Projekt Informační systém základních registrů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Projekt „Registr obyvatel“,
Smart Administration Strategie
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Základní registry - 2 měsíce provozu IS ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
Registrace agend orgánů veřejné moci
Základní registry (stav únor 2012)
Konference MV Květen zásadně snížit byrokratickou zátěž všem promítnout jednou pořízený údaj všem OVM promítnout změnu existujícího údaje všem.
Jednotný identitní prostor a Katalog autentizačních a autorizačních služeb a jejich role v Základních registrech Ostrava Tomáš Řemelka Novell.
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat?“
Základní registry ve veřejné správě – dopady na územní samosprávu
Systém základních registrů - bezpečné sdílení informací – Informační systém ORG Nová kompetence ÚOOÚ v roce 2010 Jiří Krump náměstek předsedy Brno 2009.
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Představení IS ORG INFORMAČNÍ SYSTÉM ORG. Účel veřejné zakázky Informační systém ORG (dále rovněž jen „IS ORG“) je integrální součástí systému základních.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
Základní registr obyvatel
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Registr dlužníků státu
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
DOKUMENT |DŮVĚRNOST | 1 Stav ROB, propojení agendového IS na ISZR Jiří Dohnal
Matrika Bc. Jan Podloučka.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Realizační tým ICZ duben 2005
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ...je připravena MICHAL PEŠEK Praha
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
PŘIPOJOVÁNÍ AGENDOVÝCH INFORMAČNÍCH SYSTÉMU SZR – Renata Novotná Dobřany
Základní registry ve veřejné správě
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Projekty eGovernmentu v praxi 1 Konference IIR Projekty eGovernmentu v praxi Bc. Jana Třísková 21. ledna 2010.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Základní registry.
ÚLOHA SPRÁVY ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ RENATA NOVOTNÁ Technický seminář
KONFERENCE K IMPLEMENTACI STRATEGIE SMART ADMINISTRATION A ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ DO VEŘEJNÉ SPRÁVY podklady pro účastníky.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci (ROS) na startu ISSS HRADEC KRÁLOVÉ.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Jak to celé bude fungovat dohromady RNDr. Petr Tiller Odbor hlavního architekta eGovernmentu MV ČR Reg.č. projektu: CZ 1.04/4.1.00/
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
PREZENTUJÍCÍ Základní registry - říjen 2012 Petr Pavlinec
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel
Jak informatizovat zdravotnictví, sdílet i chránit data, a přitom
INTEGRACE řešení základních registrů
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Základní registry - říjen 2012
Informace pro externí administrátory
Informační systém základních registrů
Transkript prezentace:

Projekt Informační systém základních registrů (registrační číslo: CZ.1.06/1.1.00/03.05891) byl spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu, Šance pro Váš rozvoj.

Základní registry ČR RNDr. Petr Tiller

Koncepce základních registrů ČR Základní registry jsou zdrojem referenčních údajů o osobách, právnických osobách a územních informacích Data do základních registrů ukládají editoři (editační AIS) Data jsou ve formě referenčních údajů poskytovány všem informačním systémům veřejné správy Referenční údaje jsou platné ledaže se neprokáže opak

Praxe – občan se přestěhuje Po několika letech Přihlášení trvalého bydliště Doneste potvrzení o trvalém bydlišti Povinnost oznámit na tato místa

Důsledky současné situace Žádný úřad si nemůže být jist, že pracuje s aktuálními daty o člověku/firmě Člověk/firma mají povinnosti a přicházejí o svůj čas, aby vyhověli těmto povinnostem Při každém kontaktu s úřady člověk/firma znovu prokazují tytéž údaje Člověk/firma nejsou chráněni proti chybám v jednání úřadu a neví, kdo s jejich daty pracuje a proč

Základní registry - zdroj nejdůležitějších aktuálních referenčních údajů Referenční údaj definuje aktuální právně platnou hodnotu příslušného údaje Pokud není referenční údaj zpochybněn, je považován za platný a jednotlivé orgány veřejné moci mají povinnost jeho hodnotu používat ji při své práci O změně v referenčních údajích v registrech evidovaných subjektů budou jednotlivé AIS notifikovány (u subjektu XY došlo ke změně) Podle svých procesních pravidel a oprávnění si pak AIS VS ve svých údajích aktualizují změněné údaje Registry udržují jen aktuální údaje, historie je záležitostí věcně příslušných AIS VS

Komunikace se základními registry AIS musí být registrován v RPP včetně dalších náležitostí proto, aby mohl komunikovat se Základními registry Se základními registry komunikují POUZE registrované Agendové informační systémy Orgánů veřejné moci (AIS) Komunikace probíhá na úrovni systém – systém (XML zprávy) AIS typicky pracuje s daty, která užívá (nikoliv celých ZR) a kontrolu správnosti dat provádí jen v případech, kdy je to nutné

Jak to tedy bude vypadat v praxi Po několika letech Přihlášení trvalého bydliště Máte toto trvalé bydliště?

Zajištění jednoznačnosti dat Definice primárního a sekundárního editora Za každý záznam je zodpovědný právě jeden primární editor Za každý referenční údaj je zodpovědný právě jeden primární/sekundární editor Ukládání dat do základních registrů zajišťuje konzistenci dat – ACID?

Ohlášení agendy – hierarchie pojmů

Proces registrace agend

Kde jsme v tomto procesu Aktuální informace na www.egoncentrum .cz Dokončeno ohlašování agend z ÚSÚ dle nařízení vlády 161/2011 sb. (do 31.8.2011) MV provádí v současné době registrace agend Po jejich dokončení dle zákona 111/2000 sb. OVM ohlašuje působnost v agendě do 30ti dnů

Co se děje vedle toho technicky Přístup k základním registrům bude POUZE prostřednictvím KIVS (dle znění zákona) V současné době je na stránkách Správy základních registrů (www.szrcr.cz) vyvěšen katalog služeb a technické podmínky připojení V rámci KIVS je dostupné prototypové rozhranní ZR Dle nařízení vlády je od 30.9.2011 k dispozici připojení pro vybrané editory

Jak to všechno funguje

Musím pořád číst data ze základních registrů ? NE Data v Agendovém systému musí být V SOULADU s referenčními údaji v Základních registrech Zajištění tohoto souladu a optimalizace všech procesů je věcí implementátora/správce AIS

Zajištění aktualizace dat Notifikační proces – data v AIS jsou v SOULADU s referenčními údaji Okamžitá synchronizace dat Čtení dat v reálném čase Update veřejných informací

Koncept kartotéčního lístku V rámci AIS jsou pro subjekt (občana, firmu …) vedeny různé typy údajů Data pocházející ze základních registrů (AIS je nevytváří, ale používá) – JMÉNO, PŘÍJMENÍ ….. Data pocházející ze spolupracujících AIS (AIS je nevytváří, ale používá) – RODNÉ PŘÍJMENÍ, ….. Data, která AIS vytváří, spravuje a jsou jeho vlastní

Zajištění jednoznačnosti dat Definice primárního a sekundárního editora Za každý záznam je zodpovědný právě jeden primární editor Za každý referenční údaj je zodpovědný právě jeden primární/sekundární editor

Bezpečnost dat Veškerá komunikace mezi AIS a ZR je šifrována Se základními registry komunikují pouze registrované agendové informační systémy veřejné zprávy Veškerá komunikace mezi AIS a ZR je šifrována Uložená data jsou šifrována na systémové úrovni Zamezení velkého bratra – koncept ZIFO/AIFO

Autorizace a autentizace Autorizace přístupu AIS k eGON službám je dána existencí kombinace OVM/AIS/Role s povoleným přístupem k eGON službě v rámci RPP Přístup k jakékoliv eGON službě základních registrů je podmíněn registrací dle §53-§57 zákona 111/2009 Sb. Při registraci AIS získává systémový certifikát, který nese informace o OVM a agendách provozovaných v rámci AIS AIS předkládá systémový certifikát klienta pro SSL komunikaci Na vnějším rozhraní základních registrů je ověřen obsah klientského certifikátu pro ověření identity volajícího AIS Požadavek je zpracován, jestliže je v RPP registrováno oprávnění pro využití požadované eGON služby a požadavek je formálně správný

Koncept ZIFO/AIFO Odstranění univerzálního identifikátoru osoby (rodné číslo) Základní Identifikátor Fyzické Osoby nikdy neopustí registr ORG, ale správce ORG neví komu patří Agendový Identifikátor Fyzické Osoby je přidělen osobě v agendě. Jednotlivá AIFO mezi sebou nelze převádět Bez spolupráce ISZR/ORG/ROB nejdou spojit žádné údaje v logách Pouze ROB udržuje osobní údaje a chrání je

Petr Tiller +420 602 580 844 p.tiller@aquasoft.eu

Projekt Informační systém základních registrů (registrační číslo: CZ.1.06/1.1.00/03.05891) byl spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu, Šance pro Váš rozvoj.