PHP – vkládání souborů a html 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
HTML5 Co je nového?. Technologický balíček HTML5 Správně by měl být označován jako nová verze technologií HTML5, CSS3 a ES5, protože v sobě zahrnuje:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Vytvoření nového účtu na Gmail. Odeslání u na konkrétní ovou adresu.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Přehled dalších vlastností
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
PHP – Základy programování
Začlenění multimédií do HTML dokumentu Moderní počítačové aplikace.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
WWW – hypertextový informační systém
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Tvorba Flash a umístění na web David Sommer. Menu Co je to Flash? Tagy pro vložení na web Sothink SWF Moje tvorba.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Tvorba webových stránek - tabulka
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Html.
Transkript prezentace:

PHP – vkládání souborů a html 5

Vkládání souboru Soubory do webových stránek lze vkládat pomocí dvou příkazů: include a requiere Include znamená obsahovat, zahrnout Require má význam vyžadovat, požadovat, potřebovat Není-li vkládaný soubor nalezen, pak se při použití příkazu include zobrazí varování, příkaz require způsobí fatální chybu

Vkládání souboru Vkládáme-li tedy soubor, skript apod., je třeba se rozhodnout, který příkaz bude vhodnější Může-li být soubor nebo skript vložen do stránky pouze jednou, použijeme příkazy include_once a require_once soubor index.php

HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje kromě jiného přehrávat multimédia přímo ve webovém prohlížeči a vytvářet v něm aplikace, které fungují i bez připojení k internetu. My se letos postupně seznámíme s několika novými tagy, které nám umožní zvýšení přehlednosti zdrojového kódu a rozšíří možnosti formulářů

HTML 5 HTML5 se také zaměřilo na zvýšení přehlednosti zdrojového kódu. Většina stránek je dnes tvořena obvyklými částmi, jako je hlavička, různé sloupce a patička. Tyto části jsou odlišeny pomocí prvku div a jeho vlastností id nebo class, protože v současné verzi HTML 4 žádné speciální prvky na toto rozlišení nejsou.

HTML 5 - struktura stránky V HTML5 jsou zavedeny nové značky, které jsou určeny na strukturování stránek: <header> – představuje hlavičku, může obsahovat například nadpis nebo navigační odkazy <footer> – představuje patičku, může obsahovat informace o autorovi nebo autorských právech <nav> – představuje část stránky, která je určena k navigaci <section> – představuje části stránky, např. kapitoly <article> – představuje nezávislé části stránky, např. články nebo komentáře <aside> – představuje části stránky, které jen nepatrně souvisí se zbytkem stránky, např. poznámky stranou

HTML 5 - multimédia Ve starších verzích neexistují prostředky, které by úspěšně pracovaly s vkládáním multimédií, proto jsou využívány různé pluginy nebo Flash. Tento problém se HTML5 také snaží vyřešit. Zavádí proto tyto značky: <video> – vkládání videa <audio> – vkládání audia <source> – definuje alternativní verze videa nebo audia souboru, z nichž si prohlížeč vybírá ty, které podporuje <track> – vkládá stopu pro <video> či <audio> Zůstává značka <embed> pro vložení kontejneru s externí aplikací nebo pro interaktivní obsah.

HTML 5 - formuláře Při návrhu formulářů je dnes k dispozici pouze málo možností, se kterými se musí vystačit. HTML5 zachovává značku <input>, ale její parametr type rozšiřuje o následující možnosti: tel - zadání telefonního čísla včetně ověření, zda je formát správný search - vyhledávací pole url - adresa URL email - zadání e-mailové adresy včetně ověření, zda je formát správný datetime - zadání data a času s ohledem na časová pásma date - zadání data

HTML 5 - formuláře month - zadání měsíce week - zadání týdne time - zadání času datetime-local - zadání data a času bez ohledu na časová pásma number - zadání čísla range - výběr číselné hodnoty z rozsahu, který se nastaví vlastnosti min a max color - výběr barvy včetně převedení do textového formátu Z HTML 5 budeme využívat jen tagy, které budeme potřebovat pro tvorbu stránky

Skládání stránky Př. Jednoduchý příklad - index.php

Skládání stránky Vzhled stránky

Skládání stránky Pokračování příkladu – index.php – přidali jsme tag <nav>

Skládání stránky Pokračování příkladu – styl.css – nastylovali jsme tag nav

Skládání stránky Pokračování příkladu – na navigaci jsme použili odrážky – text bude odsazen shora a zleva bez nutnosti použít margin nebo padding v html v css

Skládání stránky Vzhled stránky

Datum a čas funkce Time() – vrací číslo, které udává aktuální počet sekund, které uplynuly od 1. 1. 1970 Př. echo Time() ; funkce date (“j. n. Y“) – vrátí aktuální datum funkce Mktime(hodiny, minuty, sekundy, měsíc, den, rok) vrátí počet sekund, které uplynuly od 1. 1. 1970 do data zadaného ve funkci echo Mktime(8, 30, 0, 5, 30, 2014);

Datum a čas

Datum a čas funkce floor() – vrátí nejbližší menší celé číslo než je v parametru $aktual = (StrFTime (date("j.n.Y", getLastMod()))); - tento zápis zajistí zapsání poslední aktualizace webové stránky

Datum a čas

Datum a čas