PROBIOTIKA aneb pěstujme si střevní mikrofloru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

Jak jsme na tom se zdravím
Nemocnost dětí v Ostravě
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Civilizační choroby a výživa
- vznik nádorů a jejich prevence
stravovací režim školáků
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Klinická propedeutika
Kolorektální karcinom
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Prebiotika, probiotika, my a naše děti
Staphylococcus aureus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Poruchy mechanizmů imunity
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Choroby střev.
Vyprazdňování nemocných
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Ing.Miroslava Rýparová
IMMUBLEND.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_585.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Probiotika a prebiotika
Mikroflóra trávicího traktu
Zdravotní problém lidstva
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
pro podporu zažívacího traktu
Doplňky stravy Probiotika Prebiotika Miroslava Volfová Hepato-Gastroenterologie HK.
Definice, základní pojmy
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Jitka Slaná Reissmannová
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Číslo v digitálním archivu školy
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Zelenina, … Dodatky, ….
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Poruchy mechanizmů imunity
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

PROBIOTIKA aneb pěstujme si střevní mikrofloru seminář pro U3V 14.10.2010 Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc Dětská endokrinologická ambulance Svitavy

Determinanty zdraví

Klíčové determinanty „životního stylu“ FYZICKÁ AKTIVITA STRAVA  

„Ekosystém“ zažívacího ústrojí střevní mikroflora buňky imunitního systému sliznice buňky střevní výstelky

Střevní mikroflora ( SMF ) mikrobiální společenství obývající zažívací ústrojí člověka 500 – 1000 bakteriálních druhů, 1014 mikrobů z toho asi 20 - 40 dominantních druhů maximum v tlustém střevě SMF 1kg

Normální versus Patologická střevní mikroflora DYSMIKROBIE

Význam normální SMF pro člověka 1 „mikrobioreaktor“ trávení nestrávených či nestravitelných živin zdroj mikronutrientů vitamíny esenciální MK zdroj energie 10% veškeré energetické potřeby 50% energetické potřeby buněk výstelky střeva

Význam normální SMF pro člověka 2 obrana před infekcí soutěž o místo na střevní sliznici tvorba protimikrobiálních látek soutěž o živiny 

Význam normální SMF pro člověka 3 imunomodulace klíčové období: kojenci, batolata optimální - rovnovážné vyzrání imunitní reaktivity na slizniční i systémové úrovni imunitní systém pak správně rozlišuje podněty z vnějšího a vnitřního prostředí nebezpečné podněty  LIKVIDACE neškodné podněty  TOLERANCE

Následky chybného nastavení imunitní reaktivity ZTRÁTA AUTOTOLERANCE PŘEMRŠTĚNÁ REAKTIVITA AUTOIMUNITNÍ CHOROBY ALERGICKÁ ONEMOCNĚNÍ 5 – 7% populace ČR 20 % populace ČR

Kolonizace střeva mikroflorou porod sterilní střevo 1.vlna kolonizace mateřská vaginální a fekální mikroflora 2.vlna kolonizace kojení – 90% bifidobakterie umělá mléčná strava – pestré spektrum 3.vlna kolonizace přechod na pevnou stravu – dosažení „dospělého“ typu mikroflory mezi 1.-2. rokem života čas

„Kvalita“ střevní mikrobiální flory závisí na porodu normální X císařským řezem v termínu X předčasný stravě kojení X pevná strava jiné léčba antibiotiky stres

PROBIOTIKA živé mikroorganismy ve stravě nebo v potravinových doplňcích, které příznivě ovlivňují zdravotní stav svého hostitele zlepšením jeho střevní mikroflóry   +   

Probiotické kmeny Lactobacily Bifidobakterie některé další bakteriální kmeny kvasinka Saccharomyces boulardii základní charakteristiky probiotického kmene 1. Prospěšnost pro zdraví člověka 2. Mikrobiologická bezpečnost 3. Průmyslové požadavky

PREBIOTIKA definice a mechanismus účinku nestravitelné složky potravin, které selektivně podporující růst a aktivitu prospěšné střevní mikroflóry a tím příznivě ovlivňují zdraví jedince       

Prebiotika – chemická podstata Oligosacharidy galakto - oligosacharidy frukto – oligosacharidy Neškrobové polysacharidy „vláknina“ celulosa pektiny xylany PROBIOTIKUM PREBIOTIKUM SYMBIOTIKUM + =

Probiotika v léčbě a prevenci 1 Akutní průjem virové průjmy léčba: zkrácení doby a počtu stolic prevence: nižší výskyt bakteriální průjmy účinek nebyl jednoznačně potvrzen průjem po ATB léčbě pozitivní efekt v léčbě i prevenci průjem při intoleranci mléka laktobacily – produkují laktázu schopnou rozštěpit mléčný cukr

Probiotika v léčbě a prevenci 2 Habituální funkční zácpa Příčiny: strava chudá na vlákninu nedostatek tekutin sedavé zaměstnání nedostatek pohybu potlačování spontánního nucení na stolici pro „nevhodnost“ situace jednání, spěch, stud, nevyhovující hygienické podmínky) změna prostředí, cestování, imobilizace Léčba vláknina tj. prebiotika, probiotikum pravidelný nácvik defekačního reflexu pohyb

Probiotika v léčbě a prevenci 3 Nespecifické střevní záněty Crohnova choroba Ulcerozní kolitida probiotika jako nadějná podpůrná terapie snížení výskytu relapsů udržování remise

Probiotika v léčbě a prevenci 4 Alergická onemocnění Atopický ekzém léčba: zlepšení a zmenšení rozsahu ekzému účinek jen u dětí prevence: při rodinné zátěži atopií matkám prenatálně a dětem postnatálně snížení výskytu AE

Rakovina tlustého střeva a konečníku Kolorektální karcinom Výskyt ČR 1.místo na světě incidence (r.2007): 7800 případů/rok, muži 90 / 100.000, ženy 60 / 100.000 úmrtnost (r.2007) muži 45%, ženy 40% Dle ÚZIS, Novotvary 2007 ČR

Kolorektální karcinom Rizikové faktory Strava !!! živočišné tuky červené maso nízký obsah vlákniny nadmíra alkoholu pivo nedostatek vitamínů kys.listová (B9), Vitamín C Nadváha, Obezita Kouření Věk Genetické predispozice

Vztah SMF ke kancerogenezi enzymy X PREKARCINOGEN KARCINOGEN

Probiotika v léčbě a prevenci 5 Kolorektální karcinom některé studie na zvířatech probiotika mají schopnost potlačovat růst nádorových buněk schopnost vázat karcinogeny u člověka zatím nedostatek validních studií Prevence ? Léčba ? každopádně zmírňují dolní zažívací potíže vzniklé následkem chemo či radioterapií