Invaze králíka divokého v Austrálii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PASTVA.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
Vydra říční ve střední Evropě
Medvědi.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Veverka obecná Autoři:Barbora Pešičková Iveta Hejnová.
Kanada.
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Tropický pás OK.
Přírodní katastrofy.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Po stopách ohrožených zvířat
Geograficky nepůvodní a invazní druhy
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
Vlčí hierarchie a chování
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
 Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody,
Důležité údaje o ZOO Zebra Grévyho je ze všech zeber největší a nejseverněji žijící. Výskyt – křovité oblasti, polopouště Etiopie a Keňi.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Zemědělství – živočišná výroba
Nemoc AIDS v Africe.
KLOKÁNCI A KLOKANI.
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
ZAVLEČENÍ SAVCI.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
Biosféra.
Obraz působení člověka
Psovité šelmy.
Hlavní města Austrálie
 Programy pro MŠ a 1. stupeň ZŠ  Programy pro 2. stupeň ZŠ a SŠ  Speciální program pro SŠ a gymnázia.
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Název projektu: Živá příroda ve škole
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Severní Asie Daniel Chmelík-Geografie Michal Záboj-Přírodní podmínky David Matulík-Obyvatelstvo David Lang-Ekonomika.
Království ledu test k filmu. Antarktida svou velikostí odpovídá rozloze a) Austrálie. b) USA. c) Saudské Arábie. 1.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Tropické lesy.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
KOALA.
NEPŮVODNÍ AUSTRALSKÉ DRUHY ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
POUŠTĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-15.
Důležité údaje o ZOO. Důležité údaje o ZOO Zebra Grévyho je ze všech zeber největší a nejseverněji žijící Zebra Grévyho je ze všech zeber největší.
Kůň Převalského.
Vlk Obecný Jakub Šefčík Třída:1.L Předmět:Biologie
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
(Andrias davidianus). Velemlok čínský je největší mlok na světě Měří kolem 115 cm, ale může dosahovat délky až 180 cm Važí kolem kg Živí se hmyzem,
hovězí dobytek – USA, Argentina, Rusko
PTÁCI – LETCI (MĚKKOZOBÍ)
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

Invaze králíka divokého v Austrálii Zpracovala: Iveta Morťaniková a Alena Karásková

Obsah: Úvod Původ a rozšíření Následky přemnožení Snaha o řešení problému Závěr

Králík divoký (Oryctolagus cuniculus) ve své původní domovině na ústupu a v některých oblastech na pokraji vyhubení V Austrálii je řazen mezi nejnebezpečnější invazní druhy vůbec přes 200 let trvající invaze je klasickou ilustrací živočišné invaze

Králík divoký (Oryctolagus cuniculus) Hmotnost: 1,5-2 kg Velikost: 40-45 cm Mláďata: 12-40 ročně Výskyt: celý svět mimo polární a horské oblasti Délka života: 7-13 roků

Původ a rozšíření V roce 1859 farmář Austin Mack přivezl z Anglie 24 králíků, aby obohatil lovnou zvěř na svých pozemcích ve státě Victoria Aklimatizece a rozšíření na sever a západ

Kapundie, Nový Jižní Wales, Queensland, Severní teritorium

Následky přemnožení Katastrofální dopad na faunu a flóru: Spotřeba enormního množství vegetace dobytek a původní býložravci přichází o potravu Eroze a splach půdy Krajina zamořená králíky se rychle mění v poušť.

Následky přemnožení Ve 20. století vymizení téměř 1/8 všech původních savčích druhů Austrálie Dnes jsou každoroční ztráty australských zemědělců odhadovány na 11 miliard korun Celkové finanční škody se vyčíslují na 18 miliard ročně

Řešení problému Snížení počtu: klokan wallaby jedy, pasti, lov vysazení přirozených predátorů (liška, kočka, promyk) => znásobení katastrofy výstavba plotu (délka až 1833 km)

Řešení problému r. 1950 myxomatóza =>myxomatosis - infekční onemocnění vyvolané poxviry (záněty spojivek, otoky hlavy, okolí konečníku a vnějších pohlavních ústrojí. Působí hromadné úhyny zvířat ) evropská králičí blecha Virus RHD ( calicivirus) imunoantikoncepční virus

Závěr Příklad králíků není ani zdaleka jediný(koně, vodní buvoli, velbloudi) Tato invaze je příklad ekologické katastrofy Došlo k narušení rovnováhy přírodního systému

Děkujeme za pozornost.