SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Advertisements

Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Rozšíření systému pro zátěžové testy o SOAP a agenty Zbyněk Pyšný.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Návrh architektury moderních informačních systémů
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
Tvorba webových aplikací
(nejen) pro sémantický web Alena Lukasová
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Sémantický web, ontologie. Sociální sítě.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
XML Web Services: Včera, dnes a zítra Jaroslav Bengl Atlas.cz Atlas.cz.
Bc. Martin Dostal. Co to je sémantické vyhledávání? Vyhledávání s využitím "umělé inteligence" Vyhledávání v množině dat na stejné téma katastrofy sport.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
ESB Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
Dnešní téma UISK – VPIZ 13 1 ■Technologie věcného pořádání informací a znalostí v 21. století ■dokumenty → data ■data → znalosti ■vizualizace ■ontologické.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
O službě Webmium WEBMIUM je jednoduchý nástroj umožňující drobným a středním podnikatelům vytvoření a správu profesionálně vypadajících webových stránek.
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
SWI140 – Technologie Sémantizace Webu OWL Peter Vojtáš, TSW
WSDL Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
1 Bleskové zpravodajství (RSS, RDF, Atom) Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o. Problém: obsah webu je strojově čitelný, ale není strojově pochopitelný.
Jazyk XML v geoinformatice
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 5 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
Internet – pojmy, služby
Dobývání znalostí z databází znalosti
Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Reprezentace metadat
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SEMANTICKÝ WEB

Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny (renderovány pomocí web. browserů) a pěkně čitelné, ale strojově špatně zpracovatelné nejen kvuli quirks HTML – Sémantický web je rozšířením současného webu, informace mají přidělen dobře definovaný význam a formát lépe umožňující počítačům a lidem spolupracovat Tzn. zlepšuje strojovou zpracovatelnost Webu

Semantický Web Prostředky – Webové standardy (HTML, XML, CSS,...) – Webové služby (SOAP, WSDL, WS Security... ) – Jazyky a standardy sem. webu RDF OWL Mikroformáty Cíl – Definice prostředků (jazyka) pro vyjádření dat i pravidel pro nakládání s daty

Resource description framework – Systém popisu zdrojů – Model metadat Definuje slovníky metadat a používá je pro tvorbu výroků Resource – něco s URI Description – popis vlastností resourcy Subjekt, predikát, objekt RFD/XML RDF

Ontologie – Ucelený expertní popis nějaké problematiky – Definice pojmů, vztahů mezi pojmy – Referenční slovní k dané oblasti, problematice – Popisuje jedince, třídy, atributy, vazby Třídy, popisy tříd, popisy atributů prvků tříd Druhy ontologií – Doménové ontologie popis nějaké specifické domény – Základní ontologie (foundation, upper) Základní individua, třídy a pojmy, použitelné v mnoha dalších doménových ontologiích Standardizované – Dublin Core, WordNet

Příklady Dublin Core – – Definuje základní pojmy a skupiny pojmů pro popis komplexnějších věcí – Popis knih, multimedií, textů, webových stránek – Použití: CMS Word Net – – Ontologie anglického jazyka – Množiny synonym, vztahy mezi nimi – Aplikace: NLP, výzkum, prohledávání (indexace)

OWL Web Ontology Language – Jazyk pro definici, ukládání ontologií

Semantický Web dnes Popravdě nic moc – Mikroformáty Jan Novák moje firma sro Podpora v prohlížečích, sémantických vyhledávačích atd.

Semantické vyhledavače Porozumění dotazu a porozumění obsahu Technologie NLP + semantický Web – Q: Jak bude zítra – A: předpověď počasí pro Ostravsko