STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Strunatci Chordata.
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KMEN: STRUNATCI Chordata
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Ověř si své znalosti z živočišné říše.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Život se strunou hřbetní..
Živočichové rybníka Žahavci.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
STRUNATCI pláštěnci a bezlebeční
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Obecná charakteristika + rozdělení.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.11 Anotace:
Opakování strunatci, kruhoústí, paryby
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Puzzle – jehličnaté stromy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Elektronická učebnice - II
CHORDATA − STRUNATCI: úvod + pláštěnci + bezlebeční
Kruhoústí.
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Ryby Šablona:III/2.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Strunatci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
STRUNATCI VY_32_INOVACE_F AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_03_Bezlebeční.
Strunatci Úvod, Pláštěnci, Bezlebeční vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
zpracovaný v rámci projektu
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kmen: Strunatci.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Vyšší živočichové.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční 4. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

strunatec z prvohor před cca 400 mil. let VÝVOJ STRUNATCŮ 2. Strunatci jsou nejdokonaleji vyvinutým kmenem živočichů. Počátek vývoje strunatců začíná v období prvohor asi před 530 mil. let. LATIMÉRIE PODIVNÁ – strunatec z prvohor před cca 400 mil. let 1.

PrimitivnÍ strunatec 3. Takto vypadal primitivní strunatec z prvohor – kambria.

Společné znaky strunatců: struna hřbetní (chorda) − tvoří podélnou osu a oporu těla, je po celý život (nižší strunatci) nebo je jen v zárodečném období vývoje, potom je nahrazena chrupavčitou nebo kostěnou páteří (vyšší strunatci − obratlovci) trubicovitá nervová soustava − vždy na hřbetní straně těla, u vyšších strunatců se z přední části vyvíjí mozek, zbytek tvoří míchu 16.

Společné znaky strunatců: uzavřená cévní soustava − srdce je na břišní straně těla pravý ocas − je vyztužen strunou hřbetní nebo páteří, nezasahuje do něj trávicí trubice (začíná až za řitním otvorem) jsou dvoustranně souměrní (hřbetní a břišní část těla)

Stavba strunatce 4. 1 – nervová soustava (na hřbetní straně těla, je tvaru trubice) 2 – struna hřbetní = chorda dorsalis (opora těla) 4 – ocas 5 – trávicí soustava 7 – uzavřená cévní soustava (na břišní straně těla)

Rozdělení strunatců: Pláštěnci Sumky Salpy Bezlebeční Kopinatec plžovitý Obratlovci Kruhoústí, Paryby, Ryby, Obojživelníci, Plazi, Ptáci, Savci

Pláštěnci = tunicata Jsou to mořští živočichové. Z pokožky vylučují vrstvu rosolu, která se označuje jako plášť. Struna hřbetní se vyskytuje jen u larev. Patří sem sumky a salpy. 5.

Pláštěnci = sumky Sumky žijí v dospělosti přisedlé na mořském dně, mají regenerační schopnosti. (Co to je?) Rozmnožují se pohlavně i nepohlavně (pučením − v čem spočívá a u jakého živočicha ho znáte?) 6. Sumka obecná

sumky 7. 9. 8.

Larva sumky NERVOVÁ SOUSTAVA STRUNA 10.

Pláštěnci = salpy 13. Salpy jsou průsvitné, ve vodě se vznáší, mohou tvořit řetězce. Pohybují se vypuzením vody z těla, jsou součástí planktonu. Střídá se u nich pohlavní a nepohlavní rozmnožování. 12.

salpy 14. 11.

BEZLEBEČNÍ = Cephalochordata Jsou to mořští živočichové, obývají písčité mělčiny teplých moří. Podobají se malým průsvitným rybkám. Strunu hřbetní mají po celý život. 17. Kopinatec plžovitý měří 5−8 cm. Žije zahrabán v písčitém dně, ze kterého vyčnívá jen přední část těla s ústy.

Kopinatec − Stavba těla 4. 1 – nervová soustava (na hřbetní straně těla, je tvaru trubice, má vyvinutou míchu, nemá mozek, jen mozkový váček) 2 – struna hřbetní = chorda dorsalis (opora těla), z chrupavky 4 – ocas, ploutevní lem 5 – trávicí soustava 7 – uzavřená cévní soustava (na břišní straně těla) 13 – brvy kolem úst, slouží k lovení potravy

Opakování: spojte pojmy, které k sobě patří Nemá mozek, jen míchu Páteř z obratlů Pokožka vylučuje vrstvu rosolu Žijí přisedle Jsou průhledné a vznášejí se Je to nejdokonalejší kmen živočichů Strunatci Sumky Salpy Obratlovci Kopinatec Pláštěnci

Lidské embryo Toto je snímek lidského embrya v 5. týdnu těhotenství. Vidíte, jak moc je v tomto stadiu člověk podobný nižším strunatcům… 15.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 14. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 14. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. ISBN 8071689092. dave souza. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fishapods.jpg> 1. FunkMonk. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Latimeria.jpg> 2. Vojtech.dostal. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Primitive_chordate_ancestor.png> 3. PioM. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BranchiostomaLanceolatum_PioM.svg?use lang=cs> 4. Elapied. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BU_Bio2.jpg> 5. Matthieu Sontag. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ascidia_mentula.jpg> 6. Franklin Samir. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asc_dia_(301429455).jpg> 7. Mila Zinkova. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Styela_montereyensis_in_california_tide _pools.jpg> 8.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 20. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 20. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Silke Baron. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sea_Squirt.jpg> 9. Mario modesto. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Larva_ascidia-ES.svg> 10. Vitecek. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salpy.jpg> 11. Hartmut Olstowski. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salpenkette33.jpg> 12. Xiphias. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salpa.jpg> 13. Nick Hobgood. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Combjelly.jpg> 14. Euthman. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tubal_Pregnancy_with_embryo.jpg> 15. Methoxyroxy. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Central_nervous_system.gif> 16. Hans Hillewaert. [cit. 2011-09-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Branchiostoma_lanceolatum.jpg> 17.