Diabetes mellitus (cukrovka) – II. typ Jitka HELEŠICOVÁ Z – BiO, 3. ročník
Co je to Diabetes mellitus CUKROVKA – neboli správně latinsky řečeno diabetes mellitus (DM) je celosvětově rozšířené chronické onemocnění, které postihuje obě pohlaví a všechny věkové kategorie. Historie diabetu sahá hluboko do minulosti. Cukrovka je jedna z nejstarších a nejspletitějších chorob, které lidstvo poznalo. První zmínky o této nemoci nacházíme v Ebersově papyrusu z roku 1500 př.n.l. Cukrovku má více než 100 milionů lidi na celém světě – téměř třetina všeho obyvatelstva v samotné Evropě – a podle International Diabetes Federation (Mezinárodní diabetické federace) jsme v sevření globální epidemie. Slovo diabetes pochází z řečtiny , kde znamená „sifón“ nebo „průchodný“. Dvěma hlavními příznaky cukrovky jsou velká žízeň a časté močení. Latinský výraz mellitus byl přidán až později. Znamená „sladký“ a vyjadřuje, že moč neléčeného diabetika je sladká, což vyplývá z jeho vysoké hladiny glukózy v krvi.
Základní příčinou cukrovky je neschopnost organismu produkovat nebo efektivně využívat životně důležitý hormon inzulín, který je zodpovědný za přeměnu stravy v energii. Stane se to tehdy, když buňky produkující inzulín ve slinivce břišní přestanou fungovat nebo nemohou vytvořit tolik inzulínu,kolik ho organismus potřebuje. Základní úlohou inzulínu je vychytávat cukr (hlavní zdroj energie pro organismus) z krve a předávat ho životně důležitým orgánům a tkáním. Neléčená cukrovka zabíjí nebo způsobuje těžká poškození nejdůležitějších systémů, která vedou k závažným komplikacím, jako je postižení srdce, ledvin, cév a slepota. Existuje více typů cukrovky: 1.) Diabetes I. typu - juvenilní diabetes (propuká v dětství nebo v mládí) neboli diabetes závislý na inzulínu - je způsobený tím, že se ve slinivce přestal inzulín vytvářet. Propuká náhle. 2.) Diabetes II. typu - diabetes dospělých (propuká nejdříve po 30. roce života) neboli diabetes nezávislý na inzulínu - je vyvolán poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky nebo jeho sníženou účinností. Propuká pozvolna. 3.) Těhotenský diabetes - objevuje se u žen, které nikdy diabetem netrpěly a po skončení těhotenství odeznívá. 4.) Porušená tolerance glukózy - nejde o cukrovku, avšak někdy cukrovce (především II. typu) předchází.
Diabetes mellitus II. typu – charakteristika a příčiny Jedná se převážně o onemocnění středního a vyššího věku a jeho incidence s věkem výrazně stoupá. 60 - 90% diabetiků tohoto typu jsou obézní. Tento typ cukrovky v naší populaci převládá (90%). Jde o chronické nevyléčitelné onemocnění, které včas neodhaleno nebo nesprávně léčeno přináší svému nositeli řadu komplikací, které mohou vést k invalidizaci nebo úmrtí. Diabetici II. typu mohou mít nedostatek inzulínu, i jeho nadbytek – problém je v tom, že tento inzulín nepůsobí dostatečně ve tkáních z důvodu tzv. inzulínové rezistence. Jednou z hlavních příčin závažné inzulínové rezistence tkání je nadváha, proto je základním léčebným opatřením u diabetiků II. typu redukce hmotnosti a správná diabetická dieta. Někdy je na buňkách inzulínových receptorů příliš málo, glukóza do nich nemůže vstoupit a být zde využita jako zdroj energie. Diabetici II. typu mívají také zhoršenou nebo abnormální sekreci inzulínu po jídle, která vede k vysokým hladinám glukózy v krvi. Část diabetiků II. typu je navíc léčena tabletami a část vyžaduje podávání inzulínu.
Diabetes mellitus II. typu – příznaky - zamlžené vidění - snížené vnímání sladké chuti - svědění - neobvyklá žízeň - ospalost - únava - kožní infekce - pomalé hojení ran - bolest nohou - mravenčení nebo znecitlivění chodidel - příznaky podobné chřipce - ztráta ochlupení nohou - růst chloupků na obličeji - xantomy (žluté hrbolky) po těle - balanopostitida (zánět kůže žaludu a předkožky) - časté denní a noční močení
Diabetes mellitus II. typu – náhlé komplikace 1) Hypoglykémie - příliš nízká hladina krevního cukru (glukózy) - příčiny: příliš mnohou inzulínu, příliš málo cukrů, příliš málo jídla, příliš mnoho cvičení, opoždění jídla, alkohol nebo prázdný žaludek - příznaky: pocit hladu, závratě, pocení, zmatenost, bušení srdce, znecitlivění nebo mravenčení ve špičkách prstů pokud není léčena může vést ke zdvojenému vidění, třesu, dezorientaci, změnám chování či v nejhorším případě ke kómatu a smrti 2) Hyperglykémie - příliš vysoká hladina krevního cukru (glukózy) může vést k: a) diabetická ketoacidóze (především u diabetiků I. typu) b) hyperglykemický hyperosmolární syndrom (u diabetiků II.typu) - příčiny: nediagnostikovaný diabetes, stres, alkohol, neléčená infekce, léky (glukokortikoidy, fenitoin, diuretika, beta-blokátory, cimetidin), mrtvice, nedostatečné množství tekutin, intravenózní výživa, peritoneální dialýza - příznaky: sucho, vyprahlo v ústech, velká žízeň, ospalost, zmatenost, teplá, suchá kůže bez pocení, vysoká hladina glukózy v krvi,pokud není léčen může vést ke kómatu a smrti
Diabetes mellitus II. typu – chronické komplikace 1) specifické - komplikace vyskytující se jen u nemocných s diabetem jde především o mikrovaskulární komplikace (postihující malé cévy) - postižení nervů (diabetická polyneuropatie periferní i autonomní)- nutné pravidelné neurologické vyšetření - postižení sítnice (diabetická retinopatie)- nutné pravidelné vyšetření očního pozadí - postižení ledvin (diabetická nefropatie)- nutná pravidelná kontrola mikroalbuminurie (albumín v moči) - postižení malých cév (mikroangiopatie) 2) nespecifické - choroby, které se vyskytují i u nediabetiků, ale u diabetiků je jejich výskyt častější nebo se objevují dříve jde především o makrovaskulární komplikace postihující především pacienty s diabetem II. typu - onemocnění srdce a cév - je nutná kontrola váhy, krevního tlaku, hladiny krevních lipidů, cévní vyšetření (cév dolních končetin, krčních tepen, koronárních cév) - infekce
Diabetes mellitus II. typu – léčba 1) dieta - základem je snížení energetické hodnoty stravy, aby se docílilo poklesu hmotnosti, to často znamená konzumovat denně méně než 1800 kcal (Kcal je zkratka pro kilokalorie, což je měrná jednotka energie, dnes nahrazovaná jednotkou kilojoul, zkratka kJ, kdy 1 kcal = 4,18 kJ.) - ve stravě je třeba omezit cukry a tuky, naopak značný by měl být přísun vlákniny, zejména ve formě zeleniny, její spotřeba nemusí být téměř omezována, vhodné je též ovoce, ale jeho množství se musí vzhledem k obsahu cukru propočítávat - podstatná část masa by měla pocházet z ryb a drůbeže - nevhodný je mléčný tuk ve formě šlehačky, tučných sýrů a dalších mléčných produktů, vysoký obsah tuku je rovněž v uzeninách - množství bílkovin v potravě nemá být příliš vysoké, protože by zatěžovalo činnost ledvin(0,9 - 1,0 gram na kg tělesné hmotnosti a den) - konzumace tzv. diabetických (dia-) potravin a) slazeny sladidly neenergetickými (sacharin, aspartam, acesulfam, tato sladidla jsou výhodná, protože potravinářské výrobky z nich vyrobené mají nižší obsah energie (jedná se zejména o limonády, marmelády atd.).
b) sladidla s obsahem fruktózy či jiných sacharidů mají stejný obsah energie v 1 gramu jako řepný cukr (sacharóza) nebo glukóza - výrobky takto slazené se nedoporučují a pokud už jsou konzumovány, tak tedy pouze v rámci přesného dietního plánu se započítáním veškeré energie v nich obsažené 2) fyzická aktivita - udržuje svalový tonus a fyzickou zdatnost - snižuje hladinu glukózy v krvi - kontroluje hladinu tuků v krvi - napomáhá vedle jídelníčku ke kontrole hmotnosti - zvyšuje citlivost na účinnost léků 3) antidiabetika – léky, které snižují hladinu glukózy v krvi tím, že: - podpoří produkci a vylučování inzulínu (léky ze skupiny sulfonylmočoviny) - redukují množství glukózy (biguanidy - metformin, akarbosa) - snižují rezistenci vůči inzulínu ve svalech (biguanidy - metformin) 4) inzulín - pokud společné působení diety, fyzické aktivity a léků nedokáže udržet nízkou hladinu krevního cukru
Léčebné pomůcky diabetiků II. typu GLUKOMETR - přístroj na měření glykémie (hladiny cukru v krvi) - umožňuje domácí měření diabetikům, kteří si díky znalosti své aktuální glykémie mohou přizpůsobovat dávky inzulínu a tak mohou správným kompenzováním diabetu předcházet pozdějším komplikacím - diabetici II. typu ho používají málo, protože pojišťovny jim ho zpravidla nehradí - hlavní součástí glukometru je testovací proužek, který je na jedno použití a obsahuje chemickou látku (enzym), který reaguje s krevním cukrem
INZULÍNOVÉ PERO - pomůcka pro subkutánní (podkožní) aplikaci inzulínu - inzulínové pero má většina diabetiků léčených inzulínem - do inzulínových per se vkládají cartridge, což jsou skleněné nádobky s inzulínem o objemu 3 ml; inzulín má povětšinou koncentraci 100 IU/ml - při používání inzulínových per se doporučuje střídat místa vpichu (břicho, paže, stehna, hýždě); při vícenásobné aplikaci inzulínu do jednoho místa dochází k vytvoření bouliček na kůži, ze kterých se inzulín velmi špatně vstřebává - před subkutánní aplikaci není třeba pokožku dezinfikovat (pokud diabetik dodržuje základní hygienická pravidla)
inzulínové inhalátory, které jsou v Německu ve 3. fázi testování INZULÍNOVÝ INHALÁTOR (novinka) - píchání inzulínu je pro mnoho cukrovkářů komplikace, pro část dokonce důvod k fobii, pro staré lidi neřešitelný problém. Zdá se, že řešením by mohly být inzulínové inhalátory, které jsou v Německu ve 3. fázi testování - jde o alternativu ke způsobu podávání určitého typu inzulínu, která bude mít svá omezení - tento inzulín zřejmě nebudou moci užívat kuřáci a je otázka, do jaké míry bude vhodný pro lidi s vážnými plicními a vůbec dýchacími chorobami nebo respiračními obtížemi. - inzulín diabetici inhalují těsně před jídlem - stačí dva hluboké nádechy ze speciálního inhalátoru a dostanou do těla potřebnou dávku - miniaturní kapičky inzulínu vdechne pacient až do drobných vzduchových sklípků v plicích, bohatě protkaných kapilárami, a právě prostřednictvím husté sítě jemných cév se účinné látky z jemných kapiček vstřebají do těla.
Použitá literatura INTERNET: http://nemoci.doktorka.cz/cukrovka-=-diabetes-mellitus/ http://www.celostnimedicina.cz/cukrovka-pokracovani.htm http://www.diabetes.cz/