Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBVODOVÉ PLÁŠTĚ KONTROLA A ZPĚTNÁ VAZBA POMOCÍ TERMOKAMERY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBVODOVÉ PLÁŠTĚ KONTROLA A ZPĚTNÁ VAZBA POMOCÍ TERMOKAMERY"— Transkript prezentace:

1 OBVODOVÉ PLÁŠTĚ KONTROLA A ZPĚTNÁ VAZBA POMOCÍ TERMOKAMERY
E-learningová studijní podpora předmětu Pozemní stavitelství III Prezentace kapitoly 6 CZ / /0326

2 TERMOGRAFIE 1 Termografií používáme pro zjišťování tepelných vlastností obvodových plášťů konkrétních staveb. Hlavním cílem kapitoly je získání základních znalostí při zjišťování rozložení teplot na povrchu konstrukce místa vlhkosti konstrukce prasklin a poruch, které otvírají cesty infiltraci vzduchu polohy tepelných mostů.

3 PSIII infrakamera 1 exteriér

4 PSIII infrakamera 1 exteriér
Ohřívání fasády prostupem tepla okny : Srovnání teploty oplechování podle míry ohřívání fasády okny. Vzduch ohřátý v místě zasklení proudí před okny a ohřívá vyčnívající oplechování. k1<k2 <k3 k1 k2 k3

5 PSIII infrakamera 2 exteriér
Teplý povrch konstrukcí je zbarven červeně. Studený povrch je modrý.

6 PSIII infrakamera 3 exteriér
Teplo uniká okenními otvory a ložnou spárou stěny

7 PSIII infrakamera 4 exteriér
Teplý venkovní povrch stěny znamená plýtvání tepelnou energií. SPÁRY

8 PSIII infrakamera 5 interiér
Tak velký rozdíl teplot v rohu místnosti znamená chybu v technologii, nebo poškození izolace .

9 PSIII infrakamera 6 interiér
Výplně otvorů jsou po energetické stránce slabým článkem obvodového pláště, někdy ale chyba ve stropní konstrukci znamená kondenzaci a degradaci celého koutu místnosti.

10 PSIII infrakamera 7 INTERIÉR
NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÁ TEPLOTA V ROHU MÍSTNOSTI

11 PSIII infrakamera 8 NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÁ TEPLOTA POD NOSNOU BETONOVOU NEBO OCELOVOU KONSTRUKCÍ

12 TERMOGRAFIE 2 Při kontrole staveb je nutné doplnit termosnímek fotodokumentací a vyhodnocením snímaného záběru.

13 INFRAKAMERA + FOTO 10 Teplota rámu okna svědčí o úniku tepla řádově větším, než únik obvodovým pláštěm objektu.

14 INFRAKAMERA + FOTO 11 Lodžiová stěna je ohřívána v místě okenní vložky a únik tepla spodní částí v místě známého tepelného mostu je proti tomu zanedbatelný .

15 INFRAKAMERA + FOTO 12 Obvodový plášť spodních pater je teplejší, než plášť vyšších pater. Ochlazovací účinek proudícího větru je zřejmý.

16 INFRAKAMERA + FOTO 13 Povrchová teplota nevytápěného suterénu je teplejší než parapet obytné části.

17 INFRAKAMERA + FOTO 14 Štítová stěna je stejně teplá v suterénu i v podlaží. Zajímavá je teplota spáry, která ukazuje na lineární prostup tepla.

18 INFRAKAMERA + FOTO 15 Snímky zdvojených rámů oken zasklených jedním izolačním sklem s nevyhovující lištou chránící zasklívací rámeček. Původní nedostatky v infiltraci byly zachovány. Přibyla závada odkrytých rámečků izolačních skel.

19 INFRAKAMERA + FOTO 16 Tepelný most ve spodní části okenní vložky je zde příčinou trvalé kondenzace .

20 INFRAKAMERA + FOTO 17 Několika stupňový tepelný most v rohu podlahy, který je chráněn před větráním. Zde jsou vytvořeny ideální předpoklady pro uchycení plísní.

21 INFRAKAMERA + FOTO 18 Stejný problém jako u předešlé ukázky.

22 INFRAKAMERA + FOTO 19 Liniový tepelný most v místě přechodu stěny do stropu a v místě spár mezi panely. Vlhkost je schována za tapetami!

23 INFRAKAMERA + FOTO 20 Práh u balkónových dveří je pravděpodobně z betonu s izolací z venkovní strany a v době snímkování byl zahřátý na teplotu vnitřního vzduchu? Zdvojené dveře ve stejném místě jsou chladnější o deset stupňů.

24 INFRAKAMERA + FOTO 21 Infiltrace u okna.
Černá skvrna v místě prstů označuje maximum studeného pole ochlazovaného přímým prouděním přes spáru okna.

25 TERMOGRAFIE 3 Závěry kontrol termokamerou je vhodné doplnit výpočtem tepelného toku a prostupu konstrukcí programem AREA. Tepelný prostup lze zde řešit MKP, která doplní skutečnost o teoretický výpočet. Příklady detailu komína u štítové stěny jsou v této části doplňkem celé kapitoly.

26 TEPLOTNÍ HLADINY PŘI KONTAKTU KOMÍNU SE ZDÍ

27 Teplotní tok

28 Teplotní změny

29 Teplotní změny

30 Obvodová stěna s komínem

31 Komín s odvětrávanou dutinou

32 TERMOGRAFIE 4 Vnitřní prostředí je závislé na vytápění, vybavení i na užívání vnitřních prostor. Prostředí není stálé a mění se podle činnosti, které mohou zvyšovat vlhkost, upravovat vnitřní teplotu aj. Venkovní prostředí se stále mění na základě změn počasí, působením větru a deště. Proto je vhodné při vyhodnocování stávajícího stavu doplnit vždy podklady o vývoji tepla, vlhkosti a tlaku venkovního i vnitřního prostředí.

33 PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 1
Obvodové pláště chrání životní prostředí uvnitř budovy. OP musí splňovat nároky na osvětlení, větrání a estetiku životního prostředí uvnitř i vně budovy. Při zateplování je nutno počítat s organizací vnitřního života stavby. Je vhodné aby technické vybavení budovy umožnilo řízený pohyb vzduchu v budově. Regulace vytápění musí být v souladu s vlhkostí vnitřního prostředí.

34 PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 2
Povrchová teplota interiéru Tsi [°C] Není vhodné aby povrch stěn interiéru byl smáčen kondenzátem z vlhkého vzduchu vnitřního prostředí. Proto jsou konstrukce navrhovány tak aby jejich povrchová teplota byla vždy nad úrovní rosného bodu vlhkého vzduchu Rosný bod při teplotě 20oC a relativní vlhkosti 60%nastává při teplotě stěny pod 12,9 °C.

35 PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 3
Vlhkost vzduchu může být krátkodobě zvýšena v místě kde je vykonávána nějaká činnost, při které se uvolňují vodní páry: Člověk při lehké činnosti 60 g/hod Při těžké práci g/hod Koupelna s vanou g /hod Sprcha g/hod Kuchyně g/hod Bazény g/hod Rostliny 20 g/hod

36 PSIII – OBVODOVÉ PLÁŠTĚ 4
Relativní vlhkost vzduchu je poměr skutečného parciálního tlaku vodních par k parciálnímu tlaku vodních par jimiž byl vzduch za téže teploty nasycen. Optimální relativní vlhkost je kolem 50%. Doporučené rozmezí 30-70% po celý rok. Pocit dusna je kombinací vysoké relativní vlhkosti a teploty vzduchu.

37 Změna teploty během dne

38 Změna vlhkosti během dne

39 Rychlost větru

40 Změny vlhkosti během měsíce


Stáhnout ppt "OBVODOVÉ PLÁŠTĚ KONTROLA A ZPĚTNÁ VAZBA POMOCÍ TERMOKAMERY"

Podobné prezentace


Reklamy Google