Jan Jedlička EU Office ČS, Dopady očekávaného přijetí eura v ČR 17. dubna 2009, Hospodářská komora, Praha 10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Evropská hospodářská a měnová unie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
Funkce České národní banky
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Obsah: Výhody eura Výhody eura Nevýhody eura Nevýhody eura Očekávání Očekávání Co Slovensko eurem získá? Co Slovensko eurem získá? Euro na Slovensku a.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

Jan Jedlička EU Office ČS, Dopady očekávaného přijetí eura v ČR 17. dubna 2009, Hospodářská komora, Praha 10

1. VÝHODY/PŘÍNOSY ZAVEDENÍ EURA V ČR - eliminace FX rizik, transparentnější ceny, zvýšené renomé, bič na reformy, ostatní argumenty pro 2. NEVÝHODY/NÁKLADY ZAVEDENÍ EURA V ČR - ztráta vlastní měnové politiky, euro zvýší inflaci, posilující koruna vede k bohatnutí, ostatní argumenty proti 3. NAČASOVÁNÍ PŘIJETÍ EURA V ČR Z POHLEDU PŘIPRAVENOSTI - ani příliš brzy, ani příliš pozdě 4. DOPADY FINANČNÍ KRIZE NA ZAVEDENÍ EURA V ČR - urychlení / zpomalení?, reakce ostatních členských států EU bez eura Osnova prezentace

1. VÝHODY/PŘÍNOSY ZAVEDENÍ EURA V ČR 2. NEVÝHODY/NÁKLADY ZAVEDENÍ EURA V ČR 3. NAČASOVÁNÍ PŘIJETÍ EURA V ČR Z POHLEDU PŘIPRAVENOSTI 4. DOPADY FINANČNÍ KRIZE NA ZAVEDENÍ EURA V ČR

1.1. Eliminace rizika devizových kurzů (1) ČR – malá otevřená ekonomika silně závislá na exportu a devizovém kurzu Posilující koruna = hrozba pro exportéry tržby v euro a náklady v Kč ALE: ztráta konkurenceschopnosti nevyhnutelná (kurzový vs. inflační kanál cenové konvergence) Riziko pro zahraniční investory či tuzemské v zahraničí Úspora na nákladech zajištění, transakčních nákladech (menší počet bankovních účtů) Klíčová hrozba – nestabilita a nepredikovatelnost kurzu Podíl zemí na exportu ČR EU-1666 % EU-16+PL72 % EU-16+PL+HU75 % Podíl export k HDP ČR (7.)77 % EU-2741 % USA13 %

1.1. Eliminace rizika devizových kurzů (2)

1.2. Bič na reformy Maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny Ostatní kritéria – nezávislost centrální banky: OK Nepopulární reformy „pod tlakem“ Bruselu kritériumbenchmarkČR 2008 fiskální kritérium – veřejný rozpočet-3,0 %-1,2 %   fiskální kritérium – veřejný dluh60,0 %28,9 % cenové kritérium3,6 %4,7 %   úrokové kritérium6,2 %4,7 % kurzové kritériumERM II +n/a ???

1.3. Zvýšené renomé ekonomiky Impuls pro vstup přímých zahraničních investorů účast v EU (bezbariérový vnitřní trh, standardní západoevropská legislativa), perspektiva účasti v eurozóně (proexportní orientace na EU-13, eliminace FX rizika), dobrá geografická poloha, kvalifikovaná (a levná) pracovní síla, investiční pobídky NE: emerging market, ANO: standardní ekonomika (západo)evropského střihu Finanční krize – problémy na finančním trhu Slovenska (EMU) vs ČR (rizikový CEE region) Zlepšení ratingu (zlevnění zdrojů financování) Nezpochybňujme jasné směřování do eurozóny!

1.4. Ostatní argumenty pro euro Transparentnější ceny Snazší cestování do zahraničí Snazší cestování ze zahraničí do ČR Větší a likvidnější měnové trhy Sliby se mají plnit (Přístupová smlouva)

1. VÝHODY/PŘÍNOSY ZAVEDENÍ EURA V ČR 2. NEVÝHODY/NÁKLADY ZAVEDENÍ EURA V ČR 3. NAČASOVÁNÍ PŘIJETÍ EURA V ČR Z POHLEDU PŘIPRAVENOSTI 4. DOPADY FINANČNÍ KRIZE NA ZAVEDENÍ EURA V ČR

2.1. Ztráta vlastní měnové politiky Měnová politika ECB z Frankfurtu pro celou eurozónu (podíl ČR na eurozóně = 1,6%) Rizika v době asymetrických šoků (externí šoky s různým dopadem na ČR a EU-16), eliminace: sladit hospodářský cyklus, strukturu ekonomiky aktivovat ostatní adaptační mechanismy (flexibilní fiskální politika, pružnější trh práce) Podíl HDP na EU-16+ČR Německo26,6 % Francie20,2 % Itálie16,8 % ČR1,6 % Struktura ekonomiky EU-16 a ČR EU-16ČR Služby71,3 %58,7 % Průmysl+stavebn.26,8 %38,9 % Zemědělství1,9 %2,4 %

2.2. Euro zvýší inflaci Krátkodobě: zaokrouhlování (2002 EU-12 +0,1 až +0,3 pp, 2007 Slovinsko +0,24 až +0,3 pp, Slovensko +0,2 pp), eliminace: duální ceny, dohody s maloobchodem, pravidla zaokrouhlování Dlouhodobě: reálná konvergence doprovázená cenovou konvergencí (graf cen+HDP/cap) záleží na tempu reálné konvergence, ↑ inflace pro ČR: +2 až +3 pp ?

2.3. Ostatní argumenty proti euru Nespěchejme: přijetí eura nejsou dostihy O přijetí eura ať rozhodne lid: referendum Posilující koruna vede k bohatnutí (v €) odkládání vstupu může odradit investory lid již rozhodl – referendum o vstupu do EU bohatnutí přes ↑ inflace, ale oslabující k chudnutí Vysoké náklady na zavedení možno spojit s modernizací SW, HW - znalost dne €

1. VÝHODY/PŘÍNOSY ZAVEDENÍ EURA V ČR 2. NEVÝHODY/NÁKLADY ZAVEDENÍ EURA V ČR 3. NAČASOVÁNÍ PŘIJETÍ EURA V ČR Z POHLEDU PŘIPRAVENOSTI 4. DOPADY FINANČNÍ KRIZE NA ZAVEDENÍ EURA V ČR

3.1. Časový harmonogram přijetí € v ČR přijetí eura v České republice Ecofin schvaluje přijetí eura v ČR a stanovuje konverzní kurz Konvergenční zpráva EK a ECB – kladné doporučení k přijetí eura v ČR Koruna vstupuje do ERM II a zde je bez nadměrných fluktuací X léto 201X-1 jaro 201X-1 jaro 201X-3 minimálně 3 roky na technické přijetí € v ČR: právní prostředí, informační systémy, informace Rok 201X? 2014 (2013)

1. VÝHODY/PŘÍNOSY ZAVEDENÍ EURA V ČR 2. NEVÝHODY/NÁKLADY ZAVEDENÍ EURA V ČR 3. NAČASOVÁNÍ PŘIJETÍ EURA V ČR Z POHLEDU PŘIPRAVENOSTI 4. DOPADY FINANČNÍ KRIZE NA ZAVEDENÍ EURA V ČR

4.1. Pozice ČR 01/09 Expremiér Topolánek: oznámení termínu do XI/2009, ALE: předčasné volby v X/2009 → asi nebude dodrženo 01/09 Viceguvernér Hampl: okamžik, kdy výhody eura převáží nad nevýhodami se blíží. 04/09 Guvernér Tůma: euro v roce 2013 až /09 Viceguvernér Singer: CZK je výhodná, zlevňuje exporty, ALE: odhady 80 % zajištěno při silnějším kurzu 10/08 Singer: vlastní měna lépe chrání před dopady krize → zamrznutí mezibankovního trhu € 10/08 Hampl: neměňme dobrou měnu za špatnou

4.2. Pozice ostatních států (1) 10/08: rozhodnutí vlády o vstupu v r jako obrana před další finanční krizí (zmírnění dopadů, nejistot, rizika) 02/09: zahájení konzultací s ECB o vstupu do ERM II, ALE: riziko POLSKO snaha urychlit přijímání eura, utišit zahraniční investory a vyřešit problém zahraničních půjček snaha o co nejrychlejší vstup do EMU i bez plnění Maastrichtu MAĎARSKO pod vlivem krize klesá odpor proti € ve veřejnosti: 10/08 (proti 48%, pro 42%) vs referendum 03 (proti 56%, pro 42%) premiér Reinfeldt: „krize může změnit názor Švédska na euro“ ŠVÉDSKO

4.2. Pozice ostatních států (2) rozbíhá se debata k přijetí € v Dánsku (ref. 00: proti 53%, pro 47%) premiér Rasmussen: „euro zajišťuje ekonomickou stabilitu EU a díky finanční krizi je evidentní, že Dánsko musí přijmout euro“ rozhodnutí o referendu k euro v roce 2011 (vstup 2012?) DÁNSKO Jak by dopadla krize na Irsko bez eura? Jak by dopadla krize na Island s eurem? díky krizi větší podpora členství v EU – pro referendum k členství v EU 70 % (01/09: pro 66%, proti 20%) a pro přijetí € (72,5% pro) Island člen EHP (účast na vnitřním trhu EU kromě zemědělství a rybolovu) – možné rychlé přijetí, společně s Chorvatskem ( ) Eurokomisař Rehn: „Island již má vyjednané možná dvě třetiny kritérií, jež musí splnit k tomu, aby se stal součástí Evropské unie“ ISLAND

Kontakty Děkuji Vám za pozornost !