Vznik atmosféry Nejstarší atmosféra obsahovala pravděpodobně He a H2 – lehké plyny, pro které není gravitace Země dostatečná. Stržena solárním větrem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
VÍTR.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OZON.
Země.
Atmosféra Země Název školy
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Globální cirkulace atmosféry
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Co víme o klimatickém systému Země?
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
ATMOSFÉRA ZEMĚ Robert Řehák
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
ATMOSFÉRA.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
Atmosféra Adéla Hegarová.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Hydrosféra Vodní obal země.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Josef Zeman1 Atmosféra Interakce záření se hmotou Energie Translační Rotační Vibrační Elektronů Sluneční záření:1, W/m 2 Průměrná teplota:15 °C.
Vznik a vývoj atmosféry Země
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Všeobecná cirkulace atmosféry
Atmosféra Země.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ATMOSFÉRA.
Vznik atmosféry Nejstarší atmosféra obsahovala pravděpodobně He a H2 – lehké plyny, pro které není gravitace Země dostatečná. Stržena solárním větrem.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
ATMOSFÉRA.
Transkript prezentace:

Vznik atmosféry Nejstarší atmosféra obsahovala pravděpodobně He a H2 – lehké plyny, pro které není gravitace Země dostatečná. Stržena solárním větrem. Sekundární atmosféra se tvořila v průběhu odplyňování chladnoucí planety a měla podobné složení jako vulkanické plyny: H2O (50-60%), CO2 (24%), SO2 (13%), CO, Cl2, S2, N2, H2, NH3 a CH4

Složení současné atmosféry Současná atmosféra Dnešní atmosféra obsahuje 78% N2, 21% O2, 0.93% Ar, 0.037% CO2. N2 - hromadění v atmosféře během geologických procesů z původních látek obsahujících NH4+, -NH2, nitridy Ar - produkt radioaktivního rozpadu K Kam zmizelo CO2, H2O a SO2, kde se vzal kyslík? Složení současné atmosféry

Vznik oceánů Země je natolik „správně“ vzdálená od Slunce, aby mohla H2O kondenzovat a zůstat v kapalném stavu. Značná část vody zřejmě nepochází z odplyňování zemského povrchu, ale z dopadu ledových meteoritů CO2 se rozpouští ve vzniklých oceánech za vzniku karbonátů: CO2 + 3H2O CO32- +2H3O+ Rozpuštěný CO2 pak může reagovat s ionty Mg2+ a Ca2+ ve vodě za vzniku málo rozpustných vápenců a dolomitů (tak je deponováno cca 80% původního množství). Další CO2 zůstává rozpuštěný v oceánech a posledním úložištěm jsou živé organismy. Podobné procesy proběhly i pro SO2.

Původ kyslíku v atmosféře % dnešní koncentrace fotolýza H2O  2H + O Fotolýzou může vzniknout pouze malé množství kyslíku (reakce je pomalá) začátek fotosyntézy 0,1% kyslík produkovaný organismy je spotřebováván v oceánu na oxidaci Fe2+  Fe3+ + e- S2- + 2O2  2SO42- fotosyntéza 6CO2+6H2O  C6H12O6+6O2 1 % kyslík se uvolňuje do atmosféry, klesá množství UV fotonů dýchání místo fermentace 10 % odstíněna podstatná část škodlivého záření, výstup života na souš

Atmosféra a život na Zemi Stáří Země je kolem 4.5 miliardy let. Život se v oceánech objevuje před nejméně 3.5 miliardami let. Před 0.9 miliardou let je v atmosféře dostatek kyslíku na vytvoření ozónové vrstvy a život se může přesunout na souš.

Stratifikace atmosféry 1/3 4 vrstvy: troposféra, stratosféra, mesosféra, termosféra, rozdělené pauzami. Teplota v atmosféře je komplikovanou funkcí výšky. V troposféře (pod 10 km) teplota s výškou klesá ze 17°C na –58°C (kolem 7°C na kilometr). Ve stratosféře teplota opět vzroste nad 0°C. Tlak s výškou klesá logaritmicky, v 10 km je tlak 0,28 atm.

Stratifikace atmosféry 2/3 Troposféra sahá do 7 - 18 km, vzniká v ní klima, intenzivní pohyb mas je dán ohřevem zemského povrchu a pohybem teplého vzduchu směrem vzhůru Stratosféra na bázi se nachází ozónová vrstva, kde při radikálových reakcích dochází k produkci O3 a k pohlcování tvrdého záření, pohlcená energie se uvolňuje jako teplo méně intenzivní míšení, delší setrvání stabilních škodlivin látková výměna mezi stratosférou a troposférou je omezená, děje se zejména difúzí Mesosféra pokles teploty daný menším vlivem fotochemických reakcí ve srovnání s ozonosférou, vzniká slabá vrstva mraků Termosféra nárůst teploty daný množstvím fotochemických reakcí, sahá do 150 km vznik optických jevů (polární záře, světélkující oblaka)

Stratifikace atmosféry 3/3 Troposféra a stratosféra obsahují 99,9% hmoty atmosféry, 75% je v troposféře. Mezi jednotlivými vrstvami atmosféry dochází vzhledem k teplotním inverzím jen k omezenému míšení. Ve výškách kolem 100 km dochází k intenzivní fotodisociaci kyslíku na kyslíkové radikály: O2 + h  2O

Ochlazený vzduch klesá k pólům Ohřátý vzduch v tropech stoupá

Jednoduchá cirkulační buňka Ochlazený vzduch klesá k pólům Ohřátý vzduch v tropech stoupá

Coriolisova síla je důsledkem rotace Země Rotace Ochlazený vzduch klesá k pólům Ohřátý vzduch v tropech stoupá Rotace

Coriolisova síla Ochlazený vzduch klesá k pólům Ohřátý vzduch v tropech stoupá

Coriolisova síla Ochlazený vzduch klesá k pólům Ohřátý vzduch v tropech stoupá

3 cirkulační buňky Ochlazený vzduch klesá k pólům Ohřátý vzduch v tropech stoupá

3 cirkulační buňky na každé polokouli

Proudění v atmosféře obecným rysem troposféry je velká cirkulace a rychlý pohyb vzdušných mas daný rozdílným ohřevem základní systém globální cirkulace ovzduší (Ferrelův model) tvoří dva subsystémy severní a jižní polokoule každý subsystém se skládá ze třech konvekčních buněk (Ferrelova, Hadleyova a polární) jejichž hranice jsou dány základními zeměpisnými šířkami (rovník, koňské šířky a polární fronta) základní směry proudění větru vznikají ohřevem vzduchu v rovníkových oblastech a jejich poklesem kolem obratníků

Proudění v atmosféře

Vliv oceánů na klima, hlubokomořské proudění Oceány pohlcují více než polovinu dopadajícího slunečního záření a oceánské proudy zajišťují distribuci tepla od rovníku k pólům.

Povrchové oceánské proudění

El NIÑO Teplý proud, který je součástí klimatického jevu Jižní Oscilace – ovlivňuje počasí a srážky od Afriky přes jihovýchodní Asii a Austrálii až po Jižní, Střední a zčásti i Severní Ameriku. Souvislost mezi prouděním v atmosféře, oceánu a mezi srážkami v této oblasti je známá nejpozději od konce 19. století (Gilbert Walker) V systému fungují pozitivní zpětné vazby (zeslabování východo-západních větrů zesiluje proudění na východ a naopak) a zpožděná „pamět“ oceánu.

El NIÑO: normální podmínky

El NIÑO: El NIÑO

El NIÑO: La NIÑA

Frekvence výskytu a intenzita El NIÑO od 9. století

Množství atlantických cyklónů souvisejících s El NIÑO

Důsledky El NIÑO / La NIÑA

Předpovědi počasí Počasí zahrnuje 6 prvků: směr a rychlost větru, teplota, tlak, vzdušná vlhkost, tvorba mraků a srážky. Pro reálnou předpověď je nutné pracovat se všemi. Lze je popsat matematicky pomocí Newtonových pohybových zákonů (v diferenciální formě), zákonů zachování hmoty a energie, stavové rovnice a vlhkostní rovnice. Vzniklá soustava rovnic je ovšem špatně podmíněná – její řešení se chová chaoticky. První pokus: Lewis Fry Richardson – Weather Prediction by Numerical Process, 1922. Dnes předpovědi počasí využívají nejvýkonnější počítače a jsou spolehlivé nejvýše na několik dnů (podle množství a kvality vstupních dat). Principiálně nebude ani v budoucnosti možné provádět spolehlivé předpovědi na více než týdny.

Modelování klimatu Klimatické modely využívají stejné principy jako modely pro předpovědi počasí, ale pracují v makroměřítku – řídká síť bodů, velké časové kroky. Výstupem modelů jsou klimatické trendy nad velkými oblastmi. Detailnější předpovědi (typu suché léto, hurikány atd.) neposkytují. Kalibrace klimatických modelů se provádí na historických datech (jsou k dispozici od r. 1860). Předpovědi klimatických změn se opírají právě o počítačové modely klimatu.

Kalibrace a predikce klimatických modelů