Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Formy veřejného stravování
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Výměna schodišťových stupňů
autor Mgr. Alena Marková
Použití luštěnin v kuchyni
Charakteristika výrobků studené kuchyně
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
autor Mgr. Alena Marková
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.02 SOU Obořiště
Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Mísy, úprava mís, doplňky a zdobení
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Střední odborná škola Otrokovice Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/3-SL-3/15 Název DUM Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: příprava výrobků studené kuchyně, chuťovky, chlebíčky, plněná vejce, obložená vejce. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Chuťovky, chlebíčky, plněná vejce, obložená vejce Datum 10. 9. 2013

Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Náplň výuky Chuťovky Chlebíčky Obložená vejce

Chuťovky, chlebíčky Na přípravu chlebíčků a chuťovek používáme různé druhy pečiva a chleba, které krájíme do úhledných tvarů a nanášíme na ně potraviny a výrobky ve vhodných chuťových i barevných kombinacích. Rozdělujeme do několika kategorií, které nesou obvykle název po hlavní surovině. Pokud  připravujeme chlebíčky v kombinacích se studenými saláty, jsou tyto saláty více vázány majonézou či marinádou a tedy i hustší konzistence. Důležitá je účelnost – nejen musí vypadat hezky, ale host je musí dokázat sníst, po uchopení chlebíček se nesmí rozpadnout. Dělení Chlebíčky – jsou na více soust nebo jako samostatná svačina Kanapky – jsou na dvě sousta Chuťovky – je jedno sousto  

Chuťovky – jednohubky Základem jednohubek je plátek rohlíku, vykrojené kolečko z bílého nebo tmavého chleba, ale může to být i krekr nebo jiné pečivo většinou kulatého tvaru. Některé chuťovky se obejdou zcela bez pečiva a mají například formu malé rolky. Podstatné je, aby velikost jednohubky odpovídala zhruba jednomu soustu. Jednohubky výborně doplní alkoholické i nealkoholické nápoje a příjemně připraví chuťové buňky hostů. Občerstvení ve formě jednoho sousta najdete na oslavách v mnoha zemích světa a díky inspiraci v některých z nich je nabídka chuťovek v našich krajích obzvláště pestrá.

Příklady chuťovek Obr. 2 Se salámem S olivou S klobásou S kaviárem Se sardelkou Se sýrem Obr. 3 Obr. 6

Hmotnost chlebíčků je 60 – 80 gramů. Chlebíčky Hmotnost chlebíčků je 60 – 80 gramů. Základ chlebíčků Tvoří nejčastěji z bílé veky nebo plátky toustového chleba krájené na 1 – 1,5 cm silné plátky. Podklad Různě ochucená másla, máslové pomazánky, majonézové saláty, pěny. Zdobení Uzeninové výrobky, tresčí játra, olejovky, sardelky, zelenina čerstvá i nakládaná, zelené natě. V současné době jsou módní obložené chlebíčky s jedním druhem pěny nebo pomazánky s jednoduchým zeleninovým obložením. Připravujeme i vegetariánské chlebíčky.

Příklady chlebíčků Vegetariánský S kaviárem S krabím S cikánskou Obr. 10 Obr. 7 S cikánskou pečení S krabím salátem Obr. 11 Obr. 8 Se salámem Se sýrem Obr. 12 Obr. 9

Plněné vejce Vejce Připravujeme z vajec uvařených natvrdo. Používáme vejce slepičí a křepelčí. Vychladnuté oloupané vejce rozkrajujeme zpravidla po délce. Z vařeného žloutku připravujeme žloutkovou fáš a plníme jí vejce. Doplňky a ozdoby Nejčastěji všechny druhy uzených ryb, kapary, kaviár – pravý i nepravý, mořské plody, tresčí játra. Zeleninu používáme čerstvou i konzervovanou. Jako podklad můžeme použít i různé druhy majonézových salátů.

Příklady plněných vajec Se žloutkovou fáší S kaviárem Obr. 13 Obr. 16 Myslivecké vejce Vaječné mochomůrky Obr. 14 Obr. 17 Se šunkovou fáší Se sardelkou Obr. 15 Obr. 18

Obložená vejce Obyčejně se používají vajec uvařených natvrdo a půlených, na podkladu z různých majonézových salátů, jako je salát francouzský, vlašský, humrová majonéza a bývají přelité majonézovým přelivem. K oblíbené úpravě patří i vejce plněná, která jsou již náročnějším výrobkem studené kuchyně. Vejce bývají různě doplněna, a to kaviárem, lososem, šunkovou pěnou apod., různě obložena, např. plátkem rajčete, salátovou i kyselou okurkou, citrónem, hlávkovým salátem, aspikem, apod.

Ruské vejce Obr. 19 Na kopeček vlašského salátu položíme vařené vejce řezem dolů, přelijeme majonézovým přelivem a zdobíme plátky salámu a sterilovanou zeleninou. Podáváme s pečivem.

Kontrolní otázky Požadavky na výrobu chuťovek Příklady chuťovek Požadavky na výrobu chlebíčků Výrobky plněných vajec Ruské vejce – postup výroby

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová, Technologie přípravy pokrmů 5, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. Praha, 2008, ISBN 978-80-7373-026-0

Děkuji za pozornost