IS v surovinovém průmyslu Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení HGF VŠB – TU Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznejte jak je skvělé Mít to pod Kontrolou a máte svou infrastrukturu pod kontrolou Michal Hroch Produktový manažer Microsoft ČR.
Advertisements

Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
12. Projekt – nástroj realizace změny
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Systémová integrace Ing. Roman Danel, Ph.D.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Základní koncepty systémové integrace
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Systémová integrace Nasazení IS v surovinovém průmyslu z pohledu systémové integrace Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
S OFTWARE PRO AUDIT PC Dostál David. OCS I NVENTORY Software pro automatický asset management pro PC a k němu připojené zařízení. Dimenzované na velkou.
Ifm electronic s.r.o Michal Nevěřil. © i-for-T GmbH, 2009 Seite 2 Běžný on-line systém Nevýhody  Velice drahé – díky ceně umožňuje nasazení pouze na.
Informační systémy podnikové systémy CRM
Efektivní informační bezpečnost
Řízení přístupových práv uživatelů
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Informační podpora managementu
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Ekonomika informačních systémů
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Praktická ukázka použití v podmínkách ZK Krajský rok informatiky Zlín, Pavel Novotný & Pavel Kopecký, Zlínský kraj.
Zavádění a údržba informačních systémů
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Školní informační systémy
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
System Management.
Dokumentace informačního systému
Využití procesního řízení při správě nemocničního informačního systému ve VFN Všeobecná fakultní nemocnice Jiří Haase 20. května 2003.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Manufacturing Execution Systems
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Projektový management Risk management
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Vybudování Technologického centra MěÚ Vyškov
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Nástroje pro manažerské řízení vývoje
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Informační systémy podnikové systémy CRM
Orsoft RADNICE Open Zuzana Opršalová.
Transkript prezentace:

IS v surovinovém průmyslu Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení HGF VŠB – TU Ostrava

IS v surovinovém průmyslu Jedná se o IS kategorie MES Může pokrývat všechny řídicí úrovně – V které řídicí úrovni bude zastoupen nejméně? IS – podpůrný prostředek pro efektivnější řízení výroby

S jakými problémy se při návrhu a dodávce IS pro surovinový průmysl můžeme setkat?

Součástí návrhu může být HW – nejen vlastní počítače, ale i kabeláž, dodávka PLC, regulátorů, snímačů… – Co z toho může pro dodavatele vyplývat?

Surovinový průmysl Převládají procesy, které mají kontinuální charakter – 7x24 Vliv prostředí (nebezpečí výbuchu, prach)

7x24 robustnost řešení (zařízení jsou trvale spuštěna) způsob zabezpečení systému s cílem zajištění kontinuity implementaci změn

Vliv prostředí Je prostředí s nebezpečím výbuchu? – Technická opatření (krytí IP) – Organizační opatření – požadavek, aby dodavatel disponoval oprávněním od dozorčích/kontrolních orgánů – v případě hornictví je to OBÚ a oprávnění o „dodávkách hornickým způsobem“ V případě SW dodávky – do této kategorie mohou spadat i velíny a dispečinky!!

Elektroprojekt Je součástí dodávky IS i dodávka HW (PC, ale také kabeláž, koncentrátory dat, PLC, snímače, apod.)? – Požadavek, aby součástí dodávky byl elektoprojekt, -> projektant – „Osvědčení o shodě“

Technické prostředky IS Snímače Akční členy Regulátory PLC Kabeláž Koncentrátor dat počítač

Struktura IS Sběr dat Alarmy (výstrahy) Technologické moduly Vizualizace TP v RT - SCADA Systémová část

Sběr dat Komunikace se zařízeními poskytujícími data Verifikace hodnot Hlášení poruch Koncentrátory dat – prvotní zpracování (mezi daty z jednotlivých snímačů může být souvislost) Odstranění měření, které zkreslují (např. prelování snímačů)

Alarmy Hlášení poruch Hlášení dosažení technologických mezí Upozornění pro dispečery o porušení požadovaných jakostních parametrů Varování před možnosti vzniku problému

Alarmy Priorita Potvrzování alarmů Cílové pracoviště – Vedení – vidí všechny alarmy – Dispečer – jen „svoje“

Technologické moduly Vzorkování dat ze snímačů do db – Jaká je optimální frekvence vzorkování? Příliš nízká – ztráta informace Příliš vysoká – zahlcení databáze, obtížná dohledatelnost Bilanční výpočty a výkazy Příprava „vypočítávaných“ hodnot pro prezentaci

Vizualizace SCADA systémy Aplikace pro dispečink Hlášení alarmů Výstupy pro vedení

Databáze Provozní data – podpora pro bilanční výpočty Historická data – na základě vzorkování dat ze snímačů – možnost analyzovat průběh výroby – Je-li ISO -> nutnost!! Konfigurační data – Databáze snímačů a jejich parametrů – Konfigurace výpočtů bilančních hodnot – Nastavení alarmů

Systémová část Konfigurace systému Diagnostika problémů

Systémová část Nástroj pro administraci databáze Nástroj pro nastavení parametrů systému Kontrola integrity systému (nedošlo k poškození/přepsání/odmazání nějaké části; u 7x24 nutné pro prvotní diagnostiku výpadku) Kontrola okamžitého stavu systému

Best Practices Jednoduchost řešení Standardní HW/SW komponenty Přehlednost prezentovaných informací Jednoduchost ovládání Funkčnost pro uživatele je důležitější než elegance řešení z pohledu IT Uživatele zajímá více okamžitý stav než historie

Best Practices Důležitá je odolnost vůči výpadkům a continuity management – nejlépe řešit hned od počátku při prvotním návrhu než dodatečně implementovat Připravit se na to, jak budou při 7x24 realizováno změnové řízení

Best Practices Často požadovaná funkcionalita je výstup prezentovaných údajů do Excelu pro manažery pro další zpracování Přístup přes web

Volba technických prostředků Jaké mám finance? Nová dodávka nebo upgrade? Autonomní systém nebo rozšíření podnikového IT?

Doporučení – u řídicích systémů je vždy lepší, z důvodu udržitelnosti a řešení problémů – pracovat s autonomním odděleným systémem, nejlépe s oddělenou sítí U sdílené infrastruktury může být problematické dohledání příčiny problémů

Volba SW prostředků Komerční nebo Open Source? – Mám k dispozici vývojáře pro danou platformu? – Požaduji dlouhodobou udržitelnost? Licence

Microsoft - pozor na klient licence pro přístup na server! MySQL – není zcela zdarma, měla by být licence, pokud je její instalace součástí dodávky Pozor na autorská práva (včetně obrázků a fotek použitých v dokumentaci nebo ve webové prezentaci!)