Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atlantský oceán - Atlantik-
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Antarktida.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Tropická moře Přírodověda 5. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Neživá příroda – Slunce
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
Život v polárních mořích
Autor: Mgr. Helena Uhříková
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Rozmanitost podmínek života na zemi
Podnebné pásy 5. ročník.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světadíly a kontinenty + oceány
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
Neživá příroda - vzduch
Neživá příroda - vzduch
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Proč? … je na Zemi život? Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
MOŘE, OCEÁN.
Biosféra Tundry a polární pustiny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opakování život na Zemi
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Rozmanitost přírody Oceány. Rozmanitost přírody Oceány.
Atlantský a Severní ledový oceán
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Člověk a jeho svět 4. ročník
VY_32_INOVACE_03_Voda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_236_Život v mořích AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_09_Oceány (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Gabriela Mikulková 2010 Pri23
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Život v oceánech.
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Život v oceánech a mořích.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_ZEMĚPIS
ANTARKTIDA.
Název školy: Základní škola T. G
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
Přizpůsobivost živočichů
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
OCEÁN. OCEÁN SVĚTOVÝ OCEÁN TVOŘÍ ASI ¾ ZEMSKÉHO POVRCHU PŘED MILIÓNY LET V NĚM VZNIKL ŽIVOT ŽIVOT V OCEÁNU NENÍ STÁLE PROZKOUMÁN, ZEJMÉNA V HLOUBKÁCH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_36_ŽIVOT V MOŘÍCH A OCEÁNECH.
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_19_Oceány a moře Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0797 Období: 2. Ověřeno ve výuce:

ANOTACE žák se seznamuje s pojmem světový oceán žák se seznamuje s názvy a biodiverzitou jednotlivých oceánů

ROZMANITOST PŘÍRODY Oceány a moře

Světový oceán

Světový oceán Světový oceán je vodní obal Země, který se skládá z oceánů, moří, zálivů. Zaujímá 71% povrchu naší planety. Tvoří 97% celosvětových zásob vody. Tvoří souvislou vodní plochu se společnou hladinou, na kterou působí gravitační síly Měsíce.

OCEÁNY TICHÝ OCEÁN/PACIFIK ATLANTSKÝ OCEÁN/ATLANTIK INDICKÝ OCEÁN Světový oceán se dělí na 5 oceánů: TICHÝ OCEÁN/PACIFIK ATLANTSKÝ OCEÁN/ATLANTIK INDICKÝ OCEÁN JIŽNÍ LEDOVÝ OCEÁN SEVERNÍ LEDOVÝ OCEÁN

Tichý oceán

Atlantský oceán

Indický oceán

Jižní ledový oceán

Severní ledový oceán

Oceány a podnebné pásy Na rozšíření života v oceánech má vliv (stejně jako na pevnině) podnebí. Většinu rostlin a živočichů lze pozorovat na hladině nebo pod hladinou poblíž pevnin v mořích, kde je dostatek tepla a světla. V blízkosti mořského břehu často rostou mořské řasy, které produkují velké množství kyslíku, tak potřebného pro život na Zemi.

Živé organizmy různých podnebných pásů

Moře tropického a subtropického pásu Voda zde má celoročně vysokou teplotu. Rostliny a živočichové mají těla zajímavých tvarů a pestrých barev. Nejznámější jsou: žraloci, delfíny, medúzy, chobotnice V teplých a čistých vodách se vyskytují koráli, z jejich odumřelých těl vznikají korálové útesy.

Celý útes je pod ochranou UNESCO. Velký bariérový útes Největší korálový útes světa. Táhne se podél SV pobřeží Austrálie v neuvěřitelné délce 2000 km! Je to jediná stavba živých tvorů, která á je viditelná až z Měsíce. Celý útes je pod ochranou UNESCO. Co je to UNESCO?

Velký bariérový útes

MOŘE MÍRNÉHO PÁSU Žije zde menší množství druhů živočichů. Jednotlivé druhy se však vyskytují v obrovském množství jedinců. V mořích mírného pásu jsou nejbohatší loviště ryb. Rybáři loví ve velkém např. makrely, sledě a tresky.

MOŘE POLÁRNÍHO PÁSU Zde se vyskytují největší savci na Zemi – velryby. Potravou velryb je plankton. Plankton jsou drobné rostliny a živočichové vznášející se pod hladinou polárních moří. V polárních mořích a jejich okolí žijí tučňáci, mroži, tuleni a lachtani.

? ? ? Zamysli se Život v mořích bývá často ohrožen znečištěním. Jak k tomu může dojít? Dá se znečištění zabránit? Existují nějaké spolky na ochranu přírody?

Použitá literatura Přírodověda učebnice pro 5. ročník základní školy. Brno : Nová škola, 2004. 87 s. ISBN 80-7289-063-8 Země. 2. vyd. Praha : Svojtka, 2007. 520 s. ISBN 978-80-242-1901-1

Použité obrázky WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Světový oceán [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LocationOceans.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Pacifik [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pacific_elevation.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Atlantik [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Atlantik-mapa.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Atlantischer Ozean [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:OmegaNasaLiberiaNorwayDakotaglobe.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Indischer Ozean [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indischer_Ozean.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Indischer Ozean [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indian_Ocean_bathymetry_srtm.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Antarktis [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antarctica_6400px_from_Blue_Marble.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Jižní oceán [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Southern_Ocean.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Severní ledový oceán [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ibca_gebco_comp_cover.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Severní ledový oceán [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arctic_Ocean.png WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Žralok [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schwarzspitzen-Riffhai_(Carcharhinus_melanopterus).jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Medúza [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jellyfish2.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Klaun očkatý [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amphiprion_ocellaris_(Clown_anemonefish)_Nemo.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Velký bariérový útes [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blue_Linckia_Starfish.JPG WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Great Barrier Reef [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barriere-Riff.jpg WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Treska obecná [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Treska_obecn%C3%A1 WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Velryba [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jumping_Humpback_whale.jpg