Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace výuky AJ II/2/ Miloš Demel Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Název výukového materiálu: Food Autor: Miloš.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_717.
Mechanická práce a energie
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Teplo jako fyzikální veličina
James Prescott Joule Narozen 24. prosince 1818, Salford
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_688.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F13/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Síla Autor: Bc. Jana Slabá.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_695.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Digitální učební materiál
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F19/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Magnetismus Autor: Bc. Jana.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_686.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_685.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Měrná tepelná kapacita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA KONÁNÍM PRÁCE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
VY_32_INOVACE_05-43 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Teplo Jméno autora:Jaroslava Vondráčková.
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
Práce ve fyzikálním slova smyslu
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 15. hodina.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název šablony: Inovace ve fyzice 52/F06/8.11.2012,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Změna vnitřní energie tělesa konáním práce Autor: Bc. Jana Slabá Janoutová Předmět: Fyzika Třída: VIII. Tématický okruh: Tepelné jevy Téma: Změna vnitřní energie tělesa konáním práce Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT:interaktivní tabule,interaktivita Didaktické,metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad zahájen pokusy a příklady z praxe. Pomocí pokusů si žáci zopakují pojmy práce, teplota, teplo a souvislost mezi teplem a prací. Na Joulův pokus je rozebrán postupně příklad a pro zajímavost vložena fotografie a životopis Jamese Prescotta Joula. Výklad navazuje na učebnici Fyzika FRAUS 2006,str.41-43. Použité zdroje: http://black-hole.cz/cental/wp-content/uploads/2010/04/Joul%C5%AFv-pokus-trochu-jinak_pro-u%C4%8Ditele.pdf http://www.converter.cz/fyzici/joule.htm

Změna vnitřní energie tělesa konáním práce

Pokus a co z něho plyne vezmi si drát a ohýbej s ním několikrát sem tam, hmatem se potom přesvědči, jak se změnila teplota v místě ohybu drát se v místě ohybu ohřál – zvýšila se jeho vnitřní energie kousek dřeva obrus brusným papírem v místě brusu se dřevo ohřálo - zvýšila jeho vnitřní energie Co plyne z pokusu ? při tření se zvyšuje vnitřní energie, v místě tření se proto zvýší teplota. při tření vzniká teplo. Takto vzniklé teplo nám někdy vadí, někdy je naopak užitečné (potřebné) vadí nám – při vrtání, řezání pilou, soustružení, frézování, motor auta (je třeba nějak chladit) užitečné a potřebné: například při škrtání zápalkou Teplo a práce spolu souvisejí. Když se nám práce zdánlivě ztrácí, není samozřejmě ztracená, ale přeměňuje se na teplo.

Změna vnitřní energie – příklady z praxe při stlačování pístu v hustilce se molekuly vzduchu odrážejí většími rychlostmi, což vede k tomu, že teplota stlačovaného vzduchu roste při driblování míče o podlahu se míč odráží od podlahy změna práce míčku a s třením se míči postupně zvyšuje teplota při míchání vody mixérem se voda nepatrně ohřívá – rychlost molekul vody vzrůstá a proto vzrůstá vnitřní energie vody a tím teplota vody

James Prescott Joule narodil se 24. 12. 1818 v Salfordu u Manchesteru jako druhé z 5 dětí v rodině majitele pivovaru nemocný mladý Joule nechodil do školy a vzdělával se doma v 16 letech odešel studovat do Cambridge na 3 roky a po návratu ze studií si v otcově domě vybudoval vlastní laboratoř, kde ve volném čase bádal a zabýval se teplem ve stáří byl velmi nemocen a zemřel 11. 10. 1889 v Sale

Joulův pokus anglický fyzik Joule vykonal pokus, ve kterém měřil množství práce, které je potřeba k ohřátí vody o 1°C, tento pokus : vyrobil hrnec na 5 l vody, ve kterém se otáčely lopatky kolo s lopatkami bylo poháněno závažími, která klesala dolů (každé závaží mělo 15 kg a klesalo o 1,5 m. každé závaží sestoupilo dolů 50 krát. tímto procesem se zvýšila teplota o 1°C

Příklad na Joulův pokus m = 15 kg h = 1,5 m W = ? W =m.g.h = 15.10.1,5 = = 225J pro jedno závaží Pro dvě závaží po 50sestupech: W = 2.50.225= 22 050J Tato vypočtená práce byla pro 5 l vody. Kolik práce je pro 1 l vody? 1/5 z 22500 J = 4500J Lopatkové kolo pro 1 l vykonalo práci 4500 J V nádobě je 5 litrů vody, která se zvýšila o 1°C. Každé závaží mělo Hmotnost 15kg a při pokusu kleslo 50krát po dráze 1,5 m. Vypočti kolik práce vykonalo lopatkové kolo?

Závěr z předešlého příkladu při pohybu lopatkového kola se kromě vody ohřívá i samotná nádoba a lopatky z toho plyne, že na ohřátí 1 litru vody je potřeba menší práce z přesnějších měření stačí 4180 J = 4200J na ohřátí 1kg (1l) vody o 1°C je třeba vykonat práci 4200J (4,2kJ) Není ti tato hodnota známá? Ano, stejného výsledku bychom dosáhli i dodáním stejně velkého tepla – měrná tepelná kapacita viz MCHF tabulky Závěr: Joule určil změnu vnitřní energie vody výpočtem mechanické práce -------> teplo je druh energie

Příklad č.1 Kámen o hmotnosti 2 kg spadl na zem z výšky 2 m. O kolik se zvýšila jeho vnitřní energie a energie země okolo něj? m = 2 kg h = 2 m W = ? W = m . g. h W = 2 . 10 . 2 W = 40 J Vnitřní energie kamene a země kolem něj se zvětšila o 40 J. Energie, o kterou se zvýšila vnitřní energie, je vlastně práce, kterou kámen vykonal při svém pádu.

Použitý materiál http://black-hole.cz/cental/wp-content/uploads/2010/04/Joul%C5%AFv-pokus-trochu-jinak_pro-u%C4%8Ditele.pdf http://www.converter.cz/fyzici/joule.htm