Fantastické schopnosti zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Advertisements

POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
Nebulární hypotéza Pojetí prostoru a času Antinomie Objektivita
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
Pica pica Straka obecná.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Milan Bu ř i č 18.listopadu  Pokud se do po č íta č e dostane škodlivý kód, m ůž e vykonat n ě kterou z t ě chto č inností: Ovládnutí po č íta.
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
Pro č práv ě hotelový porcelán?. N ě co málo o G. Benedikt G. Benedikt je č eská porcelánka, kterou vlastní č eský majitel, její historie se za č ala.
-NCN II- …akce podruhé. Zveme Vás na druhý ro č ník, ji ž tradi č ní zále ž itosti NCN – Nau č se, co neznáš, tentokrát s podtitulem,,Akce podruhé‘‘
Centrum pro katechezi Olomouc, Nem ůž eme ho vid ě t o č ima kolem sebe, proto ž e je neviditelný. Nem ůž eme ho vid ě t ani rozumovou úvahou, proto.
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Skoro denn ě dostávám od svých p ř átel maily. Jsou rozli č né. N ě které krati č ké, jen tak pro informaci, nebo upozorn ě ní, ale také n ě které,
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
AIRSOFT.
Svobodní zednáři.
Srpkovitá anémie.
Francouzský materialismus I
Velké planety Plynní obři
Vytvo ř il:Filip Berka. AApollo je chrt. RRuský chrt, neboli barzoj pat ř í mezi psy. JJako nejstarší ruské psí plemeno je pova ž ován ve své p.
Dopravní značky.
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
BAKTERIE Evelina Wajtrová.
Atmosféra planety Země
Ž IVO Č ICHOVÉ Miroslava Štip č áková 1. ro č ník, 2. semestr
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_500_DEPILACE,EPILACE NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, St ř ední pr ů myslová škola.
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Bc. Jan Hutl a Chov domácích zvířat (mazlíčků) 4. ročník Žáci se seznámí se základními informacemi o chovu domácích zvířat. Povinnosti a zodpovědnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Atmosféra.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy automatického řízení 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Měření délky pevného tělesa
POHYB.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
8.1 Aritmetické vektory.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Autor: Mgr. Jana Burdzová
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Obec Pstruží pro občany
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Psychologie test.
Kam se točí Tobě ?.
False start vs offside O co jde, když….
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
Transsexualita.
Centra kolegiální podpory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Transkript prezentace:

Fantastické schopnosti zvířat Aneta Kovářová

Aneb s těmi našimi se můžeme jít zahrabat Kapitola první Supersmysly Aneb s těmi našimi se můžeme jít zahrabat

Zvířata mají daleko „ostřejší“ smyslové orgány než člověk; jejich schopnost daleko převyšuje možnosti našich pět smyslů. Jejich smyslové orgány jsou speciálními přijímači přirozených signálů z okolí, které pomáhají zvířatům zajistit přežití v někdy ne právě přátelském prostředí. Některé z nich jsou pro nás zcela nezvyklé, např.: vnímání kůží, specifické vnímání tepla,světla a časového rytmu,počasí, zemětřesení nebo orientační smysl

Chřestýši a další velcí hadi jako anakonda apod Chřestýši a další velcí hadi jako anakonda apod. mají mezi očima malý otvor, což je vysoce citlivý detektor zachycující teplo Hadi tak mají i ve tmě trojrozměrný infračervený přehled o svém okolí Teplotní rozdíl je zachycován téměř 150 000 smyslovými buňkami na čtvereční centimetr

Co se týče koček, jsou nepřekonatelné v zachycování i těch nejslabších zvuků. Každým jejím uchem pohybuje 27 svalů Kočky rovněž slyší i očima-mají v nich nervové buňky které přijímají akustické podněty a přenášejí je do sluchového centra Pokud je oko poškozeno nebo vizuální orientace narušena jiným způsobem, stupují do hry vousy

Zvířata také vlastní časový smysl Zvířata ale zřejmě nevnímají čas jako my. Žijí mimo naše dělení času, odvozené od astrofyzikálních poznatků Řídí se zcela přirozenými rytmy. „klíště může sedět dlouhé měsíce na konci větve a čekat až kolem poběží vhodný savec“. Čas pro ně nehraje zřejmě žádnou roli.

Zvířata dokáží vycítit blížící se přírodní katastrofy- bouře, hurikány, záplavy, sopečné erupce, zemětřesení, sesuny lávy apod. Vycítí je mnoho hodin a někdy i týdnů dopředu Profesor sanderson se domníval, že předvídání katastrof zvířaty je založeno na hyperstezii. Také mnohá další zvířata mají vyhraněný cit pro počasí. Za nepříznivých podmínek zachytí varovné signály o blížící se katastrofě, které nedokáží zaregistrovat ani nejcitlivější seismické měřící přístroje.

Seismologové, biologové a etologové dlouho usilovně hledali příčinu panického chování zvířat před zemětřesením Následně byla vyslovena hypotéza : v křemenitých horninách zemského nitra se před zemětřesením uvolňuje díky velkým tlakům tzv. piezoelektřina a následně dochází k doutnavým výbojům,které rozkládají vodu obsaženou v trhlinách horniny a dávají vzniknout kladně nabitým aerosolovým plynům. Tyto plyny přispívají ke zvýšenému vyplavování serotoninu. Tento hormon může ve vyšších koncentracích vyvolat u zvířat těžké fyzické a psychické poruchy- z toho reakce zvířat. Tudíž příčiny a důsledky katastrof si neuvědomují.

Aneb nevysvětlitelné schopnosti zvířat Kapitola druhá Animal psí Aneb nevysvětlitelné schopnosti zvířat

Zvířata někdy dělají věci, které si dodnes nedokážeme vysvětlit. Některými dovednostmi se intenzivně zabývají vzdálenější kolegové z oblasti parapsychologie. V souvislosti s extrémními schopnostmi zvířat se objevuje pojem hyperstezie, který už nezapadá do našeho obvyklého přírodovědeckého obrazu. Pro představu co to je hyperstezie viz příběh nocolause saundersona

Dlouholeté výzkumy a testy ukazují, že nejen někteří lidé, ale rovněž mnohá zvířata jsou vybavení mimořádnými schopnostmi vnímání, které označujeme souhrným pojmem fenomén psí Mezi tyto schopnosti patří např.: trailing psí. Tento pojem označuje vyhledání neznámých, nikdy nenavštívených míst Majitelé zvířete odcestují na neznámé místo a zvíře je musí vypátrat

Pro paranormální trailng může být po zmizení zvířete velmi důležitý telepatický kontakt Člověk i zvířata možná při svém pohybu krajinou zanechávají za sebou rezonanční stopu, podle níž by se zvíře mohlo orientovat. Vztah zvířete a majitele často přetrvá i smrt Zvířata mohou také podvědomě reagovat na podvědomě vyjádřená přání

Použitá literatua Meckelburg,E. (2004) Tajemný život zvířat,Mnichov:Dialog. Burne,D.(2009) Zvíře. Euromedia group

Děkuji za pozornost !!!!!!!