ENZYMY = biokatalyzátory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Advertisements

enzymy klinicko-biochemická diagnostika a metody stanovení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biofyzika Petr Wagner.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_05_PVP_251_Hol
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Jak enzymy pracují.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Enzymy Charakteristika enzymů- fermentů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Reakční kinetika enzymových reakcí; regulace činnosti enzymů
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Enzymy © Jan Novák 2007.
CHEMICKÉ REAKCE.
Enzymy RNDr. Naďa Kosová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Ještě, že ty enzymy v sobě mám
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_10.
Kinetika chemických reakcí
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Enzymy – katalyzátory biochemických reakcí
Kinetika chemických reakcí
Chemické rovnováhy ve vodách
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Nutný úvod do histologie
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Aminokyseliny, proteiny, enzymologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_211.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Biokalyzátory chemických reakcí
Sekundární procesy fotosyntézy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Enzymy - testík na procvičení –
Metabolismus bakterií
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Digitální učební materiál
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Obecný metabolismus Metabolismus: Základní pojetí a obsah pojmu.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
ZÁKLADY ENZYMOLOGIE – ENZYMOVÁ KINETIKA
Protolytické děje.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
Průběh enzymové reakce
Enzymy © Jan Novák 2007.
ENZYMY Krystalová struktura trypsinu
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
  biokatalyzátory Díky nim dochází: a) k látkovému metabolismu b) k přeměnám v živých organismech Nejdůležitější vlastností:   ovlivňovat rychlost.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Enzymy (katalýza biochemických reakcí)
Enzymy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
3. Vlastnosti živých soustav
Bílkoviny (proteiny).
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Transkript prezentace:

ENZYMY = biokatalyzátory

řídí metabolické reakce tvoří nejpočetnější skupinu bílkovin nejjednodušší bakteriální buňky obsahují až 3 000 různých enzymů ovlivňují rychlost reakcí, aniž by přitom ovlivňovaly rovnováhu (tj. výtěžek reakcí)

Rozdíly mezi enzymy a „katalyzátory“ 1. Rychlost rychlosti enzymově katalyzovaných reakcí jsou vždy o několik řádů vyšší 1 molekula enzymu je schopna během 1 s přeměnit až 50 000 molekul látky

Rozdíly mezi enzymy a „katalyzátory“ 2. Mírné podmínky enzymově katalyzované reakce probíhají při teplotách do 100 °C, při konstantním tlaku, bez objemových změn a až na výjimky (trávicí enzymy) v téměř neutrálním prostředí

Rozdíly mezi enzymy a „katalyzátory“ 3. Specifita váží se na jednu látku, nebo skupinu látek jednoho typu (substrát) = substrátová specifita většinou katalyzují pouze jednu reakci = funkční specifita

Rozdíly mezi enzymy a „katalyzátory“ 4. Regulace enzymové reakce mohou být velmi citlivě regulovány pomocí několika různých mechanismů

nejdéle známé enzymy mají triviální názvy (pepsin, ptyalin) Názvosloví enzymů nejdéle známé enzymy mají triviální názvy (pepsin, ptyalin) později se k názvu substrátu jehož přeměnu katalyzují přiřadila koncovka –asa (sacharasa) dnes se k názvu substrátu přiřazuje i druh reakce, kterou enzym katalyzuje (alkoholdehydrogenasa)

Dělení enzymů enzymy se dělí do šesti tříd podle typu katalyzovaných reakcí

1. Oxidoreduktasy katalyzují intermolekulové oxidačně redukční procesy spojené s přenosem elektronů nebo atomů vodíku od jejich donorů k jejich akceptorům

2. Transferasy katalyzují přenos skupin i celých molekul v aktivované formě z dárců na příjemce

3. Hydrolasy katalyzují hydrolytická štěpení vazeb, které vznikly kondenzací, např. peptidové vazby bílkovin, glykosidové vazby sacharidů, esterové vazby lipidů a nukleových kyselin

4. Lyasy katalyzují nehydrolytická štěpení, ale také vznik vazeb C-C, C-O, C-N

5. Isomerasy umožňují vnitromolekulové přesuny atomů nebo skupin, tzn. vzájemné přeměny izomerů

6. Ligasy katalyzují vznik energeticky náročných vazeb za současné spotřeby ATP

substrátová specifita STAVBA ENZYMU ENZYM substrátová specifita bílkovinná část APOENZYM funkční specifita nebílkovinná část KOFAKTOR PROSTETICKÁ SKUPINA KOENZYM

Kofaktory a) prostetická skupina s bílkovinou je spojena pevnou kovalentní vazbou b) koenzym vázán pouze slabě a může se od ní oddělovat řada koenzymů jsou deriváty vitaminů

Koenzymy nejdůležitější: koenzymy oxidoreduktas účastní se redoxních dějů, při kterých se podílejí na přenosu vodíku, elektronu nebo kyslíku koenzymy transferas přenáší skupiny i celé molekuly na dárce

Koenzymy oxidoreduktas

Koenzymy oxidoreduktas

Koenzymy oxidoreduktas

Koenzymy transferas přenos fosfátu

Koenzymy tranferas přenos acylů (zbytků karbox. kyselin)

Enzymová katalýza

Substrátová specifita část apoenzymu, na kterou se váže substrát – aktivní místo váže se prostřednictvím van der Waalsových sil, elektrostatických sil a vodíkových vazeb teorie zámku a klíče

podmínky enzymové aktivity: a) vliv teploty

podmínky enzymové aktivity: b) vliv pH

podmínky enzymové aktivity: c) vliv aktivátorů řada enzymů je produkována v neaktivní formě, v podobě tzv. proenzymů jejich přechod do aktivní formy je podmíněn vlivem reakčního prostředí aktivita řady enzymů závisí na přítomnosti některých iontů např. Mn2+, Zn2+

podmínky enzymové aktivity: d) vliv inhibitorů inhibitory jsou látky, které tlumí aktivitu enzymu

druhy inhibice a) kompetitivní inhibice (soutěživá) inhibitor je podobný se substrátem - naváže se na enzym a vytvoří se neaktivní komplex enzym-inhibitor tvorba je vratná; inhibitor a substrát soutěží o totéž vazebné místo na enzym se naváže látka s vyšší koncentrací

druhy inhibice b) allosterická inhibice inhibitor se naváže jinam než substrát tím mění konformaci aktivního centra na neaktivní (znemožnění navázání substrátu)

druhy inhibice c) inhibice produktem reakce jestliže probíhá enzymatická reakce a hromadí se produkty, které nejsou využity v následné reakci, dosáhne rovnovážného stavu

druhy inhibice d) zpětnovazebná inhibice (feedback control) zvláštní případ alosterické inhibice, umožňuje řízení celých metabolických drah