Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Seminář k PISA 2012 RNDr. Jana Palečková
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Matematika a její aplikace
VY_32_INOVACE_7A1 FINANČNÍ MATEMATIKA ZEMĚ A JEJICH MĚNA.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
9 CELÁ ČÍSLA
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
Evropské vlajky 5. ročník
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním znalostí o zlomcích. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují znalosti o zlomcích.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
CELÁ ČÍSLA.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Základní a střední školství – stav a rizika aktuálního vývoje Jana Straková
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
EVROPSKá UNIE.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2005.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Aktuální krize zdravotnictví
Přednost početních operací
opakování malé násobilky
Realizované projekty ESF Další vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů Nové přístupy k využití ICT ve výuce přírodovědných předmětů na ZŠ Nové přístupy.
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Page 14/12/2015 Raytheon Professional Services Copyright © 2009 Raytheon Company. All rights reserved. Customer Success Is Our Mission is a registered.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Transkript prezentace:

Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová Lucie Raisiglová Miroslav Zicha

Skupinová výuka vs. individuální přístup Menší počet žáků = větší prostor pro individuální přístup. X Menší počet žáků = větší finanční nároky na zabezpečení výuky.

Průměrná velikost třídy primární vzdělávání Země OECD – více než 21 žáků Čína, Chile – 30 žáků Lucembursko, Ruská federace, Rakousko, Dánsko, Řecko, Švýcarsko – méně než 20 žáků Země EU – 20 žáků ČR – 20 žáků Ve VB až 26 žáků

Veřejné školy vs. soukromé školy Velký rozdíl v průměrné velikosti třídy mezi soukromými a veřejnými školami není. Velký rozdíl ve Velké Británii. x Jinde ve světe bez větších rozdílů.

Zmenšování tříd Třídy v zemích OECD mezi roky 2000 – 2011 se postupně zmenšují, a to zejména v zemích, které měly relativně velké velikosti třídy. Země 2009 2010 2011 2012 Kolumbie 29 28 25 Nepál 33 32 30 Senegal 35 34 Kambodža 49 48 47 46 Malawi 81 79 76 74

Primární vzdělávání vs. nižší sekundární vzdělávání Průměrná velikost třídy se neliší o více než jednoho žáka na třídu mezi veřejnými a soukromými institucemi. Rozdíly jsou mezi jednotlivými zeměmi. Velikost třídy je v průměru o 2 a více žáků větší v nižším sekundárním vzdělávání, totéž platí i v zemích EU. V České republice se jedná o rozdíl 1,4 žáka.

Počet žáků na učitele primární vzdělávání Na primární vzdělávací úrovni připadá na jeden učitelský úvazek v průměru: země OECD - 15 žáků Země EU - 14 žáků ČR -19 žáků

Počet žáků na učitele Na nižší sekundární úrovni není rozptyl mezi jednotlivými zeměmi tak veliký. V průměru na jeden učitelský úvazek připadá: země OECD -12 žáků země EU - 14 žáků ČR -11 žáků V roce 2012 to bylo: o více než 20 žáků v Chile, Koreji, Turecku nebo Mexiku. méně než 11 žáků v Maďarsku, Itálii, Lucembursku, Norsku či Polsku.

Menší nemusí vždy znamenat lepší Zpráva OECD říká: "Menší třídy jsou často vnímány tak, že umožňuje učitelům soustředit se více na potřeby jednotlivých studentů“. Výsledky studií dokládají, že mezi počtem žáků na učitele a výsledky vzdělávání neexistuje žádný přímý vztah. V zemích, kde je ve třídě více žáků, jako je Japonsku, Koreji, Mexiku, Brazílii, Chile a Izraeli, naproti tomu v Dánsku, na Islandu, v Lucembursku, Švýcarsku a Ruské federaci je to 20 nebo méně žáků; ale pouze 2,7 % lucemburských žáků se na matematické škále PISA zařadilo do nejvyšší výkonnostní úrovně na rozdíl od 8,2 % žáků v Japonsku.

Vztah žák učitel a velikost třídy Vzájemný vztah učitelů a žáků je rovněž ovlivněn počtem tříd či žáků, za něž je učitel odpovědný, vyučovaným předmětem, rozdělením času učitele mezi výuku a ostatní povinnosti, rozdělováním studentů do skupin v rámci tříd a praxí týmového učení. Snížení počtu žáků ve třídě se stala trvalá zlepšení strategie vzdělávání, často oblíbený u učitelů a rodičů, přestože doklady o dopadu velikosti třídy na výkon studenta jsou smíšené.

Zajímavá čísla Čína: nižší vzdělávací stupeň 52 žáků (třída), primární vzdělávání 38 žáků (třída). Průměrný počet žáků v jedné třídě: Filipíny – 42,9 (ZŠ), 56, 0 (SŠ) Itálie 18,1 (ZŠ), 20, 9 (SŠ) Počet žáka na učitele: Malawi – 81 Kuba, Kuvajt, Malta – 9 Polsko – 10 V roce 2005/2006 ve školách ČR 63,2 tisíc učitelů. V roce 2009/2010 ve školách o 4,7 tisíc méně. 83,9 % učitelů na ZŠ tvoří ženy.

Děkujeme za pozornost…