Etapy dětského čtenářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naučil jsem se....
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Hrajeme si mezi knížkami
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Kamarádi :o) :o).
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
FÁZE ŽIVOTA.
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Jan Opatřil….
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Těhotenství, dětství a dospívání
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
Knížka, kterou mám rád: Bratři lví srdce vytvořil: Milan Urbánek.
Každý den jsme trochu starší…
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:19. září 2012 Číslo.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Člověk a dospívání Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 
Definice Funkce: Informační a orientační Propagační Regulační Obranná Autoreferenční Selektivní Typologie: mnohost kritérií Podle literárních druhů Podle.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
I VONA B ŘEZINOVÁ ( * ). S TRUČNÝ ŽIVOTOPIS Studium na PdF UJEP v Ústí nad Labem (čeština – dějepis; titul PaedDr.) 1987 – 1997 (odborná)
Specifika dětské literatury. Žánrová a tematická struktura LPDM
Jak e-booky (z)mění čtenářství Denisa Karafiátová Střední škola KNIH, o. p. s.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Astrid Lindgrenová – Dětství Astrid Lindgrenové  Statek Näs v městečku Vimmerby (Småland)  Rodné jméno: Astrid Anna Emilie.
BANKA V ROCE 2020 PODLE MÝCH PŘEDSTAV
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
ANNA MIHAD SHEHAHATA BAJTÍK 2017
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čtenářsky podnětné prostředí
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Naučil jsem se....
Psychologie adolescentů
Psychologie adolescentů
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Financováno Nadací Sirius
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pedagogická knihovna.
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Etapy dětského čtenářství aneb Jsou patnáctiletí ještě dětmi?

Etapizace dětského čtenářství Předčtenářská Předškolní - mladší (do 3 let) etapa věk - starší (3 – 6 let) Mladší školní věk - 1. fáze (6 – 8 let) (prepubescence) - 2. fáze (9 – 10 let) Čtenářská Starší školní věk - 1. fáze (11 – 12 let) etapa (pubescence) - 2. fáze (13 – 15 let) Adolescence (15 – 18/19/21) Dospělost

Adolescence Odlišný přístup zahraniční a české literární vědy Young Adult Literature České prostředí – příčiny vnímání adolescentů jako dospělých: Jejich postavení ve společnosti i v právním řádu Tradice literární vědy Inklinace adolescentů k četbě pro dospělé (z vlastní vůle X vlivem školních požadavků) Minimální původní česká produkce

Výjimky v dějinách české LDM

Ota Hofman Útěk (1966) Zajímavá současná alternativa: Wolfgang Herrndorf: Čik

Hermína Franková Blázni a Pythagoras (1966)

Jana Červenková Semestr života (vznik 1971, vyd. 1981)

Ivona Březinová Madona v kabátě (1997) Madona bez kabátu (1998)

Základní charakteristika adolescentních čtenářů Pokračuje proces utváření vlastní identity a osvojování si sociálních norem  význam noetické a didaktické funkce literatury Dle průzkumů čtenářství – první kategorie řazená mezi fáze dospělého čtenářství Mj. Jiří Trávníček: Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2010)

Struktura čtenářů 1524 let

Žánrová struktura četby Knihy společné pubescentům a adolescentům Knihy určené primárně dospělým Díla intencionálně určená adolescentům

Zahraniční produkce

„Nejvtipnější smutný příběh“ John Green Mj. Printz Award Hvězdy nám nepřály Hledání Aljašky „Nejvtipnější smutný příběh“

Český pokus o cenzuru Ivona Březinová: Začarovaná třída Josef Dobeš, Monika Šimůnková X projekt BARFIE

Jay Asher Proč? 13x proto

Katherine Patersonová Most do země Terabithia

Patrick Ness Volání netvora Námět Siobhan Dowdové Ilustrace Jim Kay

Astrid Lindgrenová Bratři Lví srdce

„Jednou jsem byla pozvána do nadace Erica, kde se mluvilo hodně o dětech a o smrti. Jeden mladý psycholog tam prohlásil, že by nikdy žádnému dítěti nečetl poslední řádku Bratrů Lví srdce. Protože prý je to divné, že bratři museli umřít dvakrát. Na to jsem mu odpověděla: ‚Víte, čím víckrát umřete, tím líp si na to zvyknete.‘ Ale on v tom žádnou útěchu nespatřoval. Když jsem přišla z toho setkání domů, zavolala holčička, co hraje Idu ve filmech o Emilovi, a řekla mi: ‚Právě jsem dočetla Bratry Lví srdce a moc vám děkuji, že jste napsala šťastný konec.‘ Takhle to prožívají děti.“ (s. 289)

„Nevěřím ani na Nangijalu, ani na Nangilimu, nebo na nebe nebo na něco takového. … A vlastně je to tak i v knížce, že Suchárek umře na kuchyňském gauči až na poslední straně. V Nangijale se děje to, co si představuje, že by mohl prožít, kdyby mu Jonatán neumřel při požáru. A když nakonec skočí, udělá to také ve fantazii. Ano, je to tak, dospělý člověk ve mně ví, že to tak je, ale dítě ve mně to nepřijímá, a tak vám říkám, dětem to neříkejte, nebo vás praštím!“ (s. 220)

Poznámka: citace pocházejí z životopisu Astrid Lindgrenové od Margarety Strömstedtové (Albatros, 2006)

Jostein Gaarder Jako v zrcadle, jen v hádance Dívka s pomeranči

Stephen Chbosky Ten, kdo stojí v koutě

Současná česká tvorba

„Mám pocit, že se na dospívající v beletrii trochu zapomíná „Mám pocit, že se na dospívající v beletrii trochu zapomíná. Je to skupina dobře sledovaná a respektovaná v časopisech, literatuře faktu, samozřejmě ve filmech, reklamě, v obchodních strategiích. Už dělají trh, v některých zemích jsou to už voliči, ale v beletrii – alespoň v některých zemích – zůstávají jakoby stranou. Snad je to proto, že jsou neuchopitelní. Už nepotřebují ‚roztomilé žvatlání‘, dokážou akceptovat jazyk dospělých a mnohá jejich témata, ale nejsou ještě za prahem dospělosti. Přešlapují na něm. Zažívají proces, který se odehrává v několika letech. Dospělost přece nepřichází v den osmnáctin, pro někoho ani v jedenadvaceti letech. Vývoj je doprovázen zraňujícími, ale i silně emotivními zážitky. Myslím, že této kategorii čtenářů se musíme víc a upřímněji věnovat. Brát je se vší vážností a důstojností. Jsou to oni, kdo mají za pár let číst literaturu pro dospělé. Kde jinde se to mají naučit než na kvalitních knížkách pro mládež?“ I. Procházková, Host, č. 10, 2009, s. 13.

Iva Procházková Soví zpěv Nazí Uzly a pomeranče

Ivona Březinová Držkou na rohožce

Lucie Lomová Anna chce skočit

Trendy současné literatury pro dívky Téma další části: Trendy současné literatury pro dívky