Zahoření komína Ing Jan Mareček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární odolnost betonových konstrukcí
Advertisements

SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
PRÁCE VYKONANÁ PLYNEM.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Obloukové překlady – ATBET - , Roman Čejka, Hrdlořezy 208, tel: ,
Ochranný součinitel stavby
PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ
Požární bezpečnost staveb
TZ 21 – navrhování otopných soustav
OBVODOVÉ PLÁŠTĚ KONTROLA A ZPĚTNÁ VAZBA POMOCÍ TERMOKAMERY
montované STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
Výkonové vypínače vn a vvn
Beton University 2012 – Pohledový beton
Stavitelství 9 PROSTUP TEPLA OP
PRŮBĚH POVRCHOVÝCH TEPLOT OBVODOVÉHO PLÁŠTĚ
Smyková odolnost na protlačení
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
Teorie hašení – Hasební látky
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
Škola ISŠ-COP a JŠ Valašské Meziříčí Název Elektrické instalace
Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Výsledky experimentálního měření obvodového pláště Výzkumného a inovačního centra MSDK Energetický kongres
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Tepelné vlastnosti dřeva
Technické výpočty – opakování základních znalostí z předešlého roku
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Prezentace tepla Skupina A.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
ANALÝZA TEPLOTNÍHO POLE OKENNÍHO RÁMU MKP Martin Laco, Vladimír Špicar ®
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
Tepelně technické požadavky na budovy dle ČSN Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot a dílců BJ13.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Rozdělení komínů podle: druhů paliva komínového průřezu půdorysné plochy technologie stavení způsobu umístění uspořádání Komíny - svislá konstrukce sloužící.
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Tepelný výpočet budovy příklad
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Digitální učební materiál
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
KOMÍNY vypracovala: Ing
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
Elektronické součástky a obvody
Izolace na stavbě RADON.
KOMÍNY.
Transkript prezentace:

Zahoření komína Ing Jan Mareček

Při zahoření odhořívají saze na povrchu komínového průduchu Při vypálení může shořet každá vrstva Vrstva sazí, která je schopna vyvinout teplotu 1000 0C je pro komín devastující.

Saze Zbytky nedokonalého hoření v podobě sazí se usazují na stěnách komínů. Ve spalinách jsou odnášeny lehké saze, které vznikají za vyšších teplot odcházejí spolu se nimi do venkovního prostoru. Jejich přilnavost ke stěnám je malá a proto neznamenají pro funkci komína žádné nebezpečí. Těžké saze jsou lesklé a vznikají při nižších teplotách. Velmi dobře se nalepí na stěnu a jejich odstranění lze provést pouze mechanickým seškrábáním . Dříve se v mimořádných situacích vymetalo pomocí vypálení průduchu. Zapálení usazených spalin bylo nebezpečné a proto se mohlo uskutečnit na základě povolení magistrátu, za podmínky přímého dozoru hasičského sboru a bezpečnostních stráží. Usazováním sazí na povrchu průduchu postupně zmenšuje průřez a tím klesá komínový tah. Postupně narůstá nebezpečí vyhoření komína. Zapálení může být způsobeno prošlehnutí dlouhého plamene ze sopouchu komína, nebo vysoká teplota spalin. Předpokladem pro vyhoření je kritická vrstva sazí, která může po zapálení samovolně odhořívat a vyvinout delší dobu teplotu okolo 1000 0C  .

Požární zatížení Požární riziko jako míra rozsahu požáru se stanovuje podle ČSN 730802 výpočtovým zatížením pv v kg/m2, které představuje průměrnou hodnotu pro celý požární úsek Pv= p*a*b*c P= požární zatížení v kg/m2 P= pn+ps pn= suma Mi x Ki /S Mi hmotnost hořlavé látky na běžný metr komína Ki souč. výhřevnosti S – plocha posuzovaného prostoru běžný metr komína ps - stálé požární zatížení není dovoleno v konstrukcích komína.   A= rychlost odhořívání B= souč. odhořívání podle stavebních podmínek C= souč. požárních opatření Požární riziko není vhodné určovat podobným způsobem jako při jeho určování u staveb. Součinitele nejsou funkční proto jediné co lze sledovat je celý průběh zahoření komína.

Teplota při vyhoření komína P= požární zatížení v kg/m2 P= pn+ps stálé zatížení se neuvažuje pn= suma Mi x Ki /S suma Mi = Msazí Příklad : komín 0,2*0,2 m Tloušťka povlaku sazí 0,04m objem V= 0,04*0,8=0,032m3 Mi hmotnost hořlavé látky saze Q= 800 kg/m3= 25,6 kg/m Obvod komína O= 0,8m 0,03 na běžný metr komína Ki součinitel výhřevnosti SAZÍ = 33 MJ/kg pn = 24*33/ S= 792 MJ na běžný metr komína/S Teplota vyhoření t=7920*0,238/0,24/8=981 K

Materiál pláště komína při působení vyšších teplot

Tradičně prováděný komín má stěnu tl 0,15m a rozměr 0,15*0,15m Komíny procházejí v budovách prostředím, které je velmi různorodé a podle toho také se mění povrchové teploty na pláštích komínů. Objemové změny při zatížení teplem jsou hlavním zdrojem poruch, které mohou mít za následek havárie s nebezpečím otrav kouřovými plyny.

Výpočet povrchových teplot Předkládáme přehled hlavních případů působení teplot po výšce komína ve vztahu k tepelným odporům komínového pláště. Podle normy EN 1443 bylo použito teploty 1000 0C uvnitř průduchu . Tepelný odpor při přestupu tepla odpovídá normám 730540 pro jednotlivé umístění vyšetřované úrovně komína.

Cihelná stěna komína tl. 0,15m

Komíny o tl. stěny 0,15m Podle předloženého výpočtu nemohou tradiční komíny vyhovět na vyhoření. V žádném případě nesplňují podmínku pro předepsanou povrchovou teplotu komínového pláště. Podle srovnání povrchových teplot musí konstrukce popraskat i ve spárách.

Komínový systém SCHIEDEL

Komínový systém SCHIEDEL Komínový systém vyhovuje pouze v místech, kapes stropních konstrukcí může dojít k zvýšení teploty. Proto je nutné i zde věnovat pozornost průchodu tvárnic ve stropních konstrukcích.