Úrazy pohybového aparátu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

VY_32_INOVACE_TMM25760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/   Název projektu:
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
Elektronická učebnice - I
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_31_ PÉČE O ZDRAVÍ TÉMA:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
ČÍM BUDU? Simona Bilá červen A. DĚTSTVÍ -princezna -zpěvačka - komentátorka - učitelka.
Další nebezpečné úrazy
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA Ideálního držení těla nohy jsou volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu byla.
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
VY_52_INOVACE_01_03 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – OPĚRNÁ SOUSTAVA - KOSTNÍ TKÁŇ Anotace –
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Biologie člověka Kostra.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava Úvod.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_28_STAVBA_KLOUBU
Kostra.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Opakování opěrná soustava
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Stavba kostry člověka Kostra= osová kostra =páteř, žebra, hrudní kost, lebka + kostra končetin LEBKA: chrání mozek a smyslové orgány, tvoří ji mozková.
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
Opěrná (kosterní) soustava
Lidské zdraví a potrava
Autor: Lenka Kraváčková
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
Mechanika Čelistního Kloubu
poranění pohybového aparátu
Onemocnění a úrazy svalů
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Číslo v digitálním archivu školy
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Sportovní zranění ve fotbale
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Zlomeniny a poranění kloubů
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_01_01_první pomoc při poranění.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_07_Páteř a hrudník.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SPOJENÍ KOSTÍ
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Prezentace – výklad učiva
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Sportovní zranění Školení trenérů licence A
Nemoc a úraz Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
ONEMOCNĚNÍ KOSTERNÍ SOUSTAVY
Kostra člověka.
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Úrazy pohybového aparátu Výchova ke zdraví 6. ročník

Úrazy pohybového aparátu Pohybový aparát člověka tvoří: kosti, spojení kostí, které nazýváme klouby a vazy http://files.somatology.webnode.cz/200000026-04ec705e63/stehenni_kost.png http://www.surgalclinic.cz/res/image/centra/clpa/kycel01.png http://members.chello.nl/s.westerink2/thema4kl1_bestanden/gewricht.gif

Nejčastější úrazy pohybového aparátu Zlomenina je úraz, kdy došlo k porušení či zlomení kosti. Zlomenina je tedy úraz kostí Vykloubení je úraz, kdy dojde k vychýlení kloubní hlavice z kloubního pouzdra. Vykloubení je úraz kloubů Poranění vazů a šlach je úraz, kdy šlacha či vaz se natáhne nebo přetrhne. Natažení vazů je úraz vazů a šlach

Samostatný úkol – vytvoř správné trojice KOST vykloubení http://members.chello.nl/s.westerink2/thema4kl1_bestanden/gewricht.gif přetržení KLOUB http://www.surgalclinic.cz/res/image/centra/clpa/koleno01.png VAZ zlomenina https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQLoPjb6Jr6KmswWkn11zmPt0a0ufgnc7fMjSN33ZZk3yLtYJd0

Zlomenina Zlomeniny se týkají …………… Bezpečnost: pády, nárazy, srážky s jinými předměty Zlomeniny vznikají nadměrným zatížením postižených kostí Navštívit vždy lékaře Nejčastější zlomeniny: dlouhé kosti …………………………….. Velmi nebezpečné zlomeniny: obratle páteře, lebka, pánev http://i.iinfo.cz/images/12/noha-zlomenina-rentgen-1.jpg

Vykloubení a vymknutí Vykloubeniny se týkají …………… Bezpečnost: pády, nárazy, srážky s jinými předměty, špatné došlapy, sport Vykloubeniny vznikají nadměrným zatížením nebo nárazem na postižený kloub Pro vykloubení je typická veliká bolestivost a ztráta hybnosti postiženého kloubu Navštívit lékaře Nejčastější vykloubeniny: …………………………….. http://standa.vojta.sweb.cz/poradce/pohyb1.jpg

Poranění šlach – natažení, přetržení Poranění šlach se týká …………… Bezpečnost: pády, nárazy, srážky s jinými předměty, špatné došlapy, sport Poranění šlach a vazů vznikají nadměrným zatížením nebo nárazem na kloub https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKJtX3VVK8SXB_L5hsM4M806yBElJ4v5l0_YPDLbPQwJjNCVRQWw Pro poranění vazů a šlach je typická veliká bolestivost a ztráta hybnosti postiženého kloubu Navštívit lékaře Nejčastěji zraněné vazy: ……………………………..

zdroje http://files.somatology.webnode.cz/200000026-04ec705e63/stehenni_kost.png http://www.surgalclinic.cz/res/image/centra/clpa/kycel01.png http://members.chello.nl/s.westerink2/thema4kl1_bestanden/gewricht.gif http://www.surgalclinic.cz/res/image/centra/clpa/koleno01.png https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQLoPjb6Jr6KmswWkn11zmPt0a0ufgnc7fMjSN33ZZk3yLtYJd0 http://i.iinfo.cz/images/12/noha-zlomenina-rentgen-1.jpg http://standa.vojta.sweb.cz/poradce/pohyb1.jpg https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKJtX3VVK8SXB_L5hsM4M806yBElJ4v5l0_YPDLbPQwJjNCVRQWw