Vitamíny rozpustné v tucích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné v tucích 1 Vitamíny rozpustné v tucích Veronika Mikulová MBB II OS III 2006

Co jsou vitamíny? Nízkomolekulární organické sloučeniny 1 Nízkomolekulární organické sloučeniny Nezbytné pro správný chod lidského těla V organismu v malém množství Významný biologický faktor Esenciální látky pro heterotrofní organismy Mikroorganismy + rostliny samy syntetizují Vyšší org. přijímají v potravě Vytvářejí je některé mikroorganismy

Nedostatek vitamínů Hypovitaminóza: 3 Hypovitaminóza: - nedostatek, snížení příjmu urč. vitamínu - chudá strava, nemoc, diety, alkoholismus, poruchy vstřebávání, užívání některých léků - poškození kůže a sliznic až poruchy organismu - kurděje Avitaminóza : - úplný nedostatek urč. vitamínu

Nadbytek vitamínů Hypervitaminóza: - předávkování při léčbě vitamíny 4 Hypervitaminóza: - předávkování při léčbě vitamíny - může poškodit zdraví - u vitamínů rozpustných v tucích - nebezpečné u vitamínu A, D - není nezvratná: * vyloučit daný vitamín ze stravy * dodržení doporučení denní dávky * neužívat více vit. připravků najednou * ovoce, zelenina => vynechat vit. přípravek

Vitamíny rozpustné v tucích 5 Lipofilní Ukládají se v těle => nedostatek nehrozí Dlouhodobý přebytek: - nebezpečí otravy z předávkování A, D, E, K

Vitamín A 6

Vitamín A 7 Retinol: - v živočišné potravě (játra, vaj. žloutek, máslo, plnotuč. mléko, smetana, sýry, tuk mořských ryb Karotenoidy: - v rostlinné potravě (žlutooranžové a tmavě zelené ovoce a zelenina) - beta-karoten: mrkev, rajčata, meruňky, papája, mango, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrách, kapusta a řeřicha - k využití nutný tuk Antioxidant => odstraní volné radikály nebo sníží jejich účinek

Vitamín A Vliv v organismu: - prevence léčby rakovin 8 Vliv v organismu: - prevence léčby rakovin - zdravý vzhled pokožky, pleti, očí - činnost pohlavních žláz - buněčné dělení, růst, udržování sliznic dýchacího, zažívacího a močového traktu

Vitamín A Projevy nedostatku: - svědění v očích či zarudnutí víček 9 Projevy nedostatku: - svědění v očích či zarudnutí víček - vysychání rohovky a spojivky, šeroslepost až ztráta zraku - vyrážky a puchýřky zkeratizovaných buněk na pokožce a olupujícími se nehty - suchá sliznice, boláky v ústech, dých. a urogenitální potíže, poruchy pohl. orgánů - menší odolnost vůči infekcím - u dětí zbržděný růst a vývoj

Vitamín A Projevy a nebezpečí nadbytku: 10 Projevy a nebezpečí nadbytku: 1) retinolu z živočišných jater a farmaceutických přípravků: - únava, nervozita, bolesti kostí, odvápnění kostí, bolesti hlavy a závratě - praskání a krvácení rtů, podrážděnost 2) beta karotenu: hrozí pouze u kuřáků

Vitamín A Doporučená denní dávka: - děti: 300 – 400 µg 11 Doporučená denní dávka: - děti: 300 – 400 µg - těhotné ženy a kojící matky: 1200 µg - dospělí: 800 – 1500 µg - odpovídá beta karotenu v 50 g mrkve

Vitamín D 12

Vitamín D Minerální rovnováha D3-cholekalciferol: 13 Minerální rovnováha D3-cholekalciferol: - vznik v kůži působením sluneč. záření - transportem do jater a přeměnou v ledvinách vzniká vlastní aktivní forma vitamínu D - v těhotenství vzniká také v placentě D2-ergokalciferol: - v rostlinách, v lékárně – Infadin Zdroje: - 80% dd ze slunečního záření - mořské ryby, rybí tuk, játra, vejce, mléko, máslo, maso - z rostlin nezískáme

Vitamín D Vliv v organismu: - tvorba a mineralizace kostí 14 Vliv v organismu: - tvorba a mineralizace kostí - metabolismus Ca a P, vstřebávání a ukládání v kostech => růst, hojení kostí - metabolismus příštitných tělísek, ledvin, jater a střev - vylučování inzulínu => metab. Cukrů - tlumí množení, ale podporuje zrání buněk - obranyschopnost - správná fce svalů a nervů

Vitamín D Projevy nedostatku: - vyhýbání slunečnímu záření, nebudeme 15 Projevy nedostatku: - vyhýbání slunečnímu záření, nebudeme přijímat potravou - dětství – křivice, rachitis: porucha růstu chrupavek a kostí - dospělost – osteomalácie: porucha ukládání Ca => zlomeniny ve stáří - postihuje osoby se selháním ledvin - možná příčina růstu počtu rakoviny prsu

Vitamín D Projevy a nebezpečí nadbytku: 16 Projevy a nebezpečí nadbytku: - menší výskyt rakoviny prsu (Středomoří) - narušení hladiny fosfátů a Ca - z kostí se vyplavuje Ca, usazuje se v měkkých tkáních - předávkování nad 400 µg/ml se projeví: * nechutenství, vysoký krev.tlak * nadměrné močení a zvracení - slunění nezpůsobí předávkování -> zastavení tvorby aktivní formy

Vitamín D Doporučená denní dávka: 17 Doporučená denní dávka: - děti, těhotné ženy a starší lidé: 10 µg - dospělí: 5–10 µg - neměla by překročit pětinásobek udané hodnoty

Vitamín E 18

Vitamín E 19 Tokoferol Alfa-tokoferol – nejběžnější, účinky už v malé dávce Snese teplotu 100°C Znehodnocen působením sluneč. světla Zdroje: - rostlinné oleje, oříšky, semena, celá obilná zrna a klíčky rostlin - vejce, mléko, mléčné produkty, maso, ryby a tmavě zelená zelenina (špenát, brokolice) - rafinací rostlinných olejů ztráta až 70%

Vitamín E Vliv v organismu: - Antioxidant – v opalovacích krémech 20 Vliv v organismu: - Antioxidant – v opalovacích krémech - Pokusy na zvířatech – odolnější proti rakovinotvorným látkám a nádorům - Zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím - Napomáhá procesu hojení, odolnost stěn tepen – proti arterioskleróze - Podíl na tvorbě spermií a vajíček - Zvyšuje oplodňovací schopnost semene - Uložen nejvíce v tukových tkáních až 12 měsíců

Vitamín E Projevy nedostatku: - až při dlouhodobém vyloučení z potravy 21 Projevy nedostatku: - až při dlouhodobém vyloučení z potravy - odbourávání nervové tkáně a svalové hmoty => sval.ochablost, poruchy cévního systému - nízká pohyblivost spermií, předčasné potraty až neplodnost u žen - krátkodobě -> zásoby (malé děti nemají!)

Vitamín E Projevy a nebezpečí nadbytku: 22 Projevy a nebezpečí nadbytku: - třicetinásobek – bez vedlejších účinků - extrémně velké dávky – zablokování vit.K - krvácení, poruchy trávení a únava - nad 1000 µg denně u citlivějších lidí vyvolá přechodné žaludeční potíže a průjmy

Vitamín E 23 Doporučená denní dávka: - pro všechny: 15–20 µg

Vitamín K 24

Vitamín K K1 = phytomenadionum: 25 K1 = phytomenadionum: - vojtěška alfalfa, špenát, zelí, brokolice, kapusta, hlávkový salát, sójové boby, květák, zelený čaj, brambory, rajčata, chřest, olivový a sójový olej - pšenice a oves - syntetická forma K3 = menadiolum K2 produkován bakteriemi ve střevech - živočišný zdroj: kravské mléko, hovězí játra, vaječný žloutek, máslo a sýry Zásoba – játra (50% potrava, 50% bakterie) na 1-2 týdny Vstřebání společně s tuky z potravy - žluč nezbytná Zničen: silné zásady, kyseliny, radiace, rentg. záření, zmražená strava, aspirin, analgetika, žluklý tuk, minerální oleje, konzervační látky, znečiš. ovzduší…

Vitamín K Vliv v organismu: - srážení krve -> syntéza protrombinu 26 Vliv v organismu: - srážení krve -> syntéza protrombinu - prevence vnitřního krvácení - zmírňuje silné menstruační krvácení žen - normální fce jater - metabolismus kostí, pojivové tkáně a správná fce ledvin

Vitamín K Projevy nedostatku: 27 Projevy nedostatku: - špatná srážlivost krve - krvácivost dásní a nosu - zpomalené hojení ran, únava, krevní výrony po těle, menstruační či střevní potíže - lidé s narušenou střevní mikroflórou mají nedostatek při urč. nemocích jater a žlučníku – ovlivněn metab.tuků - při vysokých dávkách širokospektrých antibiotik či dlouhodobým podáváním ->ničí střev.bakterie - u kojenců – střevní bakterie ještě nevytvořeny

Vitamín K Projevy a nebezpečí nadbytku: 28 Projevy a nebezpečí nadbytku: - lze užívat bez obav – není toxický - ojediněle alergická reakce či poruchy krevního obrazu

Vitamín K Doporučená denní dávka: - děti: 30-50 µg - muži: 60-80 µg 29 Doporučená denní dávka: - děti: 30-50 µg - muži: 60-80 µg - ženy (i těhotné a kojící): 65 µg - umělé dodávání u kojenců – kapky (lidské mléko chudé na vit. K)

Závěr 30 Vitamíny jsou pro náš život nezbytné!!!

Použitá literatura www.ceskaskola.cz www.ordinace.cz 31 www.ceskaskola.cz www.ordinace.cz Jelínek J.- Zicháček V. a kolektiv: Biologie pro gymnázia. 4.rozšířené vydání. Olomouc 2000 BenešováM. – Satrapová H.: Odmaturuj z chemie. 1.vydání. Didaktis 2002