PŘÍPRAVA RYB KE ZPRACOVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Dorado (Koryféna velká)
Základní škola Kladruby
RYBY.
Obecná charakteristika Stavba těla
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Plazi.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Výroba ovečky k biblickým postavičkám
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:6.
Ryby autor: David Hainall.
Anatomie Kapra obecného
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA RYB – FILETOVÁNÍ RYB
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potřebný inventář Žák si přinese: ostrý vykosťovací nůž utěrku
Kytovci (Cetacea).
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
RYBY A MODELOVÝ VODNÍ EKOSYSTÉM
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Viktorie Volasová A Kristýna Skálová
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
OBRATLOVCI RYBY.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování pstruha
Rozdělení vepřového masa
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Preparace savců Balky – stažené kůže vycpané vatou, sešité, v nataženém stavu Kožky – stažená kůže v ploše Dermoplastické preparáty – náročné.
vytvořila: Lucie Míková
Ryby Složení rybího masa
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Blanka Kabeláčová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_23_ Ryby I. – stavba těla Číslo projektu:
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
RYBY. kapr obecný vouskykrátká řitní ploutev dlouhá hřbetní ploutev.
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
D RANŽÍROVÁNÍ Nejstarší způsob dohotovování pokrmů u stolu hosta. Souhrnný název pro porcování, krájení, filírování, dělení, vykošťování. U stolu hosta.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem ryb. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
Charakteristika rybího masa
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Třída: RYBY.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zástupci sladkovodních ryb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Strunatci Žraloci.
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Ryby.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Elektronická učebnice - II
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

PŘÍPRAVA RYB KE ZPRACOVÁNÍ

Usmrcení ryby Rybu usmrtíme úderem do zátylku - tupým předmětem.

Odšupení kapra Klasické odšupení kapra provádíme nejlépe těžším tupým nástrojem. Tím, že šupiny shrnujeme, nevystřelují do okolního prostoru.

Podřezávání šupin Při podřezávání šupin používáme delší ostrý nůž. Odstraníme několik šupin u kořene ocasu a podjíždíme šupiny směrem k hlavě. U detailu správně vedeného řezu vidíme, že podřízlé šupiny jsou kompaktní a tenká část pokožky u ryby zůstává. Pod velmi tenkou kůží s podříznutými šupinami také zůstává to nejcennější - chuťové látky a zdraví prospěšný rybí tuk.

Vyvrhnutí a odstranění ploutví K otevírání břišní dutiny používáme co nejkratší nůž, který při práci co nejvíce sklopíme do podélné polohy. Postupně odstraňujeme všechny ploutve, nejsnadněji se odstraňují odstříhnutím.

Stahování kůže Při stahování kůže postupujeme od břicha směrem k hřbetu. Kůži podjíždíme palcem a stahujeme nejlépe kleštěmi. Trup správně staženého kapra je bez hlubokých zátrhů a s minimálními ztrátami na svalovině.

Rybí vnitřnosti Při vyvrhování vnitřností dáváme pozor zejména na žlučový váček, který se nachází v přední části ryby. Rybí polévku vyrábíme ze všech rybích surovin - od vnitřností až po hlavu.

Porcování kapra Porcování trupu kapra se nejlépe provádí zubatým nožem. Nejprve se oddělí hlava. Řízky ze steaků se dělají snadno a rychle. Tento způsob je velmi hospodárný. Z rozpůlených steaků odřízneme páteř. Tím získáme maximální výtěžnost. Správně naporcovaný kapr. Z ocasní ploutve jsou steaky o něco slabší.

Vykoštění řízků První fáze jednoduchého vykoštění kapřích řízků je podříznutí žeber. Naříznuté jemné kostice ve hřbetě sice zůstávají, ale krátké jsou zcela neškodné.

Porcování dravých ryb - candát Pevně přirostlé vzdušné měchýře dravých ryb narušíme a pod nimi odstraníme ledviny. V první fázi oddělení hlavy odstříhneme hlavu za skřelemi. Ve druhé pak dořízneme hlavu ze shora nožem.

Porcování dravých ryb - candát Po správně oddělené hlavě vznikne na trupu oblouk. Při rovném řezu hlavy by byly značné ztráty. Z širšího steaku uděláme dvě porce. Méně hospodárné, avšak velmi efektní je filetování candáta. Dlouhým ostrým filetovacím nožem kopírujeme páteř. Kůži pak přidržujeme naostřenou vidličkou. Jedině tak zůstane rovná a nehrozí nebezpečí proříznutí.

Porcování dravých ryb - candát Odborně zfiletovaný candát - zbytky u páteře jsou minimální! Správně naporcovaný candát - v pravém spodním rohu je vidět řízek z prvního dílu s obloukem.

Porcování dravých ryb - okoun Šupiny z okouna odstraníme jednoduše speciálním struhadlem. Jiné pracné způsoby nemají žádný smysl. Zfiletováním okouna získáme opravdovou lahůdku. Odborně zfiletovaný okoun s nepatrnými ztrátami svaloviny.

Porcování ryb - tolstolobik U tolstolobika odstraníme tučnou část břicha. Při každém zpracování ryb se musí dodržovat maximální hygiena.