Trendy a možnosti – hledání nového komerčního modelu elektronických zdrojů Jaroslav Šilhánek Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Elektronické knihy: Tak trochu jiný způsob akvizice Filip Vojtášek Albertina icome Praha 24. akviziční seminář
Seminář Sledování využívání elektronických informačních zdrojů Ing. Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Komise pro EIZ – AKVŠ.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Některé elementární pravdy nejenom o elektronických informačních zdrojích Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Právo na informace Tereza Danielisová,
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
, CPVŠK, České Budějovice Dostupnost primárních dokumentů: smlouvy, licence, vydavatelé Štěpánka Žižková Státní technická knihovna
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Plnotextové elektronické časopisy dostupné online v knihovně UZPI Školení infopultu Tatiana Oldřichová
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace.
Shrnutí poznatků ze semináře o půjčování audiovizuálních děl v knihovnách v České republice V Praze 23. března 2007 Aleš Danielis a Ondřej Materna Přílohou.
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Personální plán pro podnikatelský plán
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Česká inspekce životního prostředí
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Charakteristika a nástroje
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Nástroje otevřeného publikování
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Webové portály LDS/MDS
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
Transkript prezentace:

Trendy a možnosti – hledání nového komerčního modelu elektronických zdrojů Jaroslav Šilhánek Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Postupný vývoj: Předplatné – konkrétní tituly - vazba – uložení na regál – nezpochybnitelné trvalé vlastníctví – budování fondu Paralelní tištěné a elektronická verze Rozšíření elektronické verze na více let do minulosti Další nabídky vydavatelů – rozšiřování souborů přístupných periodik Možnost vytváření konsorcií

Vývoj konsorciálního přístupu: Konsorcium založeno na sdružení stávajícího předplatného tištěných verzí Zachování stávajícího předplatného – případná možnost výměny titulů Možnost přistoupení dalších institucí – minimální předplatné – „jeden“ titul Formální předplatné – „vstupní“ poplatek Termín „předplatné“ ztrácí svůj obsah !!!

Další aspekt = statistiky Pro tištěné verze je získání údajů o využívání časopisů obtížné a nepřesné. Elektronické verze poskytují informace o využívání ze své podstaty. Přesnost údajů = „COUNTER Compliant” = spolehlivé údaje o využívání článků Možnost porovnávat náklady a využívání – potenciálně nekorektní náklady v rámci konsorcií

Nejdůležitější důsledky: „předplatné” - ztrácí se relace mezi finančním vkladem a počtem skutečně dostupných titulů „vlastnictví“ – zmizel konkrétní výsledek finančních vkladů – kde je budovaný fond? „konsorcia“ – pokud pro přístup k souboru zdrojů stačí určitý poplatek, konsorcia ztrácejí smysl nebo smysl zůstává jen organizační

Klady: Mimořádný rozsah počtu zpřístupňovaných titulů časopisů s prakticky okamžitým přístupem !!! Ale nikoliv za zanedbatelné finanční náklady !!!

Principiální možnost: Počet stažených (otevřených) článků x Cena ze jeden článek = Výsledná cena (faktura, depozitní účet aj.) Co s tím ?

Standardní postup při Document Delivery Service ( případně modifikován počtem stránek) Částečně funguje v komerční sféře. Málo vhodný pro akademickou sféru. Vydavatelé tento model a ani modely, které se mu přibližují, příliš nepodporují

Proč ? Vydavatelský průmysl je v „ustáleném“ stavu, změny přinášejí risiko Neurčitá vazba mezi vynaloženými prostředky a jejich využitím vede k nadbytečnému objednávání titulů a tudíž k pravděpodobnosti větších zisků Uživatelům zpravidla nejsou k disposici statistiky rozlišené podle data vydání článků.

Další (některé) možnosti: Celoplošné licence bez individuálního omezení – první koncepce Springer – úhrada z centrálních prostředků. Regulace na bázi oboru a celkového využívání – současná praxe nakladatelství Elsevier Výše licenčních poplatků na základě dřívějšího využívání a velikosti instituce – nový model Americké chemické společnosti.

Model Americké chemické společnosti: Jsou přístupné všechny vydávané časopisy – celkem 36 titulů (největší soubor článků z chemických disciplín). Neexistuje tedy předplatné !!! Na základě dosavadní úrovně využívání a své velikosti (+další aspekty) je každá instituce zařazena do určité kategorie výše poplatků (paušální platba).

Společná charakteristika těchto modelů: Zachovat systém platby „ex post“ – tedy vydávat časopis(y) a vybírat poplatky za jejich využívání Zájem je především se strany vydavatelů (ale i knihoven)

Druhá alternativa Úhrada nákladů na vydávání vědeckých článků předem = Open Access

Stručný přehled: Viz: Inforum 2005 – „Budou vědecké informace volně dostupné ?“ Budapest Open Access Initiative (2002) Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities (2003) Communication from the Commission to the European Parliament, …. on scientific information in the digital age: access, dissemination and preservation (2007)

Motivace: ….. zlepšit šíření vědeckých informací v zájmu podstatného zvýšení jejich efektivního využívání ….. ….. výsledek by měl vést k efektivnějšímu využívání prostředků investovaných do vědecké práce …

Berlin Declaration: ……to promote the Internet as a functional instrument for a global scientific knowledge base …. ….. authors grant free access to their scientific contributions …. ……complete version and all supplemental materials should be deposited in at least one online repository….

„Legislativní“ opatření: V americkém kongresu je projednáván zákon zavazující příjemce grantů z federálních prostředků zveřejnit výsledky svých výzkumů jako „Open Access“ Grantové agentury nebo jiné instituce podporující výzkum mohou vznést podobný požadavek a podmiňovat jím udělení grantu.

Open Access - protiakce Brussels Declaration on STM Publishing by the International scientific, technical and medical publishing community …

Reálné možnosti financování: Úhrada za publikování článků už tady byla, v zásadě je to logická součást nákladů na výzkum – platí tedy univerzita nebo poskytovatel grantu Komerční (ale i nekomerční) vydavatelé nasadily většinou cenu cca USD za jeden článek Tato cena je nepochybně vysoká, ale v současné praxi buď nepřichází v úvahu pro daný titul, nebo se blíží nákladům na publikování z jiných důvodů

Role grantových agentur: Dvě nejvýznamnější grantové agentury – Wellcome Trust a National Institute of Health – se dohodly s většinou vydavatelů, že navýší udělované granty o náklady na publikování pokud autor publikující výsledky získané na základě prostředků grantů těchto agentur o formu „Open Access“ požádá. Současně požadují od příjemců svých grantů zveřejnění výsledků touto formou do 6 měsíců na konkrétním repositáři Pub|Med Platí přibližně od podzimu r. 2006

Další vývoj: Velká část produkovaných vědeckých informací je ve skutečnosti už teď „volně“ dostupná Nelze očekávat že ze dne na den dojde k přechodu od „předplatného“ k „Open Access“ modelu – vývoj bude v každém případě postupný Budou se hledat další alternativní modely vycházející buď z „předplatného“ nebo koncipované jako „Open Access“ Budou pokračovat aktivity politických institucí – Evropská unie – i grantových agentur nebo jiných poskytovatelů finančních prostředků pro výzkum

Co mohou dělat vědecké knihovny? Především by se měly co nejvíce seznamovat s problematikou publikování vědeckých prací a orientovat se této oblasti. Měly by mít spolehlivé povědomí o skutečných nákladech na zpřístupňování vědeckých informací a jejich struktuře A to hlavně ve spojení s dostupnými statistikami o jejich využívání Co nejvíce se zapojovat do jednání o řešení přístupů a skutečných smlouvách a dohodách

Příklad: Asociace holandských univerzitních knihoven (včetně Delftu) podepsala v srpnu spolu s vydavatelstvím Springer deklaraci o společném zájmu společně hledat řešení pro „Open Access“ model publikování vědeckých prací –Umožňovat autorům získat zkušenosti s Open Acces –Poskytnout možnost modelu OA se prosadit –Získat zkušenosti s reálnými možnostmi financování –Knihovna je kontaktním místem pro autory, kde získají všechny potřebné informace

Děkuji za pozornost.