Václav II. 1283-1305 český a polský král.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslední Přemyslovci a Lucemburkové
Advertisements

Poslední Přemyslovci.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:
Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A.
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Poslední Přemyslovci Pro žáky 7. ročníku ZŠ
III/2 XV A
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Nástup Lucemburků na český trůn
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český stát ve vrcholném středověku ; poslední Přemyslovci
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát za vlády Lucemburků
Autor: Mgr. Ilona Nováková
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Poslední Přemyslovci Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vládě posledních Přemyslovců v.
Jan Lucemburský.
Václav II..
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_09
Středověk v českých zemích
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Vláda přemyslovských králů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Václav II. 1283-1305 český a polský král

Předkové

* 27.září 1271 † 21.června 1305 V době,kdy Přemysl Otakar II. zemřel,bylo Václavovi 7 let a vlády se ujmout nemohl.Jeho poručníkem byl jmenován Ota Braniborský. Ten nechal Václava II. i jeho matku Kunhutu uvěznit na hradě Bezděz.Kunhuta však z Bezdězu utekla a mladý Václav tak zůstal na hradě sám. Psychické a fyzické strádání v dětství poznamenalo celý Václavův život.Často uváděným faktem je,že byl Václav tělesně slabý už od narození a podle pozůstatků jeho lebky trpěl v dětství podvýživou.Bál se bouřek a koček.

Čechy za Václavova věznění drancovala braniborská vojska i část šlechty.Roku 1282 zemi postihla strašlivá neúroda,kterou následoval hladomor a epidemie.Tehdejší kronikáři píší o této době jako o „zlých létech“. Pod tlakem šlechty byl dvanáctiletý Václav propuštěn a usedl na trůn (1283) Zpočátku ovlivňoval jeho rozhodnutí jihočeský šlechtic Záviš z Falkenštejna,který pojal za choť Václavovu matku.V roce 1289 přikázal Václav Falkenštějna zatknout a o půldruhého roku později,popravit. Václavova miniatura ve Zbraslavské kronice 

Návrat 12 letého Václava do Prahy

Jeho vláda Nestal se významným válečníkem.Před vojenskými akcemi dával přednost diplomatickému vyjednávání. V roce 1291 získal rozsáhlá území v Polsku (Opolsko,Krakovsko,Malopolsko),čímž se mu otevřela možnost získat polskou královskou korunu. Té dosáhl roku 1300 a po smrti své první manželky Guty Habsburské pojal za choť Elišku Rejčku,dceru Přemysla II.Velkopolského.Sňatkem zpečetil svůj nárok na polskou korunu. Již předtím byl v roce 1297 korunován českým králem.

Mincovní reforma Koncem 13.st.byla objevena bohatá ložiska stříbrné rudy v Kutné Hoře. Václav II.připravil ve spolupráci s finančními rádci mincovní reformu na jejíž základě se roku 1300 začaly razit pražské groše. Staly se nejhodnotnější měnou středověké Evropy. Pro Kutnou Horu vydal Václav II.nový Horní zákoník. Na rubu mince byl vyobrazen dvouocasí lev a na líci koruna s třemi liliovitými výběžky. Ražbu mincí ukončil roku 1547 Ferdinand I.,ale pražský groš platil až do poloviny 17.st.

Stejně jako jeho děd (Václav I.) proslul Václav II. kulturními zájmy. Na český dvůr přicházeli skladatelé a zpěváci milostných písní,tzv.minnesängři. Sám Václav,ač se nikdy nenaučil psát,složil tři milostné popěvky. Psal je ovšem v německém jazyce.

Uherská koruna Roku 1301 vymřela uherská dynastie Arpádovců a část velmožů nabídla uherskou korunu Přemyslovcům. Václav II. navzdory nesouhlasu některých členů královské rady nabídku přijal a jeho jediný syn Václav III.byl později korunován jako Ladislav V. Ke konci života českého krále došlo ještě k boji mezi vojskem římského krále Albrechta Habsburského a českým vojskem.Václav II.vyhrál na plné čáře,Habsburk naopak tonul v dluzích. Václav II. umírá v 34 letech na tuberkulózu.

Václavovo potomstvo Potomci z prvního manželství s Gutou Habsburskou: Přemysl Otakar( * † 1288) ♦ Václav III. (1289 - 1306) - český,polský a uherský král,jediný syn Václava II. ♦ Anna (1289 - † po 1292) Anna Přemyslovna (1290 - 1313) ♦ Eliška Přemyslovna (1292 - 1330) - česká královna ♦ Guta (1293 - 1294) ♦ Jan (1294 – 1295) ♦ Jan (1295 - 1296) ♦ Markéta Přemyslovna (1296 - 1322) ♦ Guta (* † 1297) S druhou ženou,polskou princeznou Eliškou Rejčkou měl jedinou dceru – ♦ Anežku Přemyslovnu (1305-1337) - polská kněžna Václava přežilo pět jeho manželských dětí,z jeho levobočků je nejznámější Jan Volek.

Čerpala jsem z: www.wikipedia.cz www.zivotopisyonline.cz http://ao-institut.cz/texty/Ceske-dejiny/19-branibori-v-cechach.html Encyklopedie : 234 Českých Osobností