Možnosti vizualizace dat a informací v medicíně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Databáze.
Softwarový systém DYNAST
Hodnocení způsobilosti procesů
Plošná interpolace (aproximace)
Jiří Gazárek, Martin Havlíček Analýza nezávislých komponent (ICA) v datech fMRI, a ICA necitlivá ke zpoždění.
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P1 Prof.Ing. Jana Tučková,CSc. Katedra teorie.
Koreferát: LISp-Miner a (lékařské) ontologie Vojtěch Svátek.
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Seminář – Základy programování
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Tabulkový procesor.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Laboratorní model „Kulička na ploše“ 1. Analytická identifikace modelu „Kulička na ploše“ 2. Program „Flash MX 2004“ Výhody/Nevýhody Program „kulnapl.swf“
Systémy pro podporu managementu 2
Relační databáze.
Podnikové informační systémy C7 – Data Mining a získávání znalostí České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní ústav Řízení a ekonomiky podniku.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Modelování a simulace MAS_02
Definice, druhy, chyby, abstrakce
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Shluková analýza.
1 Předzpracování dat pro data mining: metody a nástroje Olga Štěpánková, Zdeněk Kouba, P. Mikšovský, P. Aubrecht Gerstnerova laboratoř pro inteligentní.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, Praha 6 Ing. Zbyněk Brettschneider.
Klasifikace klasifikace: matematická metoda, kdy vstupní objekty X(i) jsou rozřazovány do tříd podle podobnosti metody klasifikace bez učitele: podoba.
Databázové modelování
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Základy zpracování geologických dat
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Karel Vlček, Modelování a simulace Karel Vlček,
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Model lidského zraku pro hodnocení kvality obrazu
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
1. cvičení
Praktická využití UNS V medicínských aplikacích Jan Vrba 2006.
STATISTICKÝ ROZCESTNÍK aneb CO S DATY Martin Sebera.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Úvod do databází zkrácená verze.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Geografické informační systémy
Databázové systémy přednáška 13 – Analýza a reporting
4. cvičení
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Příklad (investiční projekt)
Geografické informační systémy
BIOLOGICKÉ A LÉKAŘSKÉ SIGNÁLY
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

Možnosti vizualizace dat a informací v medicíně České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Možnosti vizualizace dat a informací v medicíně Lenka Lhotská lhotska@fel.cvut.cz http://gerstner.felk.cvut.cz

Vizuální vnímání a porozumění nejdůležitější prostředek poznávání a porozumění světu schopnost vidět vzory ve věcech spojit části do smysluplného celku zkušenost schopnost odvozovat význam z oddělených a různorodých elementů

Vizualizace Integrace výzkumných aktivit člověka s výpočetní silou počítačů Zpřístupnění dat, výpočtů a výsledků Porovnání a verifikace výsledků

Nástroje pro vizualizaci dat Cíl – snížit informační zatížení Inteligentní abstrakce Vizualizace zajímavých příznaků Zobrazení složitých vztahů mezi daty

Vizualizace lékařských dat Využití obrazové informace – MRI, PET, CT Grafické zobrazení dat a informací jiného než obrazového charakteru (jednorozměrné signály, numerická data, apod.)

Analýza a úprava jednotlivých atributů I. Zpráva o stavu proměnných typ (spojitá X diskrétní) rozsah definičního oboru (počet použitých hodnot) rozsah a frekvence výskytů (histogram) typ rozdělení a jeho statistické charakteristiky Upozornit na osamělé mimořádné hodnoty (outliers) téměř konstantní atributy (možné vynechat) nevyplněná datová pole znečištění dat data neodpovídají deklarovanému formátu hodnoty neodpovídají deklarované množině

Analýza a úprava jednotlivých atributů II. Příklady úprav Náhrada chybějících údajů - provádí se tak, aby zůstala zachována hodnota směrodatné odchylky uvažovaného atributu Úprava rozsahu hodnot atributů pomocí logistické transformace (velmi důležité v každé metodě, která počítá se vzdáleností objektů - např. CBR, nejbližší sousedi, shlukování) g (x) = (1 + e –a - bx) –1

Analýza a úprava jednotlivých atributů III. Monotónní atributy – představují obvykle jednoznačnou identifikaci pro uvažované objekty, např. pořadové číslo měření, číslo bankovního účtu. Rostou bez omezení a při tom jejich přímá hodnota jako taková nemá pro vytvoření modelu význam. Řady – tvořené hodnotami veličin, které jsou pravidelně měřeny a zaznamenávány (např. EKG, burzovní koeficienty). Vždy jsou vztaženy k jediné monotónní veličině, která slouží jako index. často jako index slouží čas -> časová řada Prostředky k analýze: Fourierova analýza Vlnková (wavelet) transformace umožňuje získání časově-frekvenčního popisu signálu

Úpravy a analýza dat ve stav.prostoru I. Příklady úprav Snížení dimenze vynecháním konstantních atributů atributů řídce obsazených atributů s duplicitní informací (rok narození X věk, apod.) sloučením atributů řídce obsazených – z několika řídce obsazených atributů je možné zřetězením vytvořit jeden nový (PVP - present value pattern) Zvýšení dimenze obohacení doplněním údajů z jiných zdrojů (např. meteorologická měření, demografické údaje, apod.) rozšíření přidání odvozených atributů (např. pohlaví z rodného čísla, apod.) „otočení“ dat (reverse pivoting) - nový atribut an+1 přebírá údaj z objektu následujícího. Pro každý objekt i platí an+1(i) = an(i+1).

Úpravy a analýza dat ve stav.prostoru II. Příklady úprav Agregace dat - použití metod datových skladů. údaje o více objektech obsažené na několika řádcích jsou vztaženy k jedinému obecnějšímu objektu (tvoří tedy v novém souboru jedinou řádku). Vizualizace – např. umístění datového souboru ve stavovém prostoru úlohy, přirozené shluky, nepravidelné deformace,... Statistické přístupy snižování dimenze podmíněná entropie CHAID (Chi-square Automatic Interaction Detector) hledání hlavních komponent (návrh vhodné lin. kombinace) Využití neuronových sítí - Řídce propojená autoasociativní neuronová síť (Sparcely Connected Autoasociative Neural Net: SCANN)

SumatraTT

Sumatra TT – rozptylový diagram

Sumatra TT – grafy vybraných proměnných

Sumatra TT – histogram

Sumatra TT – histogram

Sumatra TT – rozhodovací strom

Sumatra TT – rozptylová matice

Sumatra TT

Sumatra TT – vztahy mezi atributy

Další možnosti zobrazení Frekvenční spektrum Výkonové spektrum Spektrální kulisy Mapy Interaktivní zobrazení – mapa + průběh signálu Tyto možnosti budou prezentovány v dalších příspěvcích v konkrétních aplikacích.

Závěr medicína – velké objemy dat větší počet přístrojů přímo propojených s počítači - více vstupních dat pro vyhodnocování efektivní vyhodnocování velkého objemu dat často neznámé explicitní relace mezi daty - obtížná interpretace - nástroje dobývání znalostí integrace s vizualizačními nástroji – podpora rychlejšího porozumění složitým, velkým a dynamicky rostoucím souborům dat