Letní škola trestního práva Právnická fakulta MU v Brně 21. 9. 2010 K a m i l a B u b e l o v á : Část první: Charakter, zásady a principy římského trestního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Právo pro podnikatele II
Subjekt trestného činu
Zánik trestů a ochranných opatření
Úvod do terminologie římského trestního práva Miroslav Frýdek © Univerzita Palackého v Olomouci Právnická fakulta.
Chetitské trestní právo
Organizace soudnictví v ČR
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 03. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Právní odpovědnost a její druhy
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Trestní právo hmotné II.
Právní odpovědnost.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Obecně Lucia Madleňáková
Trestní právo procesní I.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
aneb „ODVRÁCENÁ STRANA“ trestní odpovědnosti Prof. JUDr. V. Kratochvíl
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti Přednáška
Vývojová stadia trestného činu
studující v DSP Mgr. Kateřina Krejčiříková Mgr. Jan Vylegala
Vývojová stádia trestné činnosti
Základy správního práva trestního
aneb „ODVRÁCENÁ STRANA“ trestní odpovědnosti Prof. JUDr. V. Kratochvíl
Trestní právo Prezentace.
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
Právní odpovědnost a její druhy
2. Správní trestání a správní delikty
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Právnická fakulta MU v Brně Letní škola trestního práva 2009 Trestní právo za absolutismu Ladislav Vojáček.
omyl a SUBJEKTIVNÍ stránka TČ omyl a OBJEKTIVNÍ stránka TČ
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Právní odpovědnost  sekundární povinnost vznikající fyzické či právnické osobě za porušení primární povinnosti,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Základy odpovědnosti za přestupky
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Název projektu: Moderní škola
Osoba pachatele trestného činu
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-1-019
Název vzdělávacího materiálu
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRESTNÍ PRÁVO Účastenství Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Realizace práva.
Omyl - pokračování Přednáška
Právo na spravedlivý proces, právo na obhajobu a přípravné řízení
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

Letní škola trestního práva Právnická fakulta MU v Brně K a m i l a B u b e l o v á : Část první: Charakter, zásady a principy římského trestního práva Část druhá: Sexuální trestné činy v římském právu

Charakter římského trestního práva Nutno vnímat v kontextu dané doby a způsobu uvažování tehdejších lidí Vývoj trvající dvě tisíciletí – změna skutkových podstat Veřejnoprávní a soukromoprávní charakter trestání (crimina vs. delicta + extraordinární crimina, např. stellionatus) Starověký člověk jako osoba nábožensky založená – nejstarší crimina sakrální povahy Snaha o smír s bohy – pax deorum, scelus expiabile, inexpiabile Omezování svémoci (rozdíl mezi talio /odveta/ a vendetou /msta/) Během hist. vývoje tři odlišné druhy trestního procesu: komiciální, porotní, císařský (extraordinární)

Zásady římského trestního práva Pravomoc patera familias – ius vitae necisquae + iudicium domesticum Veřejné trestní právo odrazem politické moci (boj mezi senátory a jezdci) Ius provocationis, za cís. apelační princip Sakrální povaha, existence náboženských TČ, mores maiorum jako pramen práva Širší spektrum sexuálních trestných činů Vojenské trestné činy vyhrazeny státu Polehčující a přitěžující okolnosti (nízký věk, vysoké stáří, duševní choroba, zbraně, míra zavinění, donucení…) →

Vyviňující, polehčující a přitěžující okolnosti: Vina za zločin spáchaný z donucení postihuje původce – Ac auctores redit sceleris coacti culpa (Seneca) Šílenci jsou dostatečně trestáni svým šílenstvím – Furiosi solo furore puniuntur (Modestinus) Děti a dětskému věku blízcí nemají ještě rozumové schopnosti – Infans et qui infanti proximus non multum a furioso differt, quia huius aetatis pupilli nullum intellectum habent. (Gaius) U malých dětí není vina - In parvulis nulla deprehenditur culpa (Marcianus) Těžkou urážkou je, páchá-li se veřejně nebo na osobě státního úředníka (Gaius) Osobám sešlým věkem se leccos promíjí – Ignoscitur his, qui aetate defecti sunt (Ulpianus) Fere in omnibus poenalibus iudiciis et aetati et imprudentiae succuritur (Paulus) – Skoro ve všech trestních věcech se bere ohled na na věk a nezkušenost obžalovaného Hněv je krátké šílenství – Ira furor brevis est.

Vina a trest: Až středověkého původu jsou zásady Nullum crimen sine lege a Nulla poena sine lege (nebo novověký zákaz retroaktivity), ale základ presumpce neviny položen: Bonus quilibet preaesumitur, nisi contrarium probetur – Každý je považován za dobrého, dokud se neprokáže opak Ibi sit poena, ubi et noxa – Tam budiž trest, kde je i vina. Je možný podvod (fraus) bez trestu, ale ne trest bez podvodu – Fraus sine poena esse potest, poena sine fraude esse non potest. (Ulpianus) K hrdelnímu trestu nelze odsoudit v nepřítomnosti – In causa capitali absens nemo damnatur (Paul. Sent.) V trestních věcech musí být důkazy jasné – In criminalibus probationes debent esse luce clariores (nad slunce jasnější) – tj. z toho se vyvinula zásada In dubio pro reo; o tom i Paulus: In obscuro favorabilius (V nejasných záležitostech postupovat mírněji)

Pachatel: Osobní odpovědnost za zločin: Delicta parentum liberis non nocent – zločiny rodičů nejsou na škodu dětem Crimen vel poena paterna nulla maculam filio infligere potest: namque unusquisque ex suo admisso sorti subicitur nec alieni criminis successor constituitur. – Zločin ani trest otce nemůže poskvrnit syna, neboť každý nese důsledky svého jednání a nikdo se nestává dědicem cizího zločinu. (Callistratus) Extinguitur crimen mortalitate, nisi forte quis maiestatis reus fuit (Ulpián) – Zločin se zahlazuje smrtí, pokud nešlo o velezradu (zde konfiskace) Rovnost osob: In iudiciis non est acceptio personarum habenda – Na soudech se na postavení nebere zřetel

Posuzování míry zavinění: Rozlišování úmyslu a nedbalosti, rozlišování intenzity činu a míry společenské nebezpečnosti: Odlišen úmysl od dokonání – samotný úmysl není trestný: Cogitationis poenam nemo patitur (Ulpián) Zlý úmysl se nepředpokládá – Dolus non praesumitur (Ulpián) Na každý čin je samostatný trest – Ex singulis causis singulae poenae irrogantur (Macer) Vyšší intenzita útoku je se zbraní (ozbrojený člověk nebo shluk lidí), tj vším, čím lze škodit (Paulus a Ulpianus) – Arma sunt omnia tela, quid et aliud nocere potest. V trestních věcech se má zákon vykládat shovívavěji – In poenalibus causis benignius interpretandum est (Paulus)

Propracování pojmů: Rozlišování pojmů (příklady): Tulák je ten, kdo se dlouhý čas potuluje a pak se sám vrátí do vojenského tábora, ale zběh ten, kdo je do tábora po jeho opuštění zpět přiveden (emansor vs.desertor; Modestinus) Něco jiného je krást a něco jiného loupit: Aliud esse rapi, aliud amoveri palam est, si quidem amoveri aliquid etiam sine vi possit, raptu autem sine vi non potest (Ulpián) – ukrást něco lze i bez násilí, uloupit však bez násilí nelze Něco jiného je zatajit, něco jiného zamlčet: Aliud est celare, aliud tacere. (VYSVĚTLETE) Odlišení stupra od adulteria (D Papinianus) – smilstvo s pannou nebo vdovou, cizoložství s vdanou.

Způsoby spáchání trestného činu: Zločin může spočívat v činu, výroku, písemnosti, radě: tj. pachatel má spolupachatele, který je buď podílníkem, účastníkem nebo pomocníkem: Aut facta puniuntur, aut dicta, aut scripta, aut consilia (Claudius Saturninus). Trestají se činy, nebo výroky, nebo písemnosti, nebo rady. Zatajovat podvod je podvod – Celare fraudem fraus est. Jednající a jednání schvalující nechť jsou postiženi stejným trestem – Agentes et consentientes pari poena plectentur. Vedlejší pachatel je trestán jako hlavní – Accesorius sequitur naturam sui principalis.

Krajní nouze a nutná obrana: Základy krajní nouze a nutné obrany: Arma in armatos sumere iura sinunt (Ovidius) – Právo dovoluje chopit se zbraní proti ozbrojeným (vim vi repellere licet) Adversus periculum naturalis ratio permittit se defendere (Gaius) – proti nebezpečí je přirozeně dovoleno se bránit Bezpráví neospravedlňuje bezpráví (iniuria non excusat iniuriam) Illum qui vim infert, ferire conceditur, si tuendi dumtaxat, non etiam ulciscendi causa factum sit (Paulus) – v sebeobraně lze poranit útočníka, nikoli ze msty Toho, kdo zabil člověka, lze osvobodit, nespáchal-li to s úmyslem zabít – Eum, qui hominem occidit, si non occidendi animo hoc admisit, absolvi posse.

Okolnosti zločinu: Pokud mu kopí z ruky spíše vypadlo, než že by je hodil, vykoupí se beránkem Je vinen, kdo někoho zranil ve hře – Nam ludus quoque noxius in culpa est. (Paulus) Zločin se projednává v místě spáchání Místo spáchání zločinu způsobí, že totéž jednání bude buď krádeží, nebo zločinem proti náboženství, a bude nutno ho vykoupit buď smrtí, anebo menším trestem. – Locus facit, ut idem vel furtum vel sacrilegium sit et capite luendum vel minore supplicio. (Claudius Saturninus)

Sexuální trestné činy Stuprum Adulterium Corrumpere virginem Ztráta panenství u Vestálky Violatio Stuprum masculo Crimen incesti Lenocinium Binae nuptiae