Vymezení a pojetí sociální práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Problémy menšinových skupin II
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
ohroženým domácím násilím
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Domácí péče Home care.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Profesní etické kodexy
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Subjekty a objekty veřejných politik
Terénní programy.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální šetření a legislativa
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rozvoj sociálních služeb a vzdělávání pracovníků v sociálních službách
Transkript prezentace:

Vymezení a pojetí sociální práce Radka Janebová

Co je metoda? Metoda - postup, kterým dospíváme k výsledku (ne vždy předvídanému) nebo souhrn pochodů a pravidel vedoucích k dosažení cíle. Technika - návod na použití metody (způsob, kterým překonáme cestu k cíli).

Klasifikace metod Časové hledisko (vývojové hledisko, historizující dělení)   Klasické metody: sociální práce s jednotlivcem (případová sociální práce) sociální práce se skupinou sociální práce s komunitou Moderní metody: sociální management sociální projektování sociální plánování

Klasifikace metod Demografické hledisko (demarkační linie typů jednotlivých intervencí leží v demografických údajích)   Dle věku: sociální práce s dětmi s mládeží s dospělou populací s občany vyššího věku Dle pohlaví: s muži se ženami Dle etnika: s etnickými menšinami

Klasifikace metod Dle statusu s nezaměstnanými s bezdomovci   s nezaměstnanými s bezdomovci se společensky nepřizpůsobivými občany s imigranty

Klasifikace metod Dle místa výkonu sociální práce terénní práce   terénní práce institucionální práce komunitní práce

Klasifikace metod Podle druhu vykonávané činnosti sociální poradenství sociální služby prevence penitenciární péče mediace dávky sociální pomoci krizová intervence streetwork

Klasifikace metod Hledisko koncepčnosti činnosti supervize výcvik   supervize výcvik vzdělávání koncepční činnost sociální výzkum

Klasifikace metod Metody přímé práce s klientem Metody nepřímé práce

Co je sociální práce? „Sociální práce je profesionální aktivita zaměřená na zlepšení nebo obnovení sociálního fungování klienta (jedince, rodiny, skupiny, komunity) a na tvorbu společenských podmínek příznivých pro tento cíl.” (provizorní definice Národní asociace sociálních pracovníků v USA z roku 1973) (Payne, 2006)

Výlučnost sociální práce od jiných profesí (čím se liší?) Komplexnost (Musil, 2004) Zaměřenost na sociální fungování (Musil, 2004) Balancování mezi pomocí a kontrolou (skotští sociální pracovníci)

Co je sociální práce? „Sociální práce je součástí systémů sociální ochrany osob. Předmětem sociální práce je podpora zvládání obtížných životních situací klientů zprostředkováním změny vzájemných problémových interakcí mezi klienty a subjekty v jejich sociálním prostředí působením na klienty, působením na subjekty v jejich sociálním prostředí a působením na průběh interakce mezi nimi.“ (Zásady a obsah věcného záměru zákona o sociálních pracovnících a samosprávné profesní organizaci, 2013).

Co je sociální práce? „Profese sociální práce podporuje sociální změnu, řešení problémů v lidských vztazích a také zmocnění a osvobození lidí v zájmu zvýšení blaha. Sociální práce zasahuje v oblastech, kde dochází k interakci lidí a jejich prostředí, a využívá k tomu teorie lidského chování a sociálních systémů. Základem sociální práce jsou principy lidských práv a sociální spravedlnosti.“ (definice byla vytvořena Mezinárodní federací sociálních pracovníků v Adelaide v Austrálii v roce 2004)

Pojetí sociální práce „Profesionální pojetí“ sociální práce je charakterizováno situačním a komplexním rozhodováním a které zahrnuje složité komunikativní, rozhodovací, koncepční, koordinační a podpůrné činnosti. V „administrativní pojetí“ je od sociálních pracovnic a pracovníků očekáváno, že budou vykonávat především úřednickou práci, což znamená, že „předem danými postupy vyřizují ustálený soubor žádostí a rozhodnutí, jejichž existence a obsah je předepsán příslušnými normativními akty – nejčastěji sociálními zákony a k nim přidruženými předpisy“. Podle „filantropického pojetí“ mají být sociální pracovnice a pracovníci především lidmi, kteří potřebnému poskytují právě to, co podle nich potřebuje, a činí tak na základě praktické lásky k bližnímu . „Aktivistické pojetí“ se vyznačuje důrazem na iniciaci změn v prostředí klientů.

Identita sociální práce – jak SP naplňuje znaky profese? Systematická teoretická základna Profesní autorita Respekt komunity Etický kodex Profesní kultura