SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
Zpracování laboratorní práce SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Mechanické kmitání a vlnění
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Mechanické kmitání.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Mechanické kmitání a vlnění
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Periodické děje a jejich grafické znázornění
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
KYVADLO
Derivace –kmity a vlnění
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
Kmitání.
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
4 KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA 4.1 MECHANICKÉ KMITÁNÍ
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_432_Kmitání a vlnění Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Perioda kyvadla.
Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Kyvadlo.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Fyzika – Kmitavý pohyb.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal Kmitavý pohyb SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal

Kmitavý pohyb Pro mechanické kmitání je charakteristické, že kmitající těleso při pohybu zůstává stále v okolí určitého bodu, označovaného jako rovnovážná poloha. Jestliže těleso pravidelně prochází rovnovážnou polohou, koná periodický kmitavý pohyb.

Kmitavý pohyb

Kmitavý pohyb Zařízení, které volně (bez vnějšího působení) kmitá, je mechanický oscilátor. Kmitavý pohyb je pohyb nerovnoměrný. Kmitající těleso vždy po uplynutí určité doby dospěje do stejné polohy. Tuto periodicky se opakující část kmitavého pohybu nazýváme kmit. Perioda nebo doba kmitu T, za kterou proběhne jeden kmit a oscilátor dospěje do stejné polohy jako v počátečním okamžiku.

Kyvadlo

Matematické kyvadlo T/2 Rovnovážná poloha

Zpracování měření Délka je pro všech pět měření stejná Doba deseti period - čas od prvního do jednadvacátého průchodu rovnovážnou polohou Doba jednoho kmitu -výsledek z předchozího sloupce vydělený deseti. Z těchto hodnot počítáme průměrnou hodnotu T Odchylka daného měření T od průměrné hodnoty T bez znaménka Průměrná odchylka ∆T je pak průměrem ∆T a udává rozsah chyby T= T  ∆T Vypočtená hodnota by měla být v daném rozsahu.