Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – odkazy (obsah, rejstřík) Typ:
Advertisements

Základy HTML – vkládání objektů
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Základy HTML.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HyperText Markup Language
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
Programování HTML stránek
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.1 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Vektorová grafika – výplň, pero Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-funkce, adresy Typ: DUM.
Jazyk HTML.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.15 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - animace Typ: DUM - kombinovaný.
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.14 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-řady Typ: DUM - kombinovaný.
HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.
Tabulky v XHTML. Tabulka pro vytvoření tabulky používáme element table pro vytvoření tabulky používáme element table uvnitř elementu table se mohou vyskytovat.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-databázové funkce Typ:
PowerPoint – šablony, záhlaví
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - Album Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
HTML Text, seznamy, tabulky. Formátování textu Tučné... Kurzíva … Velké … Malé … Dolní index … Horní index … Přeškrtnuté … Podtržené … MOŽNO KOMBINOVAT.
TNPW1 Cvičení
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
CO NÁS ČEKÁ ve cvičení 5 Oč. - KIT PEF CZU 1. O DKAZY Chceme-li, aby čtenář naší html stránky někam odklepnul..... Oč. - KIT PEF CZU.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.11 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ, TOPOLOGIE Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.4 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – záhlaví, zápatí Typ: DUM -
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor - odstavec Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML - vložení obrázku značka pro vložení obrázku : <img>
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Tvorba webových stránek - tabulka
Co je to webová prezentace?
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.12 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tabulka Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 2., 3. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. René Brauner Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: březen 2014

Metodický list Prezentace je určena k procvičení učiva v 2., 3. ročníku šestiletého a 1. ročníku čtyřletého studia. Je možné ji zařadit i do plánů seminářů ICT v rámci opakování. Prezentace vede žáka k pochopení problematiky tvorby webových stránek, prezentované učivo se ihned aplikuje do výuky. Žák prokazuje znalost pojmů HTML, CSS. Žák je schopen napsat krátký zdrojový kód. Úkoly řeší žáci samostatně na pracovních stanicích. Mohou používat doporučené učebnice, google nebo wikipedii. Práce a následná kontrola probíhají ve spolupráci s učitelem.

HTML - tabulka Tabulka se do stránky vkládá pomocí elementu TABLE. Uvnitř elementu pak postupně zapisujeme jednotlivé buňky tabulky. Buňky se zapisují po řádcích. Řádka tabulky je uzavřena mezi tagy <TR> a </TR>. Jednotlivé buňky v řádce se pak uzavírají mezi tagy: <TD> a </TD> Element TD se používá pro normální buňky <TH> a </TH> Element TH se používá pro buňky v hlavičce tabulky, znaky se zobrazují tučným písmem a jsou vycentrovány. Na internetových stránkách se tabulky používají ve dvou případech: Jestliže je potřeba udělat klasickou tabulku. Jako pomůcka pro úpravu stránek, když je něco potřeba někam umístit (např. sloupcová sazba).

Tag <table> Tag uzavírá celou strukturu tabulky, obsahuje další elementy; zejména řádky tabulky <tr>. atribut význam možné hodnoty align obtékání tabulky ostatním textem left, right, center cellpadding vnitřní okraj buněk pixely cellspacing vnější okraj buněk pixely border šířka rámečku buněk pixely width minimální šířka tabulky délka, procento height minimální výška délka, procento background obrázek na pozadí URL obrázku bgcolor barva pozadí barva bordercolor barva rámečku barva

Tabulka <html> <head> <title>TITUL</title> <body> <h1>Tabulka</h1> <table> <tr> <td>buňka</td> </tr> </table> </body> </html>

Tag <tr> Řádek tabulky. Z angl. table row. Musí být uvnitř elementu <table> a smí obsahovat pouze buňky (<td> a <th>). Přípustnými (ale zastaralými a neužívanými) atributy jsou height, background, bgcolor. Jde o tag párový, ale pokud se neuvede koncová značka, tak se v prohlížeči nic zlého nestane, protože to je stejně vždycky před začátkem nového řádku nebo před koncem tabulky. Vhodné je tag <tr> ukončovat pro přehlednost.

Tabulka <html> <head> <title>TITUL</title> <body> <h1>Tabulka</h1> <table border="1"> <tr> <th>jan</th> <th>buňka</th> </tr> <td>jarmila</td> <td>buňka</td> </table> </body> </html>

Sloučení buněk Někdy potřebujeme několik buněk tabulky sloučit dohromady, např. pro společný nadpis nad více sloupci. Pokud chceme sloučit několik buněk v jednom řádku do jedné buňky, stačí u tagu <TH> nebo <TD> uvést atribut COLSPAN. Jako jeho hodnotu uvedeme počet buněk, které mají být sloučeny. Př: <TH COLSPAN="2">

Cvičení Popište strukturu tabulky. Vysvětlete použití tagů TH, TR. Které atributy můžete použít u tagu TABLE?

Citace zdrojů JAKpsatweb. Tabulky [online]. [cit. 5.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.jakpsatweb.cz/html/tabulky.html