Egyptské božstvo a mumifikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EGYPTSKÉ MUZEUM KÁHIRA Klik myší.
Advertisements

6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TUTANKHAMON.
EGYPTSKÉ MALÍŘSTVÍ A SOCHÁŘSTVÍ.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Osnova Základní údaje Úvod Faraoni Egyptští bohové Hieroglify François Champollion Papyrus Pyramidy Mumifikace Egyptské malířství Egyptská kultura Významná.
Egypt.
Tutanchaton = Tutanchamon
EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Starověký EGYPT.
EGYPT.
Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
egypt V údolí Nilu,postupné vysychání Sahary
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Markéta Černá ZŠ Ilji Hurníka 6.A
Starověký Egypt Náboženství
TUTANNCHAMON.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Kultura starého Egypta
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
EGYPT Země faraonů.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Umění Egypta sochařství, malířství MgA. Lukáš Psík
Silvie Ullmannová Opava
Starověká Indie 6. ročník
Sakkára Autor: Titul. Jméno Příjmení Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
STAROVĚKÝ EGYPT Pavel Trtílek, 9. října 2014.
Mumifikace a pohřeb.
MUMIFIKACE VE STARÉM EGYPTĚ
Egyptští bohové.
Náboženství Pohřbívání Hieroglyfy
Starověký Egypt – Kultura
Pyramidy.
Pohřbívání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
Faraon Tutanchámon v Bruselu…
TUTANCHAMON.
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
UMĚNÍ STARÉHO EGYPTU.
Starověký Egypt - život
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Visuté zahrady Semiramidiny
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
Egypt Eliška Říhová 1.B.
Staroegyptské božstvo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Egyptské božstvo a mumifikace balzamovači a jejich nástroje posvátné předměty a zvířata

Víra v posmrtný život Staří egypťané věřili, že smrtí člověka život nekončí. Naopak. Věřili, že smrt je pouze přechod do jiného světa. Pro posmrtný život však muselo být tělo zemřelého náležitě připraveno. Proces mumifikace a balzamování používali v Egyptě již před 5000 lety. Aby mohl mrtvý žít věčně, muselo být jeho tělo zcela neporušené i po smrti. Nebožtík  (jeho duše Ka) musel dostat majetek, který ho měl zajistit v posmrtném životě. Tomu se říkalo pohřební výbava.

ANUBIS Bůh mumifikace a pohřebišť, uctívaný ve formě černého šakala ANUBIS Bůh mumifikace a pohřebišť, uctívaný ve formě černého šakala. Jelikož Egypťané přikládali mumifikaci a posvátnosti hrobek velký význam, byl Anubis jedním z nejdůležitějších (i když ne nejdůležitějším) bohů.

Co je to mumifikace? Mumifikace byl způsob, jak zachovat tělo mrtvého po dlouhou dobu v neporušeném stavu. Mumifikace je vlastně umělé vysušování těla, aby se zabránilo jeho přirozenému rozkladu. Mrtvá těla se měla původně potírat jen pryskyřicí a olejem. Postupem času se ale balzamování těl zdokonalovalo a stávalo se stále složitějsím procesem, jak připravit zemřelého na věčný život.

vysušené, ale zachovalé tělo

Loučení s mumií pod dohledem Anúpa

Balzamovači a jejich pověst Balzamování bylo jen pro ty nejbohatší vrstvy, protože bylo velmi nákladné. Ostatní se museli spokojit s laciným pohřbem do pouště, do žhavého písku. I písek dokonale zakonzervoval jejich těla. V Egyptě byli dokonce vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří se na balzamování těl specializovali - balzamovači. Balzamovači byla zvláštní společnost lidí, nikoliv však vyvrhelů. 

Technika mumifikace a balzamování Balzamovači otevřeli levý bok zesnulého, aby mohli z těla vyjmout vnitřnosti - střeva, plíce, játra a žaludek pak umístili do zvláštních nádob - kanop. Kanopy byly u těch nejbohatších ukládány do kanopické skříňky vedle sarkofágu. Potom balzamovači vyčistili břicho pomocí palmového vína a aromatických látek. Mozek byl vyjmut pomocí bronzového háčku, který se zaváděl nosem. Srdce bylo buď ponecháno na svém místě a nebo bylo nahrazeno posvátným skarabem. Tělo pak bylo napuštěno antiseptickou látkou, řezy zaceleny pryskyřicí a nosní dírky ucpány kuličkami pepře. Následovala fáze vysušování těla, která trvala 70 dní.

nůž, medový plást, háček, obinadlo, cibule, lišejník, piliny, pryskyřice, nádoba na balzamovací olej

kanopy Kanopy byly čtyři: játra, žaludek, střeva a plíce.

kanopy v British Museum v Londýně

další ukázka kanop – nádob na vnitřnosti

pohřební rakev (British Museum, Londýn)

mumie posvátných koček

posvátný skarabeus Srdce pečlivě obalili do jemných obinadel, mohli na něj také položit posvátného brouka, kterým byl skarabeus.

další příprava těla Delší dobu než 70 dní nebylo dovoleno balzamovat. Po uplynutí této doby celé tělo znovu omyli. Za vůně kadidla, odříkávání kouzelných modliteb a magických formulí kněz boha Anubise pečlivě zavinoval tělo do bílého plátna nařezaného na úzké pruhy. Obvazy mohly být prokládány magickými amulety, zlatem, stříbrem nebo symboly, které měly mrtvého chránit v Západní zemi. Plátno mohlo být až stovky metrů dlouhé.

Uložení těla do rakve a do hrobky Nyní bylo tělo připraveno pro pohřeb. Nebožtík byl vrácen rodině, uložen do dřevěné schránky ve tvaru postavy a neprodišně uzavřen. Schránka s tělem byla uložena v hrobce tím způsobem, že byla opřena o stěnu. I hrobka byla neprodišně uzavřena.

rakev a sarkofág

Pohřební maska faraona

Kam ukládali tělo faraona?

egyptské Knihy mrtvých Obyčejně psány hieroglyfickým písmem na papyrové svitky. Obsahovaly představy Egypťanů o posmrtném životě v tzv. Západní říši. Obsahuje například magické formule, které mohly být použity v různých situacích, aby byla duše uchráněna před zkázou.

vážení srdce První část obsahovala proces „vážení srdce“ před soudcem mrtvých bohem Usírem. Srce bylo váženo na vahách proti „pírku pravdy“. Pokud bylo srdce lehčí, duše mohla pokračovat. V opačném případě byla okamžitě pozřena Ammitem. Proti tomu, aby srdce mluvilo proti duši zemřelého mohla být vyřčena posvátná formule.

vyobrazení vážení srdce

Ammit ztělesnění božské odplaty