Vedení elektrického proudu v plynech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
14. Vedení elektrického proudu
Elektřina.
Výkonové vypínače vn a vvn
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Vedení el. proudu v různých prostředích
Elektrický proud ve vakuu
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektrický proud v látkách
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Tato prezentace byla vytvořena
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení proudu v plynech
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
Doutnavka Lucie Šabachová.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
40.1 Vedení proudu v kapalinách a plynech
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrické výboje v plynech
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Doutnavka.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Důlní elektrické přístroje
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v plynech

za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé obsahují jen velmi málo elektricky nabitých částic - iontů množství iontů lze určitým způsobem zvětšit a plyny se stanou vodivými vedení proudů v plynech se nazývá elektrický výboj

Nesamostatný výboj plyn se stane vodivým při zahřátí, ozáření plamen svíčky, zdroj záření tzv. ionizátor působením ionizátorů se zvýší počet iontů tzn. zvýší se vodivost plynu probíhá-li el.výboj jen za působení ionizátoru nesamostatný el.výboj

za atmosférického tlaku Samostatný výboj za atmosférického tlaku a) Obloukový výboj nastává např. mezi uhlíkovými elektrodami + elektrody se k sobě krátce přitisknou → velký proud (10 A) →rozžhavení elektrod → ionizace vzduchu alespoň 60 V - oddálení elektrod (milimetry) výboj- teplota vzduchu a elektrod několik 104 kelvinů využití – sváření kovů,zdroj světla

Sváření kovů jedna elektroda jsou svařované kovy druhá elektroda je svařovací drát velké zahřátí- roztavení kovů v místě sváru

Elektrický oblouk je napájen ze zdroje o napětí 200 V Příklad Elektrický oblouk je napájen ze zdroje o napětí 200 V přes rezistor o odporu 30 Ω. Jaký největší proud může obvodem procházet ? Jaké napětí naměříme na oblouku při proudu 5 A ? 200 V 30 Ω

- + krátkodobý výboj např. blesk, el. jiskra v motoru b) Jiskrový výboj krátkodobý výboj např. blesk, el. jiskra v motoru nastává, když intenzita elektrického pole mezi elektrodami je dostatečné velká a dojde k tzv. lavinovité ionizaci + - e- + + + e- mohutným jiskrovým výbojem je blesk, kterým se za bouřky vyrovnává napětí mezi mrakem a zemí nebo mezi dvěma mraky (106 V;105 A; 0,001 s)

trsovitý výboj , který vzniká v nehomogenním elektrickém poli c) Koróna trsovitý výboj , který vzniká v nehomogenním elektrickém poli okolo drátů, hrotů koróna působí ztráty na vedení VVN

Voltampérová charakteristika plynu 0C nesamostatný výboj CD samostatný výboj In nasycený proud, počet iontů se nezvětšuje zápalné napětí 0A – platí Ohmův zákon

Samostatný výboj za sníženého tlaku probíhá v tzv. výbojové trubici při nižším tlaku se zvětší vodivost plynu (větší rychlost iontů a elektronů) stačí nižší napětí než pro jiskrový výboj užití – zářivky, reklamní trubice

Anodový sloupec Katodové doutnavé světlo Doutnavka- krátká výbojka, pouze doutnavé světlo, malá spotřeba, kontrolka

Katodové záření při tlaku menším než 1 Pa vystupují elektrony z katody odkaz video při tlaku menším než 1 Pa vystupují elektrony z katody elektrony prolétají trubicí beze srážek a mizí doutnavé světlo i anodový sloupec stěny proti katodě zeleně světélkují účinky katodového záření mohou být tepelné, světelné, pohybové, vzniká i RTG záření směr katodového záření lze ovlivnit elektrickým i magnetickým polem Využití – televizní obrazovka, elektronový mikroskop atd.