DROGY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
DUM - Digitální U č ební Materiál Název školy:St ř ední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 I Č O: REDIZO:
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
Referát DROGY Daniel Fröhlich Pomáhala mi tato stránka
DĚLENÍ DROG.
PSYCHOTROPNÍ LÁTKY ; Modernizace výuky odborných předmětů
Drogová závislost Alena Šperlingová.
Halucinogeny.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_12 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Centrální nervový systém
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Konopné drogy.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Závislost na nealkoholových drogách
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Návykové látky Ch_077_Léčiva a návykové látky_Návykové látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_12 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu PowerPoint Anotace Žáci se prostřednictvím.
Ch_077_Návykové látky Ch_077_Léčiva a návykové látky_Návykové látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ZÁVISLOST Název: VY_32_INOVACE_16_Zavislost Škola: ZŠ a MŠ Komenského, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluNávykové.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kubíková Marie DROGY. =Psychoaktivní droga (též psychotropní látka, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) Jsou přírodní i chemické látky.
O DROGÁCH Drogová závislost.
Rizika ohrožující zdraví
Těkavé látky.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Anežka Simková Anna Krikunova
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Konopí Ze samičích květenství konopí setého se může stát buď marihuana, nebo hašiš. Obě látky jsou svou účinnou podstatou totožné, obsahují psychoaktivní.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Psychotropní látky.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_04 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Mgr. Martina Školníková Tisková konference, BESIP,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

DROGY

Uměle připravované Přírodní látky mění tělesný a duševní stav člověka

Příklady Méně návykové- kofein- používaný v kávě, čaji a coca-cole Návykové- Marihuana a hašiš – z konopí, kouří se, v nápojích a cukrovinkách Pervitin a psychoton- silně povzbuzující účinek na organismus Opiáty- obsahují opium, morfin, kodein… Kokain- rychlý návyk protože se po jeho aplikaci dostavují deprese. - šňupáním - kouřením -injekčně Halucinogeny- mění vnímání prostoru, času, tvarů, barev a zvuků. Nejznámější je LSD.

Překupníci drog často prodávají začátečníkům drogy velmi lacino, aby u nich vznikl návyk a jim se rozšiřoval trh. Závislost na droze dělá z nadaných průměrné, z průměrných hloupé, z bojovníků poražené.

Marihuana - hašiš Vzhled: marihuana - části sušených rostlin, hašiš je tmavá hmota Způsob užití: kouřením (smotaná cigareta - joint, dýmky), perorálně Doba účinku: individuální, od 1 do 4 hod., při požití i déle. Projevy intoxikace: rozšířené zornice, zarudlé oči, zrychlený puls, kašel, pach potu po spálené trávě, zhoršení paměti na nedávné události, únava, nezájem.

LSD Vzhled: většinou savé, různými motivy potištěné papírky velikosti nehtu u malíčku, mohou se však vyskytovat i tzv. krystaly velikosti kamínku do zapalovače, či různé tablety, kapsle… Způsob užití: perorálně Doba účinku: účinky se dostavují přibližně do 45 min. po požití a trvají přibližně 8 - 12 hodin, poté začínají odeznívat. Tato fáze však může být, v souvislosti s osobními dispozicemi, různě dlouhá. Projevy intoxikace: rozšířené zornice, poruchy motoriky (zpomalené, rozvláčné), vnitřní chvění, nervozita. Psychické efekty po 30 až 90 minutách, poruchy vnímání vztahu já a okolí (odosobnění), uvolňují se potlačené vzpomínky, zhoršují se vyjadřovací schopnosti, bohaté iluze a halucinace, obrysy předmětů vnímány chvíli ostře, v zápětí se jemně rozplývají a prolínají, mění se vnímání času a prostoru, perspektiva se zplošťuje a prohlubuje, svalové křeče, panika, strach, úzkost, dochází k paranoidním interpretacím (např. boj s démony, pronásledování, borcení prostorů atd.) - tzv. bad trip (může se objevit sebevražedné jednání, deprese).

Lysohlávky Vzhled: Malé, 2 - 10 cm velké houby podobné špičce, obsahují halucinogenní látky psilocybin a psilocin. Způsob užití: perorálně Doba účinku: do 1 hod. přibližně 4 - 5 hodin, Tato fáze však může být, v souvislosti s osobními dispozicemi, různě dlouhá. Projevy intoxikace: poruchy koordinace pohybů, vnímání času. deprese, úzkost, strach, poruchy ve vnímání prostoru (špatný odhad vzdáleností, směru), zrakové i sluchové iluze, halucinace, pocity pronásledování, strach, úzkost, přecenění svých schopností.

Extáze Vzhled: nejčastěji tablety, někdy tekutina Způsob užití: perorálně Doba účinku: účinky se dostavují dopůl hod. a trvají přibližně 6 - 7 hodin, poté začínají odeznívat. Tato fáze však může být, v souvislosti s osobními dispozicemi, různě dlouhá. Projevy intoxikace: zrychlený tep, rozšířené zornice, neklid, podrážděnost, nekoordinované pohyby, vzrušení, třes, poruchy spánku, častá je emocionální potřeba blízkosti druhých, halucinace nebo pocity pronásledování doprovázené úzkostí.

Pervitin Vzhled: nejčastěji světlý, krystalický prášek, popř. roztok určený k injekčnímu užití. Způsob užití: šňupáním,injekčně, perorálně Doba účinku: 5 - 10 hod. (liší se také podle způsobu aplikace) Projevy intoxikace: Zvyšuje se motorická aktivita, zrychluje se dech, srdeční činnost, stoupá krevní tlak. Při šňupání je typickým projevem "posmrkávání" (v důsledku podráždění nosní sliznice). Objevuje se nadměrná hovornost, zvýšené sebevědomí, mizí únava, potřeba jíst a spát. Prohlubuje se emoční labilita, mohou se objevit pocity pronásledování často spojené s panickým strachem. Po odeznění účinků se dostavuje psychická i fyzická únava a tzv. dojezd (vyčerpanost, pocity zmaru, deprese).

Kokain Vzhled: bílý krystalický prášek, crack je světlá hmota nebo krystaly. Způsob užití: šňupáním, kouřením,injekčně,perorálně. Doba účinku: podle způsobu aplikace od 30 min do 2 hod. Projevy intoxikace: rozšířené zornice, zvyšuje se motorická aktivita, zrychluje se dech, srdeční činnost, nadměrná hovornost, euforie, nadměrně zvýšené sebevědomí (často vede k přecenění vlastního výkonu), mizí únava, potřeba jíst a spát,působí jako anestetikum na mozková centra kontrolující dýchání - nastává třes, křeče, zmatenost, závratě a specifické dýchací potíže - rychlé střídání lapání po dechu a mělkého dýchání.

Heroin Vzhled: podle stupně znečištění bílý až hnědý prášek nakyslého zápachu. Způsob užití: injekčně, kouřením, šňupáním,perorálně. Doba účinku: podle způsobu aplikace 6 - 8 hod. Projevy intoxikace: zúžené zornice, apatie, útlum, malátnost, desítky minut až hodin trvající stav tichého obluzení následovaný kocovinou.

Těkavé látky Vzhled: roztoky těkavých látek, některá lepidla, plyny. Způsob užití: inhalace výparů Doba účinku: různá v souvislosti se zneužívanou látkou Projevy intoxikace: Rozšířené zornice, zarudlé oči, nepřítomný pohled, obluzenost, nepřítomnost duchem. Postižený působí neduživě, je pobledlý, je mu špatně. Poruchy koordinace pohybů, patlavá řeč, špatná výslovnost. Nesmyslná rozjařenost, výbuchy smíchu, poruchy vnímání. Po odeznění účinků se dostavuje zpravidla spánek. Z dechu bývá cítit zápach po chemikáliích.