Univerzita Karlova v Praze INSPIRACE PRO FREEMOVERS Jak vycestovat do zahraničí „na vlastní pěst“ 4. března 2014 MgA. Stanislav Urbánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Zahraniční pobyty/LLP Erasmus
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
Erasmus na PřF UK v Praze
DAAD – stipendia 2014/2015 IC DAAD Prag. Studieren und Promovieren in Deutschland | Seite 2 Dr. Astrid Winter – DAAD Prag od roku 1963 výměna vědeckých.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Studium v zahraničí Petra Taušl Procházková Markéta Kohoutková
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 18. března 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Schůze koordinátorů programu SOCRATES/ERASMUS
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Dům zahraniční spolupráce Seminář IPC UK v Praze „Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy“
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
ZAHRANIČNÍ MOBILITA MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ A ZÍSKÁNÍ PRAXE
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Univerzita Karlova v Praze 14. října 2014 Univerzita Karlova v Praze Základní možnosti financování zahraničních pobytů a další možnosti výjezdu do zahraničí.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
STUDIJNÍ ODBOR Vládní stipendisté Studijní pobyty na základě mezinárodních dohod Krajanský vzdělávací program Letní školy slovanských studií
Mobilita Róbert Marušák Katedra HÚL. Mobilita doktorské studium celé část Postdoctoral Cíl mobility studium výzkum.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
2008 Možnosti pracovní stáže v programu Erasmus Miroslava Cedidlová – Mezinárodní oddělení.
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Univerzita Karlova v Praze Studium v Itálii, Španělsku a Portugalsku 9. prosince 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Karlova v Praze Inspirace pro FREEMOVERS 3. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Studium v usa Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA Eusebio Perdiguero, NY 6 Flickr.com Proč právě USA Co je Fulbright Stipendia pro studenty.
Zahraniční stáže- Evropské programy
Stipendijní pobyty. Erasmus Mundus Co je to program Erasmus Mundus? Erasmus Mundus ( ) je program zaměřený na podporu spolupráce a mobility v.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Vědecká prezentace v botanice a zoologii Eva Řehulková.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS Studium v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky 21. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti studia v zahraničí pro studenty lékařských fakult 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Doktorské studium v Německu - možnosti a financování Informační centrum DAAD v Praze Seminář pro doktorandy, IPSC Univerzity Karlové,
Schůzka koordinátorů pro zahraniční záležitosti FF UP autor prezentace, datum prezentace, univerzitní oddělení, fakulta, adresa.
FULBRIGHT Ů V PROGRAM A Č ESKÉ UNIVERZITY. Přehled stipendijních programů Stipendia pro české účastníky: Pro vědce a přednášející Pobyty na 3-10 měsíců.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Univerzita Karlova v Praze Možnosti studia v zahraničí pro studenty lékařských fakult 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS Studium v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky 20. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 13. října 2015
Univerzita Karlova v Praze Základní možnosti financování zahraničních pobytů a další možnosti výjezdu do zahraničí 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
- aplikace pro vyhledávání vědecko- výzkumných výzev
Transkript prezentace:

Univerzita Karlova v Praze INSPIRACE PRO FREEMOVERS Jak vycestovat do zahraničí „na vlastní pěst“ 4. března 2014 MgA. Stanislav Urbánek

Program semináře  ÚVODEM K FREEMOVERS Stanislav Urbánek  FOND MOBILITY UK Mgr. Lenka Dostálková  NADACE ZDEŇKA BAKALY Kristyna Borsodi  NADAČNÍ FOND MARTINY A TOMÁŠE KRSKOVÝCH Nikola Rybárová  THE KELLNER FAMILY FOUNDATION PhDr. Hana Halfarová  Freemoverem na National National Taiwan University Radim Kratochvíl

Co je třeba si uvědomit?  zařídit si zahraniční studijní pobyt/stipendium na vlastní pěst je časově náročný proces  začněte plánovat a zajišťovat studijní pobyt dlouho dopředu  informace nejsou povětšinou shromážděny na témže místě  ujasněte si svá očekávání, důvody a cíle pro zahraniční pobyt

Výhody a nevýhody FREEMOVERS Výhody  studijní pobyt na univerzitě, která splňuje představy studenta – ne se všemi univerzitami či fakultami má UK/Vaše fakulta dohodu  student si může sám stanovit dobu trvání pobytu  možnost domluvit si individuální studijní plán Nevýhody  časová a organizační náročnost  náročnost vyhledávání relevantních informací  vzdělání ze zahraničí nemusí být automaticky uznáno v ČR  možné problémy s finančním zajištěním pobytu

Jak začít?  vytipujte si vhodné potenciální univerzity (katedry)  konzultujte svůj plán s garantem svého studijního oboru (katedra, studijní oddělení)  konzultujte svůj plán se studenty, kteří již jako freemovers v zahraničí studovali  zjistěte si co nejvíce praktických informací o životě ve vybrané zemi

Typ studia  celý studijní program (degree study) – řídit se informacemi pro zahraniční studenty - zpravidla na webu konkrétní univerzity/fakulty  část studijního programu (1-2 semestry)  individuální studium – především práce na diplomové/disertační práci, výzkumný pobyt atp.

Jak postupovat při kontaktování zahraniční univerzity?  vyhledejte konkrétní pracoviště (katedru) a zjistěte si o ní maximum informací  oslovte vedení katedry (příp. konkrétního odborníka, s nímž byste chtěli spolupracovat)  zašlete dokumenty, které si hostitelská instituce žádá  vyžádejte si akceptační dopis

Obecné podmínky pro přijetí Zahraniční univerzity zpravidla vyžadují doložení některých z následujících skutečností:  přihláška  kopie překladu diplomu  doporučující dopis(y)  jazykové znalosti (certifikát-y)  životopis  motivační dopis (ve kterém popíšete vlastní záměr studia nebo výzkumu)  projekt pro studium a výzkum/ projekt bakalářské/diplomové/disertační práce  další – kupř. kopie pasu, transkript studijních výsledků, sylaby absolvovaných předmětů

Možnosti jak vycestovat  (meziuniverzitní/fakultní dohody)  Dům zahraniční spolupráce – AIA MŠMT - mezinárodní/mezivládní smlouvy a dohody - mezinárodní/mezivládní smlouvy a dohody - kulturní dohody - kulturní dohody - vládní/nevládní stipendia - vládní/nevládní stipendia - programy CEEPUS, AKTION etc. - programy CEEPUS, AKTION etc. - bližší informace na - bližší informace na  další stipendijní programy (kupř. Fulbrightova komise)  jiné možnosti (stipendijní nabídky konkrétních univerzit, nadací etc.)

Kde hledat relevantní nabídky/informace? – I  web UK > „Zahraniční spolupráce“ > „Mobilita studentů“ - info Fond mobility, mezinárodní smlouvy, meziuniverzitní/fakultní dohody apod. > „Freemovers“– informace, seznam nadací etc. > „Další možnosti“ (Fulbrightova komise, CEEPUS, DAAD, AKTION a jiné stipendijní možnosti)  web UK > „Zahraniční spolupráce“ > „Aktuality“ ová konference Study-X na stránkách UK – pravidelně aktualizovaná nabídky stipendií z celého světa, informace aktuálních grantech, konferencích, soutěžích apod.

Kde hledat relevantní nabídky/informace? - I  Dům zahraniční spolupráce -  Fulbrightova komise – stipendia do USA informace o stipendijních programech, konzultace odkazy na další zdroje informací  databáze Braintrack University Index  newslettery eastchance.com a mladiinfo.eu

Možnosti financování  Fond mobility UK  (meziuniverzitní dohody – některé pobyty stipendijní)  stipendia MŠMT (DZS)  Fulbrightova komise, Campus France apod.  nadace a grantové agentury  stipendia konkrétních zahraničních univerzit  vládní a jiná stipendia dané země

Financování podle délky pobytu  Konference, workshopy, výzkumné pobyty -nadace + Fond mobility  Krátkodobé výměnné pobyty - nadace, Fond mobility, mezivládní a jiná stipendia (DZS)  Celé degree programy v zahraničí - především nadace + stipendijní programy konkrétních škol

Děkujeme za pozornost! Informační, poradenské a sociální centrum UK