Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
IVIG 2006 Náš zákazník – náš pán Zlata Houšková Praha, IVIG září 2006.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – signály Zlata Houšková Celostátní porada vysokoškolských knihoven.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Audit IT procesů ve FNOL
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Knihovnické profese v NSP
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Vít Richter 6. září 2005 Národní knihovna ČR +420/603.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Knihovníci dneška pro knihovny zítřka BUDOUCNOST KNIHOVNICKÝCH PROFESÍ V ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Zlata Houšková, Vít Richter
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Transkript prezentace:

Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005

Rozsah průzkum Opakovaný průzkum: 2004 (1998) Osloveno: 1200 knihoven (všechny veřejné profesionální knihovny + specializované knihovny Návratnost: 905 knihoven (569) Údaje se týkají 6514 pracovníků knihoven (veřejné k. 4776, specializované k. 1738)

Na co jsme se ptali? Základní údaje o knihovně Pracovní kapacita, pohlaví, věk, vzdělání Zdroje vzdělávání, spokojenost s nabídkou Jazykové znalosti Podpora vzdělávání Úroveň znalostí a dovedností ICT Mzdové ohodnocení, zařazení do tříd

Složení pracovníků knihoven

Složení pracovníků dle pohlaví

87% 93%

Věkové složení knihovníků 37% 30% 35%

Dosažené vzdělání 2004

Poměr knihovníků a neknihovníků 53% 47%

POZOR! Rekvalifikovaní z akreditovaných kurzů jsou knihovníci!

Dosažené vzdělání – srovnání

Přes 10 let v knihovně

Zdroje vzdělání - VK

Vzdělávací centra knihoven Velký význam x ale ne dostatečný Zejména nedostatečně využíváno specializovanými knihovnami Zejména nedostatečně využíváno specializovanými knihovnami

Problémy v nabídce vzdělávání

Znalosti a dovednosti ICT Výrazně se zvýšila schopnost pracovníků knihoven pracovat a využívat ICT. Zvládnutí AKS, textového a tabulkového editoru, používání internetu a u je samozřejmostí u naprosté většiny pracovníků. Rezervy jsou zatím v oblasti zvládnutí práce s grafickým editorem, při tvorbě databází a webových stránek, práce s prezentačním programem a při zpracování rešerší.

Znalosti – textový editor

Znalosti – rešerše

VISK 2 Potřebné nástavbové a rozšiřující kurzy – moduly prezentace, práce s Internetem, databáze (5,6,7) Potřebné nástavbové a rozšiřující kurzy – moduly prezentace, práce s Internetem, databáze (5,6,7)

Jazykové znalosti knihoven – za 5505 knihovníků 892 knihoven – za 5505 knihovníků Angličtina1389 Němčina948 Francouzština197 Ruština1660 Ostatní jazyky 256 Celkem4450

Jazykové znalosti v %

Jazykové vzdělání – hodnocení

Podpora profesního vzdělávání

Podpora vzdělávání v ICT

Podpora jazykového vzdělávání

Podpora vzdělávání

Priority témat vzdělávání - profese Témata VK SK Výpůjční služby a systémy 1 6 Jmenná katalogizace 2 2 Vzdělávací funkce knihoven 3 11 Práce s databázemi 4 1 Informační výchova uživatelů, práce s IT 5 7 Referenční a informační služby 6 4 Vývoj řízení sbírek 7 3 Věcná katalogizace, Konspektus 17 5

Krajské knihovny – tipy na vzdělávací aktivity Výpůjční systémy a služby Vzdělávací funkce knihoven (vzdělávání uživatelů) Jmenná katalogizace (AACR, MARC 21) Práce s databázemi (spec. knihovny)

Priority témat vzdělávání – management Témata VK SK Analýza cílů a procesů v instituci, rozhodování 4 3 Strategie a řízení procesu změny 8 7 Fundraising, ekonomika podniku 7 9 Příprava projektů a žádostí o dotace 1 1 Kooperace knihoven 2 2 Komunikace v organizaci 3 4 Týmová spolupráce 5 5

Krajské knihovny – tipy na vzdělávací aktivity Příprava projektů Spolupráce knihoven Komunikace v organizaci Analýza cílů a procesů v instituci..

Priority témat vzdělávání - IT Témata VK SK Textové editory 5 6 Tabulkové procesory 6 7 Tvorba a správa web. stránek 3 5 Vyhled. nástroje a inform. zdroje na internetu 2 1 Digitalizace 7 3 Automatizovaný knihovnický systém 1 2 Práce systémového knihovníka 4 4 Základy hardware 8 8

Krajské knihovny – tipy na vzdělávací aktivity Tvorba a správa webových stránek Vyhledávací nástroje a informační zdroje na Internetu Digitalizace Výběr AKS (poradenství…)

Rozložení do tříd - úvazky 2004

Průměrný měsíční plat 2004 (knihovníci) Středoškoláci Vysokoškoláci

Srovnání s celostátním průměrem

12 závěrů pro další rozvoj Zvyšuje se podíl kvalifikovaných pracovníků Došlo k poklesu počtu pracovníků se základním vzděláním Nepatrně poklesla úroveň feminizace profese Pokračuje nepříznivý trend stárnutí pracovníků knihoven

12 závěrů pro další rozvoj Zvýšil se podíl pracovníků, kteří nemají knihovnické vzdělávání Pracovníci knihoven zůstávají své instituci věrni Roste význam vzdělávacích center krajských knihoven Zvýšila se schopnost pracovat s ICT

12 závěrů pro další rozvoj Stoupla spokojenost s nabídkou vzdělávání. Na vzdělávání ovšem chybí Vedení knihoven podceňuje význam jazykových kompetencí Chybí provázanost mimoškolního vzdělávání s odměňováním (=malá motivace pracovníků) Knihovníci jsou podprůměrně odměňováni

Nabídka na rok 2006 Právnické minimum pro ředitele knihoven s právní subjektivitou (G) Cyklické specializační studium pro pracovníky oddělení pro děti VK Lektorské dovednosti (G) Rekvalifikační kurz (obsazen) Komunitní role knihoven (v případě zájmu) Zpracování (jmenné, věcné)

Nabídka na rok 2006 Služby uživatelům (v jednání cyklika) Digitalizace v knihovnách (v případě zájmu, G) Elektronické zdroje a databáze (v případě zájmu, G) Další náměty ???

Díky za pozornost! Zlata Houšková Zlata Houšková