Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Cappuccino se připravuje s espressa (30 ml), které zalijeme našlehaným mlékem. Výška pěny má mít minimálně 1 cm. Nápoj má mít celkový objem 150–180 ml. Šálek musí obsahovat 180 ml. Vnitřní tvar šálku je oblý.
Používáme plnotučné 3,5% mléko. Při přípravě použijeme ohřívací jehlu, která je součástí kávovaru. Mléko se ohřeje a napění v nerezové konvici s větším objemem. Mléko musí být vychlazené, kvalitní, nesmí být již dříve použité. Při přípravě nesmíme šlehat mléko po povrchu, protože se nám vytvoří velké bubliny. Teplota mléka nesmí přesáhnout 70 °C.
Konvice na napěnění mléka s obsahem 0,3 l. Obrázek č. 1 Obrázek č. 2
Obrázek č. 3
Správně Špatně Obrázek č. 4 Obrázek č. 5
Do vyhřátého šálku si připravíme espresso. Obrázek č. 6
Obrázek č. 7Obrázek č. 8
Cappuccino je italský národní nápoj, který se pije pravidelně ke snídani. U nás je zvykem si tento nápoj posypat skořicí nebo kakaovým práškem.
Obrázek č. 9
Seznam obrázků Obrázek č. 1: konvice – foto: autorka práce Obrázek č. 2: konvice – foto: autorka práce Obrázek č. 3: šlehání mléka v konvici – foto: autorka práce Obrázek č. 4: šlehání mléka v konvici – foto: autorka práce Obrázek č. 5: šlehání mléka v konvici – foto: autorka práce Obrázek č. 6: příprava cappuccina - foto: autorka práce Obrázek č. 7: příprava cappuccina - foto: autorka práce Obrázek č. 8: příprava cappuccina - foto: autorka práce Obrázek č. 9: cappuccino - foto: autorka práce Elektronické zdroje Cappuccino [online].[cit ].Dostupné z: Použitá literatura VESELÁ, Petra. Kniha o kávě. Smart Press. Praha: Smart Press, ISBN