Živočichové rybníka Žahavci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Semenné rostliny, rostlinné orgány
Výživa člověka.
- Úvod do biologie člověka
Voda a její okolí.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Genetika člověka.
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Vylučovací soustava člověka
Povrch těla člověka.
Vývoj člověka - postnatální
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Smyslová soustava člověka
Rostliny rybníka a jeho okolí
Lesní obratlovci – savci
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Bezobratlí živočichové
Žahavci - Cnidaria HCl, BIGY, 2009.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
Mnohobuněční živočichové.
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
Základní škola Kladruby
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Žahavci.
Trávící soustava - úvod
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.06 Anotace: Vzdělávací oblast: Mnohobuněční živočichové – bezobratlí - žahavci Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
Žahavci.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
Živočichové rybníka Žahavci a ploštěnci
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
Žahavci, ploštěnci, měkkýši
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti čtyř. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná čtyřmi. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti šesti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná šesti. Speciální.
ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_256.
Mnohobuněčné organismy
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
Obecná charakteristika, polypovci. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_11_TEMA.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
VY_32_INOVACE_31_Žahavci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
Žahavci – žahaví dravci
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Žahavci.
zpracovaný v rámci projektu
6.ROČNÍK Žahavci VY_32_INOVACE_ Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23.
Odpověz na otázky v pracovním listu:
Transkript prezentace:

Živočichové rybníka Žahavci

Identifikátor materiálu: EU - 15 - 20 Anotace Prezentace, která se zabývá žahavci (zaměřeno na ekosystém rybník) Autor Lucie Zikmundová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s žahavci Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Žahavci, nezmar, žahavé buňky, pučení Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost/datum 227 kB/prosinec 2011

Metodické pokyny Prezentace a doplňování je vytvořeno pro práci na interaktivní tabuli Smart board. Prezentace obsahuje výklad o dané látce a je doplněna o otázky na dané téma Slide č. 4: výklad (žahavci – obecná charakteristika) + zápis Slide č. 5: výklad (příklad zástupce) + zápis Slide č. 6: výklad (příklad zástupce) + zápis Slide č. 7: výklad (životní funkce nezmara) + zápis Slide č. 8: výklad (rozmnožování nezmara) + zápis Slide č. 9: výklad (pohlavní rozmnožování nezmara) + zápis Slide č. 10: výklad (uvedení dalších příkladů žahavců) + zápis Slide č. 11: opakování formou otázek

ŽAHAVCI Mnohobuněční živočichové Primitivní stavba těla Vodní živočichové Žijí převážně v mořích Na povrchu těla mají ŽAHAVÉ BUŇKY Mezi nejznámějšího zástupce patří NEZMAR HNĚDÝ

NEZMAR HNĚDÝ Žije přisedle na vodních rostlinách Je dlouhý 1-1,5 cm Vakovité tělo Tvoří ho jen dvě vrstvy buněk Buňky na vnější straně (na povrchu těla) jsou žahavé Vnitřní vrstvu (uvnitř těla) tvoří trávicí buňky Mezi nimi je rosolovitá hmota 1

Tělo tvořeno tzv. nožním terčem a rameny Ramena jsou uspořádaná do kruhy Mezi nimi je přijímací (ústní) otvor Ten samý otvor slouží i k vyvrhování nestrávených zbytků Rameny chytá potravu Usmrcena tekutinou ze žahavých buněk Živí se drobnými vodními živočichy Je paprsčitě souměrné Lze jím proložit několik os souměrnosti

Životní funkce Dýchání probíhá celým povrchem těla Pohyb nezmara řídí nervová soustava Tvořena nervovými buňkami Nacházejí se ve vnější vrstvě těla Jsou vzájemně propojené Tento typ nervové soustavy se nazývá ROZPTÝLENÁ U nezmara je typická velká schopnost REGENERACE Umí si nahradit ztracené části těla (dorostou)

Rozmnožování Rozmnožuje se pohlavně i nepohlavně Nepohlavní rozmnožování je častější Nepohlavně se rozmnožuje PUČENÍM Na těle se vytváří hrbolek = PUPEN Postupně začne dorůstat v nového jedince Až dosáhne dostatečné velikosti, pupen se oddělí od těla mateřského jedince

Pohlavně se rozmnožuje pouze na podzim Nezmar je hermafrodit V jeho těle se tvoří samčí i samičí pohlavní buňky Po oplození nezmar zahyne a z oplozeného vajíčka se vyvíjí nový jedinec

Příklady dalších žahavců Do skupiny žahavců (žijící nejen v rybníce) patří dále: Medúzy Koráli Sasanky 2

Otázky k opakování 1) Žahavci jsou jednobuněční nebo mnohobuněční živočichové? 2) Kolik vrstev tvoří tělo žahavců? 3) Jak se nazývá typ nepohlavního rozmnožování nezmara? 4) Co to je hermafrodit? 5) Vysvětlete, jak probíhá schopnost regenerace u nezmara. 6) Jací další živočichové patří do žahavců?

Zdroje informací a obrázků KVASNIČKOVÁ, L. Ekologický přírodopis 6. Fortuna, 2002. ISBN 8071687839 ČABRADOVÁ, V. HASCH, F. SEJPKA, J. VANĚČKOVÁ, I. Přírodopis 7 pro ZŠ a VG UČ. Fraus, 2005. ISBN 80-7238-424-4 Obr. 1 [Cit. 2011-20-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Lifetrance <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydra_oligactis.jpg> Obr. 2 [Cit. 2011-20-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Gdr <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sea_nettles.jpg>