Točivá redukce pomocí parní turbíny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýzové kolo protitlakové parní turbíny
Advertisements

Vodní elektrárny Marek Mik.
Aspekty kogenerační výroby z OZE
KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Organický Rankinův cyklus
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozvodná elektrická síť
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Tato prezentace byla vytvořena
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
TZ20 – vytápění Předávací stanice
Miniturbínka a její instalace
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Radiální pístové hydromotory a hydrogenerátory
Grantový projekt multimediální výuky
Tepelné motory.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Čerpadla Druhy a jejich použití.
Tekutinové mechanismy
Popis a provedení synchronních strojů
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Tepelné motory.
PARNÍ TURBÍNA Barbora Čomová, Milan Večeřa, Veronika Nováková, Vojtěch Rezek, Adam Kostrhun.
VODNÍ ENERGIE.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Tato prezentace byla vytvořena
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Kaplanova turbína. Viktor Kaplan -žil v letech den jeho narození patří mezi světová kulturní výročí UNESCO Vynálezce Kaplanovy turbíny (1912)
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Strojírenství
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výroba elektrické energie
Teplárna Otrokovice a.s.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Témata pro spolupráci s VUT Petr Hill
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Jaderná elektrárna.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Spalovací Motory Benzínové
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
VY_32_INOVACE_AUT2_19 Retardéry. Účelem retardéru je vozidlo zpomalit, nikoliv však zastavit. Retardér nelze použít ani jako brzdu parkovací. Používají.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_A_18.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceCharakteristika,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Prezentace Bc. Zdeněk Šmída. Osnova Úvod – Co je úkolem práce Doosan Škoda Power – Minulost a současnost společnosti + vývoj výzkum Parní Turbíny – Rozdělení,
ESZS Přednáška č.12.
Vytápění Plynové kotelny
Klikový mechanismus Ing. Bc. Petra Řezáčová
Finanční náročnost instalace miniturbínky
E1 Přednáška č.7.
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Miniturbínka a její instalace
E1 Přednáška č. 7 Kombinovaná výroba
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

Točivá redukce pomocí parní turbíny Zpracoval: Ing. Bogdálek Jan ml.

Točivá redukce pomocí parní turbíny Co to vlastně je??? Jde o malou parní turbínu, která využívá energii páry mařenou v redukčních stanicích Dříve se v nich více používaly škrtící ventily, v nichž však tuto energii není možná využít Využitelnost této technologie je především při změně parametrů páry ve směru dodavatel zákazník (výtopny na sídlištích)

Točivá redukce pomocí parní turbíny Proč točivá redukce?? V redukčních stanicích se dodávaná pára vždy musí „seškrtit“ na parametry vyžadované spotřebiči. Tato energie se tedy maří i když by šla využívat pro výrobu elektrické energie. V redukční stanici se děje: Seškrcení tlaku páry (mezi body 0 – 1´) Ochlazení páry (mezi body 1´- 1) Při točivé redukci: Oba děje proběhnou společně (mezi body 0 - 1) a páru dále není nutné upravovat

Točivá redukce pomocí parní turbíny Zapojení samotné redukce * pára vedena paralelně do protitlakové turbíny a redukční stanice - při nedostatku páry se turbína odstaví a pára pouze redukuje v redukční stanici

Točivá redukce pomocí parní turbíny Zapojení s točivou redukcí Redukce se využívá v případě nehospo -dárného provozu velké turbíny - pára z kotle je opět paralelně vedena do turbíny a redukční stanice - ve stanici dojde k rozdvojení cest a každá z nich je opatřena uzavírací armaturou - v případě dostatečné potřeby páry je v provozu protitlaká turbína - při snížení potřeby se turbína odstaví a pára se upravuje pomocí točivé redukce - při minimální potřebě se využívá redukce škrcením ve stanici

Točivá redukce pomocí parní turbíny Diagram využitelnosti jednotlivých provozů

Točivá redukce pomocí parní turbíny Několik poznámek: - zvolená konstrukce musí být vzhledem k nízkému výkonu turbíny co nejjednodušší a také ekonomicky přijatelná (spíše volit optimum mezi účinností a ekonomikou) většinou pro výrobu páry používá odpadní teplo z jiných technologií lze točivou redukci zařadit do druhotných zdrojů energie - pokud použijeme k výrobě tepla ekologické paliva (např. dřevní štěpka, i jiná biomasa) dostáváme se do oblastí podporovaných energetickou politikou státu. Z čehož nám plyne výhodnější výkupní cena elektrické energie a možnost dotací na výstavbu zařízení (až 15% investičních nákladů)

Točivá redukce pomocí parní turbíny Obrázek kompletu Lépe je ukázat napřed jednotlivé části

Točivá redukce pomocí parní turbíny Hlavními částmi každé turbíny jsou rotor a stator V tomto případě je rotor složen z letmo uloženého hřídele na němž je nalisováno oběžné kolo

Točivá redukce pomocí parní turbíny Na válcové části hřídele u oběžného kola je umístěna labyrintová ucpávka a konec hřídele upraven pro upevnění zubové spojky

Točivá redukce pomocí parní turbíny Uložení hřídele ve dvou kluzných ložiskách mazaných tlakovým olejem (půlené pánve, první ložisko radiálně axiální, druhé jen radiální)

Točivá redukce pomocí parní turbíny Stator je tvořen půlenou skříní do které je vložen rozváděcí segment páry a řada statorových lopatek

Točivá redukce pomocí parní turbíny Spodní polovina statorové skříně s výstupním hrdlem páry

Točivá redukce pomocí parní turbíny Část skříně s ucpávkami, statorovými lopatkami a rozváděcím segmentem

Točivá redukce pomocí parní turbíny Rotorová lopatka 1 Obě jsou frézované a mají T závěs Rotorová lopatka 2

Točivá redukce pomocí parní turbíny Částečně složené zařízení

Točivá redukce pomocí parní turbíny Pohled na kompetované zařízení

Točivá redukce pomocí parní turbíny porovnání 2D a 3D výkresu

Točivá redukce pomocí parní turbíny Děkuji za pozornost V rámci předmětu Systémy CAD I zpracoval Ing. Bogdálek Jan ml. Energetický ústav FSI Vysokého učení technického v Brně Technická 2, Brno JanBogdalek@seznam.cz; Téma dis ertační práce: Transfer těžkých kovů do tuhých zbytků po spalování Školitel: Doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc.