VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vzešel z okruhu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Advertisements

Vývoj člověka Australopithecus Homo habilis Homo erectus Homo sapiens
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
HOMO HABILIS (4-1MA) Jeho kosterní pozůstatky byly nalezeny v Olduvai
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
PRAVĚK.
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA Autor: David Hainall.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
2 Pravěk – vývoj člověka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.27 –VÝVOJ ČLOVĚKA– pracovní list
BIOLOGIE A FYZIOLOGIE ČLOVĚKA
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Vývoj nejstarších lidských společenství
Původ a vývoj člověka, rod člověk - homo
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Paleolit 6. ročník.
Původ a vývoj člověka III
Život člověka v době kamenné
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Nejdůležitější předchůdci člověka
Původ a vývoj člověka.
6. ročník Pravěk.
Čtvrtohory vývoj člověka
Dějepis Doba kamenná 1.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Čtvrtohory vývoj člověka
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
O nejstarších dějinách Čech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Původ a vývoj člověka Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úvod do období pravěku Vývoj člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
České země v době kamenné
Původ a vývoj člověka.
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
Transkript prezentace:

VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vzešel z okruhu úzkonosých opic Starého světa. Nejvýše organizovanou a nejdůležitější čeledí primátů jsou lidé (Hominidae). Patří k ní člověk a jeho předchůdci. K rozvoji této čeledi stačilo asi 14 milionů let; k rozvoji rodu homo 2-3 miliony. Proces „homonizace“ je velmi zajímavý a není ještě beze zbytku objasněn.

ZNAKY ČLOVĚKA Podle nejstarší nalezené kostry australopitéka (jménem lucy) je zřejmé, že první přeměnou bylo vztyčení se do vzpřímené pozice. Teprve později došlo ke zvětšování objemu mozkovny. Se vzpřímenou postavou souvisí dvojí (esovité) prohnutí páteře a klenba na nohách. Vznik artikulované řeči je jev až v poslední fázi evoluce = vývoj člověka; tj. až u homo sapiens u kterého se vyvinuly čelistní svaly o které se opíral jazyk. U homo sapiens sapiens je už bradový výběžek (brada), který se u jiných pod druhů už nevyskytoval. Je docela možné, že vymření neandrtálců, i přes jejich robustnější postavu zavinilo právě to, že nebyli schopni komunikovat mezi sebou řečí.

Zrození lidstva dle anglického badatele Charlese Darwina Revoluční myšlenka z roku 1859 Člověk - vznikal postupně četnými proměnami z dávných prapředků, které máme společné s dnešními lidoopy Člověk - Orangutan, gorila, šimpanz

AUSTRALOPITHECUS V roce 1924 našel profesor R. Dart ve vápencových lomech v jižní Africe výlitek lebky australopithéka afrického . Australopithékus byl menší, štíhlejší, dosahoval velikosti šimpanze. Pohyboval se vzpřímeně. Byl to všežravec. Žil ve stepích a potravu si získával lovem, při kterém používal primitivní nástroje. Na naší planetě žil asic před 3,3-1milionem let. Asi před 3 600 000 lety zanikla nejstarší žijící skupina australopithéků žijících v Etiopii. Do tohoto rodu australopithéků afarensis patřila i nalezená Lucy.

Homo erectus Von Koeningswald v roce 1936 objevil v roce 1936 na ostrově Jáva ostatky dítě z rodu Homo Erectus. Byl to tvor vysoký, dokonale vzpřímené postavy, který již používal nástroje. Žil asi před milionem let a vyskytoval se nejen na Jávě, ale i v Číně, Jižní Africe a dokonce v Evropě. Na Jávě byly objeveny dva druhy starší a mladší homo erectus erectus, který byl robusnější postavy, vystouplé čelisti a ubíhajícího čela. V roce 1907 byla nalezena čelist v německém Maueru, v roce 1908 byl popsána a nazvána. Tento druh také používal primitivně opracované kamenné nástroje. Homo erectus žil v tlupách. A nelze pochybovat o tom, že si vyráběli zbraně jako byl nůž. Kromě špičatých nástrojůpoužívali k obraně klacky a kyje.

Homo sapiens Nejproslulejší nález zbytků je z roku 1856 z Dűsseldorfu. Po četných diskusích a dohadech se nazval člověk neandrtálský. V té době mysleli, že je to předchůdce člověka dnešního typu mi ho dnes máme pouze za poddruh. Klasický neandrtálec byl typickým obyvatelem Evropy, kde žil během poslední doby ledové. Byl menší silné postavy. Hlavu podlouhlou a zuby lidské. U homo sapiens se začali konat první pohřby.

Homo sapiens sapiens Objevil se na konci doby ledové, před 40-30 000 lety. Od současného moderního člověka se moc neliší. Tento robusnější člověk po sobě zanechal hodně stop např. různé nástroje, stopy sídel a lovené kořisti. Byl výborný lovec a jeho kořistí byli mamuti, jeleni a šelmy. Žil na sídlištích. Lovil v tlupě, protože na ulovení mamuta sám nestačil. Vybraní stopaři hlídali stezky, kterými na jaro táhli mamuti a pak zaútočily. Mamuta zahnali do pasti nebo do močálu a kameny omráčily, dorazily ho mlaty, kyji, oštěpy či šípy. V Brně byl odkryt hrob lovce mamutů v němž se našli dary, sošky, mamutí kly.V paleolitu vznikala umělecká tvorba (věstonická venuše). Asi 3000 let př.n.l. se objevili podél Dunaje první zemědělci. Pěstovali hlavně luštěniny a chovali domestikovaná zvířata. A vyráběli keramické nádobí a tkali látku.