Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
vytvořený v projektu OP VK
Advertisements

Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody –Podnebné pásy – Tropický pás
Tropický deštný les.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES A POLOOPADAVÝ DEŠTNÝ LES
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_521_Př5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodověda Ročník:
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Tropické rostliny Přírodověda 5. ročník
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Tropický deštný les.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
TROPICKÝ LES - PRALES.
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Tropický pás OK.
Iveta Ráčková a Míša Boháčová
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
PODNEBNÉ PÁSY.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Tropické deštné lesy Anotace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Šířkové pásy tropický pás.
CIZOKRAJNÉ SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NA MAPĚ JSOU ZVÝRAZNĚNY KRAJINY
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_223_Tropické lesy AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Biosféra.
Tropický Deštný Les ‘‘Plíce Země‘‘.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_10_Tropický pás Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu:
Projekt do biologie a zeměpisu Gymnázium Jakuba Škody, kvinta B Bartók, Gremlica, Pospíšilová, Pumprlová TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Podnební pásy Elena a Eliška.
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – Tropické deštné lesy Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
TROPICKÝ (PRA)LES. TROPICKÝ (PRA)LES Charakteristika: Velké množství srážek Vysoká vzdušná vlhkost Nejbohatší společenství rostlin a živočichů Zelené.
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_233_PR5 Předmět: Přírodověda.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Vegetační pásy Jižní Ameriky
TROPICKÉ DEŠTNÉ PRALESY
Jméno autora výukového materiálu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AMAZON RAINFOREST Presented by Brenda Translate by Vladimir Music: Circle of Life by Elton John.
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_11_Tropický pás
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Tropický deštný les.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_14_Tropický pás I. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0797 Období: 2. Ověřeno ve výuce:

ANOTACE žák se seznámí s problematikou tropického pásu žák se seznámí se třemi druhy krajiny: tropickými deštnými lesy, savanami, pouštěmi žák se blíže seznámí s problematikou tropických deštných lesů žák se seznámí s rozmanitou faunou a flórou tropických deštných lesů

ROZMANITOST PŘÍRODY TROPICKÝ PÁS

Tropický pás se rozprostírá okolo rovníku Tropický pás se rozprostírá okolo rovníku. Je to nejteplejší oblast na Zemi. Roční období se zde nedají rozeznat. Vlivem odlišných srážek a teplot zde vznikly oblasti s odlišnými druhy rostlin a živočichů. V tropickém pásu směrem od rovníku na sever a na jih najdeme tři druhy krajiny: Tropické deštné lesy Savany Pouště

TROPICKÝ DEŠTNÝ LES

Tropické deštné lesy se nacházejí v širokém pásu kolem rovníku Tropické deštné lesy se nacházejí v širokém pásu kolem rovníku. Je zde velmi teplo a vlhko. Každý den odpoledne zde prší. Je to způsobenou velkou vlhkostí. Když ráno začne svítit slunce, začne se odpařovat voda, která v odpoledních hodinách padá zpět v podobě deště. Kdybyste byli v tropickém deštném lese, budete si připadat jako ve skleníku. Ze všech podnebných pásů právě zde můžete vidět nejvíce rozmanitých druhů rostlin a živočichů.

AMAZONIE Amazonie je území, které se rozkládá na 7 milionech km2 a protéká jím řeka Amazonka . Neuvěřitelná rozloha představuje i neuvěřitelnou rozmanitost fauny i flory - 100 000 druhů savců, plazů a ptáků a 270 000 druhů hmyzu. V domorodých jazycích se nejdelší řeka světa Amazonka jmenuje jinak: Bílá nebo Velká řeka. Zabírá skoro polovinu jihoamerického kontinentu a z větší části protéká amazonským deštným pralesem. Fotografie National Geographic zde

Amazonský deštný les

Povodí Amazonky

FAUNA Ryby – 2 000 druhů ryb (piraňa, rejnok, úhoř,…) Plazi – hadi, leguáni, krokodýli, kajmani Ptáci – papoušci (andulky, korely, kakadu, ara, …) Hmyz – nepřeberné množství motýlů, mravenců, termitů Savci: opice – gorily, šimpanz (Afrika) orangutani (Asie) tygr (v Asii) jaguár (v Americe)

Gorily Asi jste netušili, že goril existuje celkem 5 poddruhů. Nejčastěji se mluví o dvou – gorile nížinné a gorile východní. Je to proto, že jiné poddruhy jsou kriticky ohrožené. Vůbec nejvzácnější je gorila nigerijská – podle odhadů jich žije v pralesích posledních asi 250 kusů. Minulý týden se po dlouhé době podařilo tyto gorily pozorovat v přírodě. Podívejte se na video

FLORA Proč se deštným pralesům přezdívá „plíce světa“ ? Tropické deštné lesy jsou velmi důležité pro život na Zemi. Zelené rostliny, které tu rostou ve velkém množství mají široké listy, které zůstávají zelené po celý rok. Vytvářejí většinu kyslíků pro celou naši planetu. Proč se deštným pralesům přezdívá „lékárna světa“ ? Vyskytuje se zde velký počet přírodních léčiv. Téměř polovina užívaných léků pochází z tropických deštných pralesů. FLORA palmy, vzácná dřeva (mahagon, eben), kaučukovník, kávovník, kakaovník, kokosovník, banánovník, ananasovník, orchideje, liány, viktorie královská

Použitá literatura WIKIPEDIA. Tropický deštný les [online]. [cit. 20.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tropick%C3%BD_de%C5%A1tn%C3%BD_lesGorily Oxford - Velká školní encyklopedie. 1. vyd. Praha : Vašut, 2002. 480 s. ISBN 80-7236-312-3 Přírodověda učebnice pro 5. ročník základní školy. Brno : Nová škola, 2004. 87 s. ISBN 80-7289-063-8 Země. 2. vyd. Praha : Svojtka, 2007. 520 s. ISBN 978-80-242-1901-1

Použité obrázky, videa WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tropicke_lesy_sveta.png ISIFA. National Geographic [online]. [cit. 9.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.national-geographic.cz/detail/jedinecne-video-nejohrozenejsi-gorily-sveta-vysly-z-pralesa-a-vypadaji-spokojene-19650/ WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Amazon manaus forest [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amazon_Manaus_forest.jpg AUTOR NEUVEDEN. maps-for-free.com: Amazonia [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.maps-for-free.com/ Tropické rostliny – fotografie z vlastní galerie