CELIAKIE, FENYLKETONURIE, DIABETES MELITUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
Konference se zaměřením
Celiakie Zuzana Chaloupková.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
stravovací režim školáků
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Celiakie a další nemoci vyžadující dietu ve školním stravování
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Cukrovka Diabetes mellitus
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Nutriční strategie v prevenci DM
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
HOBITI.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Potravinové alergie a intolerance
Potravinové alergie a dietní režimy
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
CELIAKIE bezlepková strava
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Malnutrice.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

CELIAKIE, FENYLKETONURIE, DIABETES MELITUS projevy, léčba, jídelníček

CELIAKIE autoimunitní dědičné onemocnění – způsobeno nesnášenlivostí lepku častější výskyt u žen, postihuje děti, kterým chybí enzym peptidáza, který štěpí nízkomolekulární peptidy, vznikající na počátku trávení gliadinu pokud se peptidy nemohou dále odbourávat – hromadí se ve střevním traktu a po dosažení určité koncentrace vyvolají celiakii prevalence 1 : 2230 u negroidní populace – vzácná, u asiatů – se nevyskytuje

LEPEK (gluten) směs ve vodě nerozpustných bílkovin gliadinu a glutenu z povrchových částí zrn obilí (pšenice, žito, ječmen, oves) – největší toxicita je u pšenice na lepek negativně reagují antigeny HLA-DG2 a HLA-DG8 (tyto antigeny se vyskytují v leukocytech) tyto kombinace jsou obvyklé až u 23 – 25% populace až 95% celiaků tyto antigeny má

AKTIVNÍ FORMA CELIAKIE plně rozvinutá forma až u 40% celiaků příznaky: průjem s nestrávenými zbytky potravy malý vzrůst, slabost, bolesti břicha, nadýmání, lámavost kostí, ztráta hmotnosti, nechutenství, kožní problémy u těžké formy – psychické a neurologické poruchy

LATENTNÍ FORMA nemocný nemá viditelné příznaky histologický nález střeva (jejuna) je normální sérologický rozbor poukazuje na přítomnost onemocnění tato forma – diagnostikována při pozdějších komplikacích

REAKCE NA PROTILÁTKY

PROJEVY ONEMOCNĚNÍ mezi prvním a druhým rokem života vleklé průjmy – způsobené díky tvorbě protilátek proti enterocytů jejuna – postupné prohlubování Lieberkühnových krypt a atrofií klků – snížení absorpční plochy špatné vstřebávání živin hubnutí, nechutenství, anémie, ...

SCHÉMA SLIZNICE

DIAGNÓZA CHOROBY Dle klinického obrazu pacienta klinické příznaky – bolesti břicha, hubnutí, kožní problémy, anemie, zlomeniny kostí Dle sérologického vyšetření - odběr krve – sleduje se pozitivita některých sérologických markerů typických pro toto onemocnění

DIAGNÓZA CHOROBY pro diagnózu této choroby je specifická především pozitivita IgA EMA a IgAtTg IgA – jedna z pěti tříd imunoglobulinů IgA EMA- IgA – endomysiální protilátky– pojivový tkáňový protein hladkého svalstva IgAtTG-IgA – protilátky proti tkáňové transglutamináze

DIAGNÓZA CHOROBY 3. Dle biopsie střevní sliznice odebírá se vzorek sliznice z oblasti první kličky jejuna

LÉČBA dodržování bezlepkové diety po celý život veškeré pečivo – odlepkované – dnes bez problémů mouka i hotové výrobky – negativum – DRAŽŠÍ vhodná je častější konzumace ovoce a zeleniny

FENYLKETONURIE porucha funkce enzymů, autozomálně recesivně dědičná porucha metabolismu fenylalaninu frekvence – 1 : 10 000 jedná se o defekt hydroxylace fenylalaninu (Phe) hladina Phe v krvi zvýšena – hyperfenylalaninemie v moči fenylpyruvát, jako produkt transaminace Phe

FENYLKETONURIE PROJEVY: snížená pigmentace, epilepsie, duševní zaostalost – pokud není léčeno objevena 1934 – Fölling mutace v genu pro fenylalaninhydrolázu, který katabolizuje přeměnu fenylalaninu na tyrozin Phe se hromadí (není odbouráván) v tělních tekutinách a poškozuje myelinizaci vyvíjejících se nervových vláken

FENYLKETONURIE část Phe je přeměněno na kyselinu pyrohroznovou, která je v plné míře vylučována močí – typický zápach myšiny nemoc se projevuje až po narození, protože přebytek Phe je odváděn placentou a hladina Phe stoupá po napití mateřského mléka

FENYLKETONURIE v těhotenství (kdy žena trpí fenylketonurií) placenta mnohonásobně koncentruje Phe v krvi plodu – může poškodit vývoj plodu novorozenec mezi 4. – 6. dnem po narození – screeningové vyšetření z krve z paty

LÉČBA: dieta, kdy do organismu je dodáno tolik Phe, který dokáže zpracovat individuální tolerance Phe !!! – proto dieta pro každého pacienta jinak sestavená – základ pro výpočet kolik bílkovin může být potravou přijaté ZAKÁZANÉ POTRAVINY: maso, mléko, obilniny, většina cukrovinek, ořechy, luštěniny, částečně i většina druhů zeleniny POVOLENÉ POTRAVINY: med, rostlinné a živočišné tuky, vybrané druhy ovoce a zeleniny, směs esenciálních AK bez Phe + ionty, stopové prvky, vitamíny a L-karnitin

PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU JÍDELNÍČEK: s – nízkobílkovinný chléb, pórková pomazánka sv – pomeranč o – brokolice, mrkev, bramborová kaše sv – ovocný puding v – těstoviny se skořicí, kompot př. - 1 porce točené zmrzliny – 120-150 mg Phe max. 270 mg/den

DIABETES MELLITUS I.TYPU juvenilní diabetes typický věk pod 30 let a vyhublost u diabetu II. typu nástup nad 40 let a obezita diabetes I. typu – náhlý začátek a obvykle propuká v dětském věku vrcholem je u chlapců věk 2, 9 nebo 14 let vrcholem u dívek je věk 3, 5 nebo 11 let

DIABETES MELLITUS I.TYPU nejvyšší výskyt tohoto typu diabetu je ve Finsku, kde za posledních 20 let postižení vzrostlo o 57% nejvyšší pravděpodobnost propuknutí je v období puberty statisticky – nejčastěji se diagnostikuje v létě u chlapců

PŘÍZNAKY DIABETU I.TYPU časté nucení na močení enormní žízeň únava a podrážděnost ztráta na váze a astenie sekundární příznaky: klon k zánětům a špatně se hojící rány, svědění kůže, ...

PŘÍČINA VZNIKU DIABETU nedostatek INZULÍNU výsledkem je neschopnost organismu hospodařit s glukózou projevuje se zvýšenou glykémií, zasahuje do hospodaření s ostatními živinami a ovlivňuje tak přeměnu všech látek v organismu

PŘÍČINA VZNIKU DIABETU glukóza se dostává do buněk v nedostatečném množství – nedostatek energie hromadí se v krvi a je vylučována močí při neléčení – poškození ledvin až selhání, poškození zraku až slepota, časté infekce, urychlení aterosklerózy a nebezpečí odumření okrajových částí dolních končetin (tzv. diabetická noha), tvorba bércových vředů, gangrény, ...

LÉČBA a) nefarmakologická Režimová opatření: vhodná fyzická aktivita zákaz kouření a pití alkoholu vhodná pracovní zátěž vzhledem k věku úprava jídelníčku – vhodnost a nevhodnost některých potravin Nefarmakologická léčba je vhodná zejména na začátku léčby u diabetu II. typu – vzhledem k diagnóze

LÉČBA b) farmakologická Měření glykémie: Aplikace inzulínu – několik dávek denně – nutné zabránění kolísání glykemické křivky – aplikace injekčně nebo pomocí inzulínové pumpy Úprava jídelníčku – potraviny, počet jídel

LÉČBA b) farmakologická velikost dávek inzulínu – nutné stanovit individuálně spolu s klinickým obrazem pacienta a jeho tělesnou hmotností obecně – zvolit co nejnižší dávky inzulínu úspěšnost léčby a stabilizace – druh použitého inzulínu

JÍDELNÍČEK Snídaně: bílá káva (250 ml), celozrnný chléb (90g), nízkotučný sýr (50g) Svačina: 2 pomeranče Oběd: polévka drožďová, hovězí roštěná (100g), brambory (250g), okurka kyselá (50g), olej k přípravě (10g) Svačina: 250 ml nízkotučného jogurtového nápoje, grahamová houska (25g) Večeře: 150g pečeného kuřete, 100g okurky, 280 g dušené rýže, olej k vaření 10g 2 večeře: jablko 200g, celozrnný chléb 60g CELKOVĚ: 9 872 kJ