Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historické přístupy k procesům globalizace
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_327.
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Ekonomika České republiky
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 11 Světová ekonomika OPF.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Ekonomika České Republiky Ing. Vojtěch Jindra
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Hospodářská politika.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Světové hospodářství.
Světová hospodářská krize
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Makroekonomie.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mechanismus hospodářské koordinace
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Regionální politika RP ČR.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Trh práce a politika zaměstnanosti
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Fáze ekonomické integrace
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Fáze ekonomické integrace
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Velká hospodářská krize
GLOBALIZACE.
Základy ekonomie Seminář 10..
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství -rozvoj průmyslu -demografický růst -rozvoj dopravy a využití energií -technologická revoluce

SE: vnitřně rozporný a heterogenní komplex ekonomik jednotlivých státních nebo jiných celků, které jsou vzájemně propojené mezinárodními ekonomickými vztahy. Rysy : - rostoucí propojenost mezi jednotlivými prvky - vzájemná závislost jednotlivých prvků - heterogennost a odstředivé tendence v systému - dynamika změn, turbulentnost Světovou ekonomiku chápeme jako systém.

Ekonomika a politika Ekonomie - (optimální) využití výrobních faktorů – alokace vzácných statků. Politika – realizace zájmů a uspokojování potřeb na veřejné úrovni (a jeho mechanizmy). Příčiny vzniku SE -Růst závislosti jednotlivých ekonomik v důsledku rozvoje mezinárodních obchodních vztahů -Rozvoj výroby ve světovém hospodářství vedoucí k rozvoji mezinárodní dělby práce jako základu mezinárodních ekonomických vztahů - Rozvoj mezinárodních ekonomických vztahů propojuje jednotlivé části světa v jeden celek. - Indikátorem zapojení jednotlivých ekonomik do procesu mezinárodní dělby práce je světový trh.

Předpoklady SE - Rozčlenění lidské společnosti na relativně výrobně uzavřené a ekonomicky samostatné společenské celky, vázané na určitá území. - Přeměna společenské dělby práce v mezinárodní a později světovou (globální) dělbu práce.

Vývoj SE 1)Vznik a formování světové ekonomiky (1870 – 1900) -kolonialismus a koloniální dělba práce -vznik světového trhu a světové ceny -průmyslová revoluce -jednotná, silně diferenciovaná tržní ekonomika 2) Rozvoj jednotné a vnitřně diferencované světové ekonomiky ( ) -mohutný ekonomický vývoj -snahy o přerozdělení světa -rozpory mezi metropolemi i v rámci jednotlivých zemí

3) Meziválečný vývoj světové ekonomiky ( ) -rozpory mezi vítězi a poraženými -nejhlubší ekonomická krize -národně osvobozenecká povstání -vznik plánované ekonomiky 4) Poválečný vývoj SE ( ) 1 fáze léta: -vznik socialistické ekonomické soustavy (CPE) -dekolonizace – početná skupina rozvojových zemí (RoE) -dramatický nástup Japonska – třetí centrum SE -období relativní prosperity, ekonomický rozvoj průmyslu (RoE a CPE) a služeb (RE). - integrace, státní zásahy do ekonomiky, vznik TNC 2 fáze léta: -strukturální krize (potravinová, surovinová, objevení se ekologických problémů) -postupná měnová a dlužnická krize, inflace, nezaměstnanost -vyčerpání CPE

5) Počátek nové etapy ve vývoji SVE (1989 -) -opět jednotná tržní ekonomika, ale tendence k polarizaci podle ekonomické úrovně -úspěšný rozvoj NIE -ekonomický pokles v transformujících se zemích (TE) -sílící globalizace SE – pocit nutnosti globální spolupráce -snaha o ustavení globálního managementu globálních problémů. 90. léta -nerovnoměrnost regionálního vývoje -rozpad RVHP -měnové krize (Mexiko 1994, Rusko 1998, Asie 1997) -hlavními problémy stagnace, pokles výroby a nezaměstnanost -Stagnace Japonska -prohlubování integrace EU, NAFTA -pokusy o rychlejší liberalizaci světového obchodu (WTO 1995)

Globalizace Vztah k jevům : Internacionalizace - šíření ekonomických aktivit přes národní hranice Transnacionalizace - funkcionální integrace mezinárodně rozptýlených aktivit Integrace (institucionální) - postupy národních států při uplatňování liberalizace obchodu a investic) Regionalizace – vývoj SE směrem k vnitřně strukturovanému celku