Pícniny, toxiny, siláže & zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PASTVA.
Advertisements

Konzervace pícnin Konzervace sušením Konzervace silážováním.
Stanovení ceny v marketingu
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Spotřeba pesticidů v ČR
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Biopotraviny ve školním stravování
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Mykotoxiny.
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
Management zdraví pohybového aparátu v chovech skotu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Listerióza a nutriční toxikologie
Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE VŠCHT Praha VŠCHT Praha Jedovatá stopa – 4. díl.
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Rostlinná produkce a prostředí
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Pícniny - rozdělení a využití
Presentace pro vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí.
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Alimentární onemocnění
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
VITAMÍNY A MINERÁLY.
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena
Plísně a jejich jedy v potravinách
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_573 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
CHOROBY LUSKOVIN.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Kukuřice setá (Zea mays)
CHOROBY BRAMBORU.
Saprofytická mikroflóra
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Potravinářské zbožíznalství
Mykotoxiny ve výživě zvířat
Kompostování Vyrobila g2.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Služby, servis a podpora
Stanovení ceny v marketingu
Zelenina, … Dodatky, ….
Generativní množení hrnkovek
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2017
Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A.
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
CHOROBY LUSKOVIN.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Biopotraviny.
Potravinářské zbožíznalství
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Transkript prezentace:

Pícniny, toxiny, siláže & zdraví ,Porozumět a zvítězit’ Gordon Marley Sil-All Global Product Manager

Náklady na jadrné krmivo Mikrobiální variace Bachorová stabilita Zisk farmy mléko / maso Zdraví zvířat Kvalita siláže Stres farmáře Platby veterináři Toxiny Fertilita Náklady na jadrné krmivo

Kvíz – platí/neplatí NEPLATÍ NEPLATÍ NEPLATÍ NEPLATÍ NEPLATÍ Krmiva, která jsou viditelně zaplísněná, mají vysoké riziko obsahu mykotoxinů. Krmiva, která nejsou viditelně zaplísněná, zřídkakdy obsahují mykotoxiny. Siláž, která se zahřívá, má vysoké riziko obsahu mykotoxinů. Znalost druhů plísní přítomných v siláži je dobrým ukazatelem rizika kontaminace. Plísně, které neprodukují mykotoxiny, jsou pro zvířata neškodné. NEPLATÍ NEPLATÍ NEPLATÍ NEPLATÍ NEPLATÍ

Otrava toxiny u lidí

Co jsou to mykotoxiny? Toxické látky produkované plísněmi. Existuje více než 400 různých mykotoxinů. Zdrojem je více než 100 druhů plísní. Klíčový faktor ovlivňující zisk chovu !

Kdy se mykotoxiny objevují? Za „neoptimálních“ vegetačních podmínek ALE TAKÉ ZA OPTIMÁLNÍCH VEGETAČNÍCH PODMÍNEK

Odkud mykotoxiny pocházejí? Vytvořené na poli Evropské klima je perfektní pro růst plísní. Vlhkost & teplota Spóry plísní jsou VŠUDE!

Vytvořené při skladování píce V silážním žlabu „Siláž mi spolkla ruku…“ pomalá fermentace nedostatečné zhutnění špatné zakrytí VZDUCH

Pomalá fermentace Stresuje plísně. Reagují produkcí toxinů. Hlína, kejda, pomalé plnění, pronikání vzduchu, dlouhá řezanka. Inokulujte Sil-All 4x4+.

Jak působí? pH Čas P. acidilactici Sil-All4X4 P. pentosaceus Neošetřená siláž L. plantarum pH Chart showing the area of the pH fall at which each of our bacteria are effective P. acidipropionici Čas

Bakteriální aktivita P. acidilactici P. pentosaceus L. plantarum Prop. acidiprop 7 6 5 4 pH

Proces silážování Bez Sil-All Se Sil-All enterobakterie pH Čas (dny) 7 6 5 4 CFU 100.000.000 100.000 10.000 1.000.000 10.000.000 1 2 3 pH Čas (dny) 7 6 5 4 CFU 100.000.000 100.000 10.000 1.000.000 10.000.000 1 2 3 O2 CO2 O2 CO2 enterobakterie bakterie mléčného kvašení pH kvasinky & plísně

Silážní inokulant – zdravá siláž!

2012 - pokus

Stres napomáhá rozvoji plísní Spóry plísní jsou všude. Dostávají se do rostlin kořeny, poraněními, přenášejí se pylem na blizny. Typ půdy? jíl Intenzívní srážky/ sucho Úrodnost půdy – N & K Moučné nebo tvrdé zrno? Je to pravděpodobně jedno při 65-70% sušiny.

Osevní postupy Vysoký podíl rostlin z předchozí sezóny zvyšuje riziko. Konaminace půdy spórami plísní. Střídání s méně náchylnými plodinami. ČASTO V PRAXI NEPROVEDITELNÉ….FUNGICID.

I tak tam mohou být mykotoxiny! Pozor! Dobrý management Dobrá fermentace Nepřítomnost zápachu Dobrý příjem zvířaty I tak tam mohou být mykotoxiny!

Analýzy obsahu toxinů v letech 1986 – 2009 provedené LAMIC/UFSM (vzorky kukuřice) Mykotoxin Počet vzorků Průměr (µg/Kg) Hladina povolená FDA % kontaminovaných Aflatoxin 55 318 11.2 20 49.0 Fumonisin 15 615 1 531.8 30 65.0 Zearalenon 45 343 36.7 10 22.0 T-2 toxin 7 981 12.8 1.0 Deoxynivalenol 6 167 68.7 23.0 CELKEM 311 993 32.0 Převzato z Mallman et al., University Santa Maria

Deoxynivalenol a produkce mléka Whitlow et al.

Hutnost siláže Ztráty sušiny (%) 160 210 240 256 272 320 160 210 240 256 272 320 (Ruppel, 1992) Hutnost (kg sušiny / m3)

Rozvoj kvasinek v siláži Vystavení2,5% O2 po 6 dmů (» aerobní rozhraní) Anaerobní (» uzavřená siláž) Otevřená vzduchu (» zkrmování) Zdroj: ID-DLO, Holandsko

Hutnost siláže a plísně  Špatně udusaná ~ 175 kg / m3  Dobře udusaná ~225 kg / m3 >100 000 kvasinek/g < 100 kvasinek/g Převzato z Lynch a Kung, 2000

Zdvojená kola

Hutnost siláže Dobré zhutnění: ztráty sušiny při silážování ztráty sušiny při vybírání zahřívání ztráty energie pokles stravitelnosti tvorba TOXINŮ Pronikání vzduchu (cm) Hutnost (kg sušiny/m3) Vztah mezi pronikáním vzduchu a hutností siláže – převzato z Losand 2003

Znehodnocená energie - toxin

Málo zhutněná siláž

Málo zhutněná siláž

Málo zhutněná siláž

Výběr hybridů kukuřice BT kukuřice Rezistentní hybridy Různé hybridy mají různou rezistenci Výnosy jsou srovnatelné Výrobci osiv poskytují informace o odolnosti a citlivosti Zdroj: aps.net

Jak správně vybírat siláž? Odeberte najednou pouze takové množství siláže, které zvířata vzápětí zkonzumují. Z čela siláže odstraňte uvolněný materiál. Veškeré hromady vyhozené siláže by měly být mimo silážní prostor. Nazakrývejte čelo siláže plastovou fólií. Fréza Blokový vykrajovač Vykusovač

Biotransformace a vyvazování Bachorová mikroflóra Protozoa – bachorové pH ovlivňuje jejich činnost. Ne každý toxin! Z Biologyblog.com

Ovlivňující faktory Bachorové pH Podíl kukuřice Rychlost pasáže tráveniny Obrvení Ze Scottishinfo.org

Toxiny a místa působení Námel křeče termoregulace Aflatoxin, DON, T2 ketóza průjmy méně mléka krváceniny omezení funkce bachoru Zearalenon, námelové alkaloidy zhoršené zabřezávání cysty zmetání nepravidelné říje Aflatoxin, T-2, DON mastitis méně mléka přenos do mléka T2 & DON zhoršená konverze pokles příjmu krmiva nižší produkce mléka námel, DON = laminitis

NEVYSVĚTLITELNÁ ZMĚNA VIDITELNÉ symptomy NÁHLÁ NEVYSVĚTLITELNÁ ZMĚNA Pokles produkce mléka Pokles přírůstků Epizody průjmů Blood in manure Krávy nereagují na veterinární léčbu Tiché říje Hrubá srst Snížený příjem krmiva Zhoršené zabřezávání

Hlavní toxiny kukuřice Mykotoxin Fungi associated Symptoms/toxicology Aflatoxin Aspergillus flavus, A. parasiticus nekróza jater, jaterní tumory, omezení růstu, imunosuprese; karcinogen Fumonisin Fusarium moniliforme, F. proliferatum leukoencefalomalácie, plicní edém Deoxynivalenol (DON) F. graminearum nechutenství, nižší přírůstky, průjmy, zvracení Trichotheceny F. graminearum, F. culmorum, F. poae alimetární toxická aleukie, hemoragie Ochratoxiny Penicillium verrucosum, Aspergillus ochraceus nefropatie Citrinin Penicillium sp., Aspergillus sp. poškození ledvin Kyselina cyklopiazonová neurotoxin

A subakutní bachorová acidóza (SARA) ? Které z následujících faktorů způsobují SARA? Silně kyselá siláž? Nadměrný příjem sacharidů? Nedostatečná pufrace? Nedostatečně okyselená siláž ? Nedostatečná adaptace bachoru? Porážka Sparty Bohemians Praha v roce 1905? X   X 

Proces silážování Bez Sil-All Se Sil-All enterobakterie pH Čas (dny) 7 6 5 4 CFU 100.000.000 100.000 10.000 1.000.000 10.000.000 1 2 3 pH Čas (dny) 7 6 5 4 CFU 100.000.000 100.000 10.000 1.000.000 10.000.000 1 2 3 O2 CO2 O2 CO2 enterobakterie bakterie mléčného kvašení pH kvasinky & plísně

Proces silážování….se vzduchem enterobakterie kvasinky / plísně listerie pH bakterie mléčného kvašení klostridie bacily

Význam mikroorganismů Enterobakterie – verotoxigenní E. coli Plísně – mykotoxiny Klostridie – botulismus skotu (kadavery drobných zvířat v siláži) Listerie – listerióza, „silážní oko“ (keratokonjunktivitida a uveitida), zmetání Bacily – negativní dopad na kvalitu mléka (B.cereus)

Mně se to nemůže stát… Problémy vždy souvisejí se vzduchem. Mohou být generalizované – celá siláž. Mohou být lokalizované – poškození stěn/ plastových plachet. Problémy mohou být neviditelné.

Stát se to může…. Lokální přístup vzduchu Vypadá perfektně…. Lokalizované znehodnocení Nepevná základna, špatné udusání Poškození při skladování BEZ ZAKRYTÍ POVRCHU Špatné zakrytí

Shrnutí – Praktiky, které pomáhají Pole Silážní prostor Úrodnost půdy – snažte se, aby byla vyvážená Výběr hybridu Boj proti chorobám listů Optimální doba sklizně Znát, jaké jsou ztráty na poli Používat Sil-All pro dosažení rychlé fermentace Dobré udusání Dobré zakrytí Kontrola silážního žlabuu Správné vybírání MYSLETE NA VZDUCH

Děkuji, že Vám na mně záleží 