Jak a kde publikovat výsledky VaV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Advertisements

Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Zpracování informací a znalostí Informační a citační analýza
INTERNÍ GRANTOVÁ AGENTURA FLD
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
bibliometrie a scientometrie
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Národní referenční rámec excelence - NRRE Ladislav Cabada
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Informační zdroje pro molekulární biologii M. Jurajda.
Rejstřík informací o výsledcích výzkumu a vývoje RIV
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
Metodologie bakalářské práce Bozděch, Michal
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU Závěrečné práce – část II. - Jak citovat
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Doktorské studium na FLD
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Web of Science – Journal Citation Reports
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Transkript prezentace:

Jak a kde publikovat výsledky VaV

Agenda Vyhledávání v databázích UK TUL, Mgr. Zizienová (https://docs.google.com/presentation/d/1hNx0Y-V486eyVKv4NrI3PbDGoRsI2Dn2S_nkTPMjEhs/edit?usp=sharing ) Struktura článku Časopisy a konference

Minimální požadavky na vědecké aktivity doktoranda za celé studium (ŘEP): a) vystoupení na mezinárodní konferenci v cizím jazyce, b) publikace článku v recenzovaném časopisu, který je na seznamu rady vlády nebo ve sborníku konference zařazeném v databázi Web of Science, c) publikace v časopisu s nenulovým impact faktorem nebo v časopisu zařazeném v databázi Scopus. Vědecko-výzkumná činnost (projekt)

Impakt faktor představuje průměrný počet citací průměrné publikace v daném vědeckém či odborném časopisu. Impakt faktor je každý rok znovu vyhodnocován americkým Institutem pro vědecké informace (ISI) pro rozsáhlý soubor vybraných vědeckých časopisů a publikován ve Zprávě o časopisecké citovanosti.

Kde hledat časopisy a konference pro publikování Při výběru časopisů a sborníků je vhodné řídit se kromě obvyklých kritérií také zařazením do citačních rejstříků: časopisy i sborníky zde obsažené prošly poměrně náročným výběrem (viz kritéria - Web of Knowledge, Scopus), u konkrétních článků je možné dohledat v citačních rejstřících jejich citovanost, časopisy, které jsou hodně citované, patří v oboru pravděpodobně mezi známé a kvalitní.

Web of Science Databáze Web of Science (součást Web of Knowledge), je produktem Thomson Reuters, Je nejvýznamnější světový informační zdroj v oblasti výzkumu a vývoje. Obsahuje údaje o článcích, jejich autorech, obsahu a referencích, citovanosti a edičních údajích. Poskytuje také bibliografické záznamy včetně abstraktů.

Scopus (www.scopus.com) Scopus je jedna z největších světových citačních polytematických databází, čerpá z více než 19000 titulů časopisů a dalších druhů dokumentů jak v tištěné, tak v elektronické podobě. Scopus uživatelům poskytuje v první řadě možnost sledovat poslední trendy v oblasti výzkumu a vývoje nebo vývoj názorů a teorií v různých vědeckých disciplínách. Na základě citačních vazeb je možné také vysledovat aktuální vazby mezi vědci a vědeckými pracovišti.

ERIH ERIH je seznam odborných časopisů vytvořený evropskými vědci pod záštitou European Science Foundation, který slouží jak pro propagaci výsledků výzkumu v Evropě, tak zároveň jako jeden z evaluačních nástrojů pro hodnocení vědy a výzkumu v ČR. Rejstřík ERIH rozděluje tituly časopisů do kategorií podle jejich cílové skupiny, distribuce a odborného rozpětí následujícím způsobem: NATional (NAT) - tituly časopisů, které jsou zaměřené především na domácí akademickou komunitu dané země a jsou příležitostně citovány mimo zemi publikování. INTernational (INT) - evropské i mimoevropské tituly časopisů, které jsou mezinárodně uznávány a které jsou pravidelně citovány po celém světě. Na základě dalších kritérií (vliv a sféra působnosti) jsou členěny do podkategorií: INT1 - mezinárodní tituly časopisů s vysokým vlivem a sledovaností mezi vědci v různých výzkumných oborech a zemích, které jsou pravidelně citovány po celém světě, INT2 - mezinárodní tituly časopisů s podstatným vlivem a sledovaností v rozličných vědeckých oblastech a zemích světa. V současné době jsou zahrnuty do rejstříku ERIH následující obory: antropologie, archeologie, dějiny umění, dějiny, filosofie vědy, filosofie, genderová studia, klasická studia, lingvistika, literatura, muzikologie, pedagogický a vzdělávací výzkum, psychologie, náboženské vědy a teologie, umění.

ERIH Časopisy lze vyhledat zde: https://www2.esf.org/asp/ERIH/Foreword/search.asp Podrobné informace ke vzniku a metodice tvorby ERIH viz http://www.esf.org/research-areas/humanities/erih-european-reference-index-for-the-humanities/erih-foreword.html

Metodika pro hodnocení výsledků vědy a výzkumu pro rok 2013 (viz http://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=685899 a podle ní jsou v českých recenzovaných časopisech uznávány pouze články z následujících oborů: AB - dějiny, AG – právní vědy, AI - jazykověda, AJ - písemnictví, AL – umění, kulturní dědictví, AA – filosofie a náboženství, AC - archeologie, AD - politologie, AE – řízení, správa, administrativa, AM – pedagogika). U ostatních oborů, včetně ekonomie, statistiky, operačního výzkumu, apod. články v českých recenzovaných časopisech nebudou hodnoceny (bodová hodnota nula). U těchto časopisů jsou minimálním standardem časopisy ve SCOPUSu, viz http://www.scopus.com/source/browse.url?zone=TopNavBar&origin=searchbasic

Struktura článku nebo příspěvku jedná-li se o původní vědecké sdělení (výzkum) Nadpis (Title) Jména autorů s adresami Abstrakt (Abstract) Úvod (Introduction) Literární rešerše (Literature Review) Výzkumné metody (Research Methods) Výsledky (Results) Diskuse (Discussion) Závěr (Conclusion), stručné shrnutí výsledků a další směřování věd. práce Poděkování (Acknowledgements) – je-li výzkum podpořen projektem (např. SGS, GAČR apod.) Seznam literatury (References)

Teoretický úvod + literární rešerše (proč?) Technické vědy (výsledky jsou prokázány pomocí experimentu, měření, sběru dat a např. statistickým vyhodnocením) Sociální vědy (zde je řada proměnných a vztahů, nelze vše změřit, proto je nutné úzce specifikovat přístup např. na základě literární rešerše )

Přehledné referáty – reviews (přehled literatury) „teoretické články“ podává přehled o současném stavu problému na základě již publikovaných článků – shrnující review, informuje o hlavních oblastech pokroku, ukazuje budoucí směr výzkumu, vytyčuje nové hypotézy

Kde hledat časopisy a konference pro publikování Při výběru časopisů a sborníků je vhodné řídit se kromě obvyklých kritérií také zařazením do citačních rejstříků. Hledání v citačních rejstřících je specifické tím, že: časopisy i sborníky zde obsažené prošly poměrně náročným výběrem (viz kritéria - Web of Knowledge, Scopus), u konkrétních článků je možné dohledat v citačních rejstřících jejich citovanost a časopisy, které jsou hodně citované, patří v oboru pravděpodobně mezi známé a kvalitní.

Časopisy E+M (http://www.ekonomie-management.cz/) IF =0,633 ACC Journal (http://acc-ern.tul.cz/acc-journal) Journal of Competitiveness (www.cjournal.cz) Acta Universitatis Bohemiae Meridionales (http://ojs.ef.jcu.cz/acta/) Scientia et Societas (www.sets.cz)

Konference Studentská doktorská konference IMEA (Informatika, Management, Ekonomie a Veřejná správa), září 2014 Liberecké ekonomické fórum, září 2015 (zařazeno v Thomson Reuters)

Monografie

Rejstřík informací o výsledcích - RIV RIV je jednou z částí (datovou oblastí) informačního systému výzkumu, experimentální vývoje a inovací (IS VaV), ve které jsou shromažďovány informace o výsledcích projektů výzkumu a vývoje a výzkumných záměrů podporovaných z veřejných prostředků podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje).

Závěr Studentská grantová soutěž (9.12.2013) – výstupy z projektu: články, konference a monografie Metodologie vědy (asi 17.12.2013) Projekty GAČR, TAČR Volitelné předměty Mezinárodní projekty (např. Norské fondy) Veřejná soutěž ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích Libereckého kraje (<http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz/dotace/podprogram-22-regionalni-inovacni-program>)