Příkazový řádek Windows

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Advertisements

Úvod do programování Malá kouzla s příkazovým řádkem
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Obecně o operačních systémech
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
4IZ110 1.cvičení.
Vytváření, použití dávkových souborů
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Školení počítače Excel
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Příkazový řádek CMD.
PHP – Základy programování
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
TEXTOVÝ EDITOR.
Serverové systémy Windows
Úkol Vytvořit soubor – touch file Zpřístupnit ho ostatním studentům, ale ne mě (uživatel tupost) – lze to? Na čem to závisí? – závisí to na tom, zda jsou.
Výpočetní technika a algoritmizace I
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-01.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-12.
Příkazový řádek v OS Windows
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Skriptování.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Operační systém GNU Linux
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Úvod do UNIXu (6th round)
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy práce s OS Windows
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
B AT SOUBORY Jednoduché skripty ve Windows. O PAKOVÁNÍ PŘÍKAZU OPAKUJ. off for /L %i in ( ) do ( echo *** echo %i echo *** ) Zápis: Opakuj.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Audit a řešení problémů v počítačové síti. Rozdělení údržby 1. Vzdálený dohled a monitoring celé sítě 2. Pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Bezpečnostní technologie I
Vypracoval / Roman Málek
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Vypracoval-Matěj Šmíd
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Linux-příkazový řádek
Kofigurace & napájení Windows
Klávesnice Denisa Procházková 1.A.
Správa disků
Základní příkazy OS UNIX (1)
chkdsk , systeminfo, subst, shutdown
Transkript prezentace:

Příkazový řádek Windows Marek Balej

Co je to cmd Textový shell (rozhraní) pro Windows Soubor cmd.exe nebo command.com Ovládání pomocí textových příkazů Méně intuitivní Více možností Možnost využívání skriptů

Spuštění a ukončení Start – Programy – Příslušenství – Příkazový řádek Start – Spustit a napíšeme cmd Lze spouštět i s parametry pomocí přepínačů např. cmd /k příkaz – provede hned po spuštění daný příkaz cmd /k CD ”adresář“ - nastavení pracovního adresáře Ukončení – příkaz exit a stisknout enter Pozn. všechny příkazy je třeba potvrdit klávesou enter

Nápověda a historie Program help - zobrazí nápovědu ke všem příkazům help | more – zobrazí nápovědu se stránkováním, ukončíme klávesou q Nápovědu k určitému příkazu zobrazíme příkaz /? nebo help příkaz Je také možno využívat systém nápovědy Windows Historii příkazů zobrazíme klávesou F7 Listovat historií můžeme také pomocí Alt + F7 – smazání historie

Příkazy a parametry Příkazy mohou být dodané s OS nebo může jít o programy třetích stran Parametr může být přepínač - /přepínač Řetězcové parametry – obvykle názvy souborů a adresářů

Práce s adresáři Hlavní adresář je označován symbolem \ např. C:\ dir adresář – vypíše obsah adresáře /p – po stránkách /w – zkrácený výpis /b – výpis bez záhlaví /s – vypíše i s obsahem všech podadresářů cd adresář – přesun do daného adresáře cd.. – přesun do nadřízeného adresáře mkdir adresář – vytvoření adresáře rmdir adresář – smazání adresáře delete tree – smaže adresář se všemi podadresáři tree – zobrazí strukturu adresářů move původní nový – přejmenování, přesun

Práce se soubory názevSouboru.přípona - Spuštění souboru copy soubor cíl - kopírování souboru del soubor – smaže soubor type soubor – výpis obsahu souboru edit – spuštění DOSovského editoru souborů ren původní nový – přejmenování souboru move soubor cíl – přesun souboru print soubor – tisk obsahu souboru (neumí USB) sort soubor – seřazení obsahu souboru zástupné znaky - * nebo ?

Přesměrování Implicitní nastavení – vstup z klávesnice a výstup z obrazovky Znak > - určuje, kam chceme uložit výstup příkazu Znak > > - to samé, ale na konec Znak < - určuje, kde chceme získat vstup pro příkaz Znak | - zřetězení příkazů, výstup jednoho je zároveň vstupem druhého Výstupy lze směrovat nejen do souborů, ale také na zařízení – NOC(obrazovka), PRN(tiskárna), NULL(prázdné zařízení)

Vyhledávání v souborech find “řetězec” soubor – vypíše řádky ve kterých je řetězec hledaný řetězec /n – vypíše čísla řádku s řetězcem /c – vypíše počet řádků s řetězcem /i – při hledání ignoruje velikost znaků findstr – komplexnější příkaz ve Windows NT - řada přepínačů - pracuje i s regulárními výrazy

Práce a diskem Fdisk – práce s partition. Pouze Windows s DOS jádrem Format x: - zformátuje daný disk /q – rychlé formátování /FS: souborový systém - zformátuje na daný souborový systém Chkdisk – kontrola povrchu disku. Nepříliš kvalitní. Lepší použít jiné programy

Správa systému at – slouží k naplánování úloh př. at - 6:00 format d: /datum – datum kdy má být úloha spuštěna - úlohy mohou být prováděny jednorázově nebo opakovaně Cacls – nastavení přístupových práva u NTFS ACL – seznam s přístupovými právy (u každého objektu) Cacls soubor – výpis přístupových práv k souboru /t – změní přístupová práva v adresáři i jeho pod adresářích /e – místo nahrazení ACL jej pouze upraví /g uživatel: oprávnění – připíše práva určitému uživateli /p uživatel: oprávnění - nastaví práva určitému uživateli /r user - zruší všechna práva uživateli Práva – n,r,w,f,c Pro určení více než jednoho souboru lze použít zástupné znaky

Net – příkaz s velmi širokým využitím, jak pro práci se síti, tak správy systému. Prvním parametrem bývá oblast, se kterou chceme pracovat Net user – Práce s uživateli (vytvoření, změna hesla, zrušení……) Net localgroup – Práce se skupinami(vytvoření, přiřazení uživatelů….) Net share – Práce se sdílenými položkami Net file – Práce se sdílenými otevřenými soubory Net accounts – nastavení zásad účtů Net view – seznam počítačů v doméně, popř. seznam sdílených prostředků daného počítače Net start – spustí proces nebo vypíše procesy Net stop – zastaví proces Netsh – spustí netShell, práce s kontexty(routing, firewall, dhcp….)

Práce se sítí Ipconfig – zobrazí nastavení TCP/IP /all – podrobnější výpis Ping – testování propustnosti sítě Pingpath – vypíše cestu k zadané adrese Tracert – určování trasy. Počet skoků atd. Nslookup – textová konzole pro práci s DNS Route – práce se směrovacími tabulkami Netstat – zjišťuje údaje o stavu navázaných spojení ARP – zjištování MAC adres

Ostatní příkazy Cls – vymaže obsah obrazovky Ver – zobrazí verzi OS Date – zobrazení, změna času Prompt – změna promptu Cscript – spouštění scriptů Start – spouštění programů s pamrametry

Dávkové soubory Soubory s příponou .BAT Textové spustitelné soubory Obsahují posloupnost příkazů Lze je editovat pomocí programů pracujících s ASCII soubory Lze použít všechny příkazy + příkazy navíc + if + for

PowerShell Interpret ve Windows Vista Postaven na technologii .NET Možnost používání myši Typy příkazů: Spustitelné soubory CMDLET – př. get_command Aliasy Funkce

Děkuji za pozornost