Elektronická učebnice - I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Povrch České republiky
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Vltava Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Elektronická učebnice - I
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
38.1 Středočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VODSTVO ČR.
Elektronická učebnice - I
136.1 Slepé mapy – Česká republika - zásobník
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
49.1 Zlínský kraj – poznáš jeho dominanty?
V L T A V A v obrazech.
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Povrch a vodstvo ČR 4. ročník
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Elektronická učebnice - I
Identifikátor materiálu: EU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
42.1 Plzeňský kraj– poznáš jeho dominanty?
HYDROLOGIE Mgr. Iva Lulayová.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronická učebnice - I
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
Vodstvo České republiky
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vodstvo České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název: VY_52_INOVACE_14 Středočeský kraj
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Opakování - přehrady
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
Česká republika vodstvo.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_11 TÉMA: Vlastivěda4
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.1 Vodstvo ČR Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Hana Kopčanová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.2 Co už víš? Do vodstva ČR řadíme všechny řeky, potoky, jezera, rybníky i přehradní nádrže. Místo, kde se dvě řeky či říčky stékají v jednu, se nazývá soutok, menší z nich se říká přítok větší řeky. Řeku lze rozdělit na několik částí. Všechny řeky někde pramení. Toto místo nazýváme pramen. Zpočátku voda teče rychle a šířka řeky je malá – tato část se nazývá horní tok. Postupně řeka zpomaluje a nabývá na objemu. Části, kde řeka teče pomalu a je široká, se říká dolní tok. Řeky a potoky vždy rozdělují krajinu, kterou protékají, na pravý a levý břeh. Stoupneš – li si čelem po směru toku řeky – máš nalevo levý břeh a po pravé ruce břeh pravý. Máte u vás ve městě řeku? Urči, na kterém břehu řeky se nachází tvá škola. Na obrázku urči: pravý a levý břeh řeky, ukaž soutok. Která řeka je přítokem? Ukaž. Zkus odhadnout, zda je to horní, střední či dolní tok řeky. řeka Vltava

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.3 Hlavní řeky ČR Pracujte s mapou ČR. Ukazujte si postupně naše řeky od pramene. Největší řeky v ČR: Labe Vltava Dyje Morava Odra Ohře Berounka

33.4 Rybníky, jezera, přehrady ČR Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.4 Rybníky, jezera, přehrady ČR Najdi na mapě ČR: rybník Rožmberk rybník Svět Máchovo jezero Čertovo jezero Černé jezero vodní nádrž Lipno přehradu Orlík přehradu Slapy Rybník je vodní plocha vytvořená uměle člověkem. Jsou určené k chovu ryb. Největší rybníky u nás se nacházejí na jihu Čech – rybníky Rožmberk, Svět. Nejznámější rybník u nás je Máchovo jezero. vodní nádrž Lipno Jezera oproti rybníkům vznikají přírodně. Jsou pozůstatkem činnosti ledovců. Nejznámější jezera u nás leží na Šumavě – Čertovo jezero, Černé jezero. Vodní nádrže = přehrady jsou stejně jako rybníky vybudovány uměle člověkem. Oproti rybníkům jsou však budovány na řekách, jsou mnohem rozlehlejší a jsou určeny jako zásobárny pitné vody nebo k rekreaci. Zadržují vodu v řece, pak se může regulovat tok, a tím chránit proti povodním. Nejznámější soustava nádrží je tzv. Vltavská kaskáda. Nachází se zde 9 vodních nádrží – např. Lipno (největší v ČR), Slapy, Orlík.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.5 Slepá mapa – vodstvo ČR Poznáš řeky na slepé mapě? Jaká mají čísla? Pozor, některé jsou těžké (čísla 4, 8, 9, 12), můžeš pracovat s mapou. 1 – Ohře 2 – Berounka 3 – Vltava 4 – Jizera 5 – Labe 6 – Sázava 7 – Dyje 8 – Jihlava 9 – Svitava 10 – Morava 11 – Odra 12 – Bečva

33.6 Pro šikovné – Labe a Vltava Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.6 Pro šikovné – Labe a Vltava Řeka Vltava – řeka Vltava je nejdelší řekou v ČR. Pramení na Šumavě. Má dva prameny, které se potom stékají do jedné velké řeky. Protéká hlavním městem Prahou a u Mělníka se vlévá do Labe. Na Vltavě se nachází mnoho vodních nádrží. Bedřich Smetana o krásách této řeky a jejím okolí složil symfonii. Největšími přítoky jsou Sázava, Berounka. Řeka Labe – řeka Labe je jednou z největších řek ČR i Evropy. Pramení v Krkonoších na Labské louce. Na Labské louce jsou vyobrazeny erby všech velkých měst, kterými řeka protéká. Labe už dlouho slouží k lodní dopravě. Přepravuje se po něm zboží od Kolína až po německý Hamburk. Největší přítoky Labe jsou: Jizera, Metuje, Ohře a Vltava. soutok Labe a Vltavy erby u pramene řeky Labe

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.7 CLIL Labe - Elbe řeka - river The Czech Republic is a small country in Europe. In the Czech Republic there is a lot of water. The longest river is the Vltava. One of the biggest rivers is the Elbe. The largest dam is Lipno. The most famous pond is Mácha´s lake. jezero - lake rybník - pond vodní nádrž - dam ČR – the Czech Republic

33.8 Test znalostí Jaká je nejdelší řeka v ČR? Labe Berounka Dyje Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 33.8 Test znalostí Jaká je nejdelší řeka v ČR? Labe Berounka Dyje Vltava 3. Jaký je rozdíl mezi rybníkem a jezerem: jezero vzniká přírodně, rybník uměle rybník vzniká přírodně, jezero uměle rybník i jezero vzniká přírodně, liší se pouze ve velikosti žádný rozdíl není 2. Kde pramení Labe? v Krkonoších v Beskydech na Šumavě v Polsku 4. Jak se nazývá místo, kde se dvě řeky slévají v jednu? soutok horní tok dolní tok pramen Správné odpovědi: d a Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.9 Použité zdroje, citace http://oddil.hanace.info/userfiles/image/REKY%20CR.bmp slide č.3 http://www.hajduch.net/system/files/image/cesko/priroda/umori.jpg http://www.vyletnik.cz/images/vylet/uzivatele/michellin/pramen_labe_-0e1.jpg slide č.6,1 http://i.idnes.cz/08/071/org/TOM241db0_sumava_vltava.jpg slide č. 2,7 http://vitejtenazemi.cenia.cz/hry/voda/reky1/index.html slide č.3 http://www.youtube.com/watch?v=uI8iTETiSqU slide č.6 http://www.ceske-kempy.cz/foto-kempy/kemp-andrea-machovo-jezero4.jpg slide č.7 http://www.labskaplavebni.cz/fotogalerie_foto/25/240.jpg slide č.7 http://volary.eu/wp-content/uploads/2009/06/lipno_hs1.jpg slide č.7,4 http://cestykrajem.cz/dynamic/objects/photos/2010/12/Melnikzamek.jpg slide č.6 http://files.geoped.webnode.cz/system_preview_detail_200000011-2aecb2be69-public/%C4%8CR%20vodstvo.jpg slide č.5 http://files.ceske-reky.cz/200000028-4de074fd27/umori.jpg slide č.1 Obrázky z databáze klipart

33.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01-06/2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 33.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01-06/2013 Ročník 4. ročník Klíčová slova Vodstvo ČR Anotace Prezentace popisující učivo o řekách, rybnících, přehradách, jezerech ČR.