Přednáška 12 Diferenciální rovnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Advertisements

Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Přednáška 10 Určitý integrál
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Lineární funkce a její vlastnosti
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
12.přednáška integrační metody per partes substituce
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 04 Limity funkcí Matematika II. KIG / 1MAT2.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 05 Spojitost a derivace funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Lineární algebra.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Přednáška 11 Aplikace určitého integrálu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Inverzní matice potom Že je to dobře:.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
2.2.2 Úplné kvadratické rovnice
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Diferenciální rovnice
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
R OVNICE A NEROVNICE Soustava lineárních rovnic o více neznámých II. VY_32_INOVACE_M1r0114 Mgr. Jakub Němec.
Tato prezentace byla vytvořena
Řešení rovnic Lineární rovnice
Slovní úlohy řešené pomocí lineárních a kvadratických rovnic
Komplexní čísla - 1 VY_32_INOVACE_ Motivační úvod.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Grafické řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých II.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Přednáška 09 Integrace racionálních funkcí – 2. část.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice VY_32_INOVACE_M1r0102 Mgr. Jakub Němec.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
6.1. Fermiho teorie stárnutí
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
Ryze kvadratická rovnice
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení I. VY_32_INOVACE_M1r0108 Mgr. Jakub Němec.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
3. LINEÁRNÍ ROVNICE A NEROVNICE
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Řešení rovnic Lineární rovnice 1
Lineární funkce a její vlastnosti
2. přednáška Differenciální rovnice
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Soustavy lineárních rovnic
Transkript prezentace:

Přednáška 12 Diferenciální rovnice jiri.cihlar@ujep.cz Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 12 Diferenciální rovnice jiri.cihlar@ujep.cz

O čem budeme hovořit: Které rovnice jsou „diferenciální“? Typy diferenciálních rovnic Separace proměnných Variace konstant Brouk na gumě Lineární rovnice druhého řádu s konstantními koeficienty

Které rovnice jsou „diferenciální“?

S jakými rovnicemi jsme se již setkali? Známe rovnice, kde hledaným objektem je číslo (lineární a kvadratické, iracionální, logaritmické a exponenciální, goniometrické, atd.). Při řešení soustav lineárních rovnic jsme zmiňovali maticovou rovnici, kde neznámou byl vektor - matice typu (n,1). Podobně můžeme sestavovat další typy rovnic pro objekty libovolné algebraické struktury (na objektech musí být definovány relace a operace).

Jak vypadají diferenciální rovnice? Hledaným objektem u diferenciálních rovnic je funkce (v našem případě u tzv. obyčejných diferenciálních rovnic reálná funkce y = f(x) jedné reálné proměnné). Pro diferenciální rovnice je typické, že kromě neznámé y se v rovnici vyskytují i derivace, tedy y´, y´´ , y (3) , y (4) , atd. Diferenciální rovnice má tedy obecný tvar F ( y (n), y (n-1) , … , y´´, y´, y , x ) = 0

Typy diferenciálních rovnic

Řád diferenciální rovnice Řádem diferenciální rovnice budeme nazývat řád nejvyšší derivace neznámé funkce y, která se v rovnici vyskytuje. Příklady: ln x . y (3) + 3 . y´ - sin x = 0 DR třetího řádu ( y´´)2 . sin (y´) + y = 2x DR druhého řádu F ( y´, y , x ) = 0 DR prvního řádu

Lineární diferenciální rovnice Lineární diferenciální rovnice n-tého řádu má tvar an(x) . y (n) + … + a1(x) . y´+ a0(x) . y = b(x) . Je-li pravá strana rovnice nulová funkce, nazývá se tato rovnice homogenní. Jsou-li koeficienty na levé straně rovnice konstantní funkce (reálná čísla), nazývá se rovnice s konstantními koeficienty.

Příklad diferenciální rovnice Uvažujme systém parabol, které jsou popsány rovnicí s parametrem C y = x 2 – C . x . Jak tyto paraboly popsat diferenciální rovnicí? Paraboly.fig Systém parabol popisuje lineární diferenciální rovnice prvního řádu: x . y´ - y = x 2

Separace proměnných

Jak postupovat při separaci? Některé jednoduché diferenciální rovnice můžeme upravit na tvar rovnosti diferenciálů funkcí proměnné y a proměnné x. Pak stačí provést integraci obou stran rovnosti. Příklad: Řešme rovnici

Obecné a partikulární řešení Integrační konstanta způsobí, že diferenciální rovnici vyhovuje nekonečně mnoho konkrétních funkcí. Často hledáme jen jednu z těchto funkcí, která vyhovuje tzv. počáteční podmínce. Příklad: Nalezněme funkci, která je řešením rovnice x 2. y´- y 2 = 1 a prochází bodem [1;1].

Variace konstant

Jak postupovat při variaci konstant? U některých diferenciálních rovnic je vhodné nejprve vyřešit příslušnou homogenní rovnici, a pak předpokládat řešení, kde „integrační konstanta je funkcí proměnné x“. Příklad: Řešme rovnici Příslušná homogenní rovnice: Její řešení je:

Z konstanty se stane funkce! A nyní řešení nehomogenní rovnice budeme předpokládat ve tvaru: Pak získáme, že: Integrací per partes obdržíme: Závěr: obecné řešení původní rovnice je

Příklad navazující na motivaci Systém parabol y = x 2 – C . x jsme popsali diferenciální rovnicí x . y´ - y = x 2 . Jak postupovat obráceně - tedy jak tuto rovnici vyřešit? Příslušná homogenní rovnice: Její řešení separací: Předpoklad variace: Obecné řešení rovnice:

Brouk na gumě

Zadání úlohy Jeden konec vodorovného gumového vlákna délky d = 1 m je pevný a druhý konec se v čase t = 0 sekund začne pohybovat rychlostí c = 1 m/s . Na pevném konci vlákna sedí brouk, který v čase t = 0 sekund začne lézt po vlákně rychlostí v = 1 dm/s . Doleze někdy brouk na vzdalující se konec vlákna?

Matematická formulace úlohy V čase t je rychlost brouka rovna součtu jeho vlastní rychlosti v a „unášecí rychlosti“ způsobené natahováním vlákna: To je nehomogenní lineární diferenciální rovnice prvního řádu pro neznámou funkci s(t) : Vyřešme ji:

Obecné řešení diferenciální rovnice Příslušná homogenní rovnice je: Separací proměnných získáme: Předpoklad pro variaci: Funkce K(t) má tvar: Obecné řešení tedy je:

Partikulární řešení Integrační konstanta L v obecném řešení musí vyhovovat okrajové podmínce s(0) = 0 . Proč? Odtud vypočítáme: Partikulární řešení, popisující závislost dráhy uražené broukem na čase, tedy je:

Doleze brouk na konec vlákna anebo ne? Musela by být splněna podmínka: To nastane právě tehdy, když: Odtud vypočítáme čas t , v kterém brouk dorazí na konec vlákna: Pro hodnoty ze zadání úlohy můžeme vypočítat: brouk - graf.xls

Lineární rovnice druhého řádu s konstantními koeficienty

Jak řešit tyto rovnice? Soustředíme se na homogenní rovnice: a2 . y ´´ + a1 . y´+ a0 . y = 0 . Jejich řešení budeme předpokládat ve tvaru Derivováním a dosazením získáme pro neznámou a tzv. charakteristickou rovnici. Její kořeny určují dvě základní řešení y1 a y2 . Obecná řešení homogenní rovnice vytvářejí vektorový prostor dimenze 2 s bází y1 a y2 .

Příklad Řešme diferenciální rovnici: Charakteristická rovnice je: Řešeními jsou tedy funkce: Obecné řešení homogenní rovnice je pak jejich lineární kombinací:

Děkuji za pozornost