Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

Destilace.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Pipetování a titrace VY_32_INOVACE_CH1 – 10 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základy laboratorní techniky
Metody dělení složek směsí
Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Fyzikální vlastnosti nerostů
Oxidy I VY_32_INOVACE_CH1 – 13 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH1 – 14 Oxidy II AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. ročník. Téma: Zdroje.
Kovy – plamenové zkoušky
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ VY_52_INOVACE_B1 – 30 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
UHLIČITANY A SÍRANY VY_32_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
LABORATORNÍ PRÁCE Organická analýza PaedDr. Jiřina Ustohalová
Cévní a dýchací soustava
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stejnorodé směsi (Homogenní )
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
Soli VY_32_INOVACE_CH1 – 15 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Třídění a určování hornin
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Exotermické a endotermické reakce
Oddělujeme složky směsí
Oddělování složek směsí
Destilace Mgr. Helena Roubalová
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Chromatografie VY_32_INOVACE_CH1 – 01 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Schránky měkkýšů VY_32_INOVACE_CH3 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
VODÍK Příprava a vlastnosti vodíku. VY_32_INOVACE_G3 - 10
Krystalizace VY_32_INOVACE_CH1 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Chemické vlastnosti nerostů
Průduchy v pokožce listů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
R.Z. Někdy je třeba jednotlivé složky směsí od sebe oddělit Pak závisí na druhu směsi a na tom, co chceme získat.
Usazování a krystalizace VY_32_INOVACE_1A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Metody dělení směsí Můžeme ze směsi oddělit složky??? Odtučnit mléko?
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Uváděj písmenem typ směsi
Transkript prezentace:

Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. ročník. Téma: oddělování složek směsí – destilace. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 8 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Z jakých složek se skládají následující roztoky ? 2) roztok modré skalice 1) červené víno

Z jakých složek se skládají následující roztoky ? červené víno: voda, líh (ethanol) … 2) roztok modré skalice voda, modrá skalice (pentahydrát síranu měďnatého)

Navrhni, jak bychom mohli tyto složky od sebe alespoň částečně oddělit. voda – ethanol voda – modrá skalice

Popiš, co se stane, když budeme zahřívat: 1) červené víno 2) roztok modré skalice

Zjisti, teplotu varu: lihu vody

Teplota varu líh: 78 stupňů Celsia voda: 100 stupňů Celsia

Při zahřívání roztoku se látka, která má nižší teplotu varu, začne vypařovat – měnit se v plyn. 2) roztok modré skalice: při teplotě 100 stupňů se odpařuje VODA roztok – červené víno: při teplotě 78 stupňů se odpařuje LÍH neboli ETHANOL Plyn můžeme ochladit a odvádět do jiné nádoby.

Destilace Popiš destilační aparaturu a vysvětli průběh destilace červeného vína

Popiš destilační aparaturu.

Destilace Popiš zjednodušenou destilační aparaturu a průběh destilace roztoku modré skalice.

Destilace je metoda, kterou oddělíme složky ………………………………..

Destilace je metoda, kterou oddělíme složky roztoku, které mají odlišnou teplotu varu. Při zahřívání roztoku se níže vroucí složka mění na plyn, který odchází do chladiče, kde opět zkondenzuje na kapalinu.

Příklady využití destilace Výroba pálenky (destilátů, alkoholických nápojů s vysokým obsahem alkoholu)

Složitá destilace se používá při zpracování ropy.

LABORATORNÍ PRÁCE - DESTILACE Úkol: Pomocí destilace odděl z roztoku malé množství kapaliny, zaznamenej teplotu, při které došlo k odpařování a popiš destilát. Pomůcky: žákovská laboratorní souprava: široká a úzká zkumavka, zahnutá skleněná trubička - chladič, kádinka se studenou vodou, zátka se dvěma otvory, teploměr, kahan, zápalky. Chemikálie: vhodné roztoky pro destilaci: roztok modré skalice, červené víno, pomerančový džus … Postup: 1) Sestav destilační aparaturu. 2) Do jedné třetiny široké zkumavky nalij roztok. 3) Opatrně pomalu zahřívej a sleduj teplotu. Zapiš teplotu, která se již nezvyšovala a docházelo k odpařovaní. 4) Až získáš asi 1 ml destilátu, zkumavku s destilá- tem vysuň z chladiče a zhasni kahan.

Použité obrázky: http://www.google.cz/imgres?q=destilace&hl=cs&sa=X&biw=1680&bih=918&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=aUNqJnL7CGF4_M:&imgrefurl=http://dum-a-zahrada.megainzerce.cz/ostatni-dum-zahrada/praha-vychod/mini-destilacni-kolony-208921.htm&docid=VgvwzyXpzrJMnM&imgurlhttp://www.flickr.com/photos/dimhap/3700228505 Učebnice Chemie 8 FRAUS