GPG Příklad 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární perspektiva užívá místo S2 název H
Advertisements

Vzdálenosti bodů, přímek a rovin.
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Osová souměrnost Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky? B A
Krychle ABCDA´B´C´D´s podstavou ABCD v obecné rovině a
Vzájemná poloha dvou kružnic
K( K, L, M, p, q ). Příklad 3 k( K, L, M, p, q ) T K L M´ L´ M K´ p q T´ q p k´ Příklady na kolineaci. Kuželosečka je dána: 3 body a 2 tečny k( K, L,
Vzájemná poloha dvou kružnic
1. Bodem, který leží na kružnici 2. Bodem, který leží mimo kružnici
Rytzova konstrukce elipsy
Tečna ke kružnici – vlastnosti, využití Thaletovy kružnice
V otočení vidíme útvary ležící v dané rovině ve skutečné velikosti !
Tečna paraboly dané 3 body a směrem osy v obecném bodě
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vzájemná poloha dvou kružnic
Konstrukce eliptického oblouku e(tA, tB, C). Příklad 2. Konstrukce eliptického oblouku e (t A, t B, C). A  3,4 B  1,2 C  5 F l  6 II I III a - tečna.
Geometrie pro počítačovou grafiku
POZNÁMKY ve formátu PDF
Tečna paraboly dané 3 body a směrem osy
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Obecně můžeme řešit takto:
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 11 Kvadratická funkce 3.
Otočení roviny do průmětny
Vzájemná poloha dvou kružnic
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Zkvalitnění kompetencí pedagogů
Vzájemná poloha přímky a kružnice
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Konstrukce trojúhelníku s využitím vět o shodnosti
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
HYPERBOLA Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných pevných bodů – ohnisek F 1 a F 2 stálý kladný rozdíl vzdáleností, menší než vzdálenost.
Středové promítání na jednu průmětnu
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: ELIPSA Anotace: pojmy - konstrukce.
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
Hyperbola jako kolineární obraz kružnice
SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ
Elektronická učebnice - II
ELIPSA Elipsa je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných bodů – ohnisek ( F1 a F2) stálý součet vzdáleností, větší než vzdálenost ohnisek. Vzdálenosti.
Další zborcené plochy stavební praxe - konusoidy.
Středová kolineace.
Shodná zobrazení Středová souměrnost Matematika 7.ročník ZŠ
Středová souměrnost.
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
POZNÁMKY ve formátu PDF
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Osová souměrnost.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Osová souměrnost.
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
Kótované promítání – dvě roviny
VY_42_INOVACE_416_VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNICE A PŘÍMKY Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
III. část – Vzájemná poloha přímky
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Čtverec (známe-li délku jeho strany)
Vzájemná poloha kružnice a přímky
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_Inovace_4C_12
Kružnice trojúhelníku vepsaná
Pascalova – Brianchonova věta
Transkript prezentace:

GPG Příklad 2

Je dána involuce dvojic bodů 1, 1´ a 2, 2´na nositelce p  p´. Určení středu involuce a samodružných bodů involuce Příklad . Je dána involuce dvojic bodů 1, 1´ a 2, 2´na nositelce p  p´. Sestrojte střed O involuce. Analýza: Hledaný střed involuce O je průsečík chordály ch libovolných kružnic k1 a k2 , které procházejí involutorními body 1 a 1´, 2 a 2´ s nositelkou soumístných řad p  p´. ch k2 I II k1 p  p´ 1 1´ O 2 2´

Konstrukce kružnic k1 a k2, které procházejí body 1 a 1´, 2 a 2´. Určení středu involuce a samodružných bodů involuce Konstrukce kružnic k1 a k2, které procházejí body 1 a 1´, 2 a 2´. Mimo nositelku p  p´ zvolíme libovolný bod I , který bude společným bodem libovolných kružnic k 1 a k2 . I p  p´ 1 1´ 2 2´

Konstrukce kružnic k1 a k2, které procházejí body 1 a 1´, 2 a 2´. Určení středu involuce a samodružných bodů involuce Konstrukce kružnic k1 a k2, které procházejí body 1 a 1´, 2 a 2´. Střed S1 kružnice k1 najdeme jako průsečík osy úsečky 11´ s osou úsečky I1´. Střed S2 kružnice k2 najdeme jako průsečík osy úsečky 22´ s osou úsečky I2. s1 k2 I S1 l1 S2 k1 p  p´ 1 1´ 2 2´

Střed O involuce je průsečík chordály ch s nositelkou p  p´. ch Určení středu involuce a samodružných bodů involuce Konstrukce samodružných bodů T1 a T2 involuce dvojic bodů 1, 1´ a 2, 2´na nositelce p  p´. Řešení: Chordála ch kružnic k1 a k2 je přímka procházející bodem I kolmo na spojnici středů S1 a S2 kružnic k1 a k2 . Střed O involuce je průsečík chordály ch s nositelkou p  p´. ch k2 S1 I S2 k1 p  p´ 1 1´ O 2 2´

OT´ je tečna ke kružnici k2 vedená bodem O. Určení středu involuce a samodružných bodů involuce Konstrukce samodružných bodů T1 a T2 involuce dvojic bodů 1, 1´ a 2, 2´na nositelce p  p´. Řešení: Pro samodružné body T1 a T2 involuce platí: OT´ 2 = OT1 2 = OT2 2 = OI * OII OT´ je tečna ke kružnici k2 vedená bodem O. ch k2 S1 I Poznámka: Bod II je druhý průsečík kružnic k1 a k2 . Je to souměrný bod k bodu I podle osy S1S2. T´ S2 II k1 T2 T1 p  p´ 1 1´ O 2 2´

Konec