Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá na jednodušší látky - štěpení probíhá za přítomnosti enzymů obsažených v trávicích šťávách - ke vstřebávání živin dochází převážně v tenkém střevě a částečně i v tlustém střevě - vlastnímu trávení předchází mechanické zpracování potravy (zvětší se tak plocha pro působení enzymů) - průběh trávení je řízen nervově a látkově
Dutina ústní - počátek trávicí soustavy - příjem potravy a její mechanické zpracování a promíchání se slinami (enzym ptyalin - štěpí škrob) - části: chrup, slinné žlázy a jazyk Chrup (dentice) - zuby slouží k rozmělnění potravy a artikulaci, jsou seřazeny do horního a dolního zubního oblouku - dělí se podle tvaru a funkce na: - řezáky (incisivi) - ukusují - špičáky (canini) - trhají - třenové zuby (premolares) - rozmělňují - stoličky (molares) - rozmělňují
- počet a typ zubů se zapisuje do zubního vzorce: - mléčný chrup, 20 zubů, prořezávání od 6 měsíců do 3 let / 2102 /2102 - stálý chrup, 32 zubů, prořezávání od 5 do 15 let i déle /2123
Stavba zubu - na zubu rozlišujeme: korunku, krček a kořen - vlastní hmotu tvoří zubovina (dentin), korunku pokrývá sklovina, kořen pokrývá cement, uvnitř je dřeňová dutina vyplněná měkkou dření, do ní pronikají nervy a cévy, zub je upevněn v zubním lůžku vazivem ozubice, krčky překrývá dáseň Onemocnění zubů - zubní kaz (vlivem mikroorganismů rozkládajících zbytky potravy a produkujících kyseliny), paradontóza (zánět dásní a pak celého závěsného aparátu - zub vypadne)
Slinné žlázy - produkují sliny obsahující trávicí enzym ptyalin (štěpí škrob na jednoduché cukry), mucin (vazký, usnadňuje polykání), dezinfekční látky, soli - jsou bezbarvé, vazké, denně je vyprodukováno 1 - 1,5 litru
Jazyk (lingua) - je tvořen příčně pruhovaným svalstvem, jehož snopce jsou uspořádány ve třech kolmých rovinách - na povrchu jsou chuťové receptory - jeho velká ohebnost umožňuje řeč
Zdroje obrázků: http://82.114.195.35:90/Vyuka/Ka%C4%8D%C3%ADrkov%C3%A1%20Jarmila/Materi%C3%A1ly%20k%20v%C3%BDuce/BIS%203.ro%C4%8Dn%C3%ADk/Tr%C3%A1vic%C3%AD%20soustava/img763.jpg http://www.nechcikazy.cz/media/image/prorezavani-zubu-deti.jpg http://www.nechcikazy.cz/media/image/prorezavani-zubu-dospely.jpg http://www.eamos.cz/amos/demo/externi/demo_25193/zub3.jpg http://www.hygiena-dentalni.cz/img/text/zubni-krcky.jpg http://nd04.jxs.cz/054/743/0ede052113_73726739_o2.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0110000/00160.png