Zápas na obranu československého státu a demokracie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od druhé republiky k protektorátu
Advertisements

VY_32_INOVACE_1B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř PaedDr. Miroslava Drahorádová Cesta k Mnichovu.
Naše země za 1. světové války
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Svět po 1. sv. válce.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Co se ti vybaví, když se řeknou Sudety?
MNICHOV NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ –
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mnichovská dohoda a její dopad
Co si představíš pod pojmem o nás bez nás?
Poválečný vývoj v Československu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Mnichovská konference a její důsledky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Československo 20. let – 30. let
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Mnichov 30. září 1938.
Česká literatura mezi válkami
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Cesta k Mnichovu
III/2 XVI A
Počátky fašismu v ČSR.
Zápas o Československo
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Meziválečné Československo
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Vývoj v ČSR před Mnichovem Název sady: Moderní dějiny.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Cesta k Mnichovu.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
Druhá republika.
Cesta k Mnichovu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mnichovská dohoda.
Cesta k Mnichovské dohodě
Cesta k Mnichovu
Mnichovský diktát.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_MNICHOVSKÁ DOHODA
8. Mnichovská konference
Transkript prezentace:

Zápas na obranu československého státu a demokracie 

Československá armáda kvalitně vyzbrojené a vycvičené vojsko vysoká morálka vojáků i důstojníků odhodlání bránit republiku a demokratické zřízení předchozí body ale platí většinou jen pro vojáky z řad Čechů-neextremistů přesto je třeba říct, že disciplinovanými vojáky byli i mnozí komunisté, Slováci a (zcela ojediněle) Němci

Pohraniční opevnění budováno od poloviny 30. let železobetonové objekty od malých srubů po pevnosti pro desítky vojáků s několika podzemními patry

klady: tehdejší technikou nezničitelné pevnosti; kvalitní výzbroj a vycvičení vojáci odhodlaní k obraně; nacističtí generálové se o opevnění vyjadřovali s respektem

nedostatky: opevňovací systém nebyl dokončen; místy nekvalitní stavební provedení

Květnová mobilizace 21. května 1938 – částečná mobilizace čs. armády mobilizace = demonstrace odhodlání ČSR bránit se Německo bylo rychlým a spořádaným průběhem zaskočeno

Českoslovenští záložníci disciplinovaně a s odhodláním nastupují

Mise lorda Runcimana ořestože zodpovědnými za krach jednání mezi sudetskými Němci a čs. vládou považoval henleinovce, doporučil Runciman připojení Sudet k Německu dobová karikatura: Runciman jako most pro Hitlera k ovládnutí Sudet

Pokus o puč a ultimátum 13. – 14. září pokus o henleinovský převrat v pohraničí (iredentistický puč) – potlačen Henlein a ostatní sudetští předáci uprchli do Německa 19. září – doporučení britské vlády předat vybrané okresy Německu ( britské a francouzské ultimátum Československu)

Zářijová mobilizace předsedou vlády generál Syrový ruský legionář, jednooký víra, že bude jako voják bránit republiku „Syrový je náš Žižka!“

23. září – úplná mobilizace armáda je odhodlaná bojovat v pevnostech